Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca, prezent la Conferința „Politici de sănătate în oncologie” a ținut să sublinieze importanța domeniului medical și al sectorului medical pentru municipiu, apreciind prestația pe care Institutul Oncologic și Universitatea de Medicină, alături de celelalte universități clujene le au pentru destinul actual și viitor al Clujului. Edilul a atras atenția asupra faptului că administrațiile locale nu pot sprijini spitalele care nu sunt în subordine, fiind necesară o modificare legislativă pentru schimbarea acestei situații.
„Clujul nu ar fi astăzi ceea ce este dacă nu ar avea excelența în domeniul medical pe care o are și aici Institutul Oncologic și Universitatea de Medicină reprezintă structuri fanion ale învățământului medical clujean și ale învățământului universitar, în general. La aceste talente se adaugă și celelalte de la universitățile clujene, în special IT, cu tot ceea ce înseamnă domeniul artistic, cultural ș.a.m.d.”, a declarat primarul municipiului Cluj-Napoca.
Edilul a vorbit celor de față despre posibilitățile destul de limitate pe care le au administrațiile locale de a sprijini sectorul medical din România.
„Eu consider că directorii de spitale, managerii domeniului spitalicesc din Cluj-Napoca și nu numai, sunt adevărați magicieni care reușesc să se descurce și să supraviețuiască cu actualul nivel al banilor pe care îi primesc de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, comparând cu ce avem noi la Spitalul Clujana. Cât cheltuim noi pentru un pacient de la terapie intensivă, îmi dau seama că alții trebuie să fie magicieni ca să facă față. Lucrurile, într-adevăr, nu se văd din aceeași perspectivă, din unghiurile în care te uiți; acolo, sus, ți se prezintă doar statistici, informații, strategii și viața reală este aici, la nivelul cetățeanului de rând și a confruntării de zi cu zi. Pe de altă parte, la nivel național, intră constrângerile bugetare, integrarea în anumite cerințe de deficit bugetar, raporturi europene, solicitate de Comisia Europeană. Realitățile sunt total diferite!”, a precizat Emil Boc.
Primarul municipiului Cluj-Napoca a prezentat câteva date dintr-un raport privind starea de sănătate realizat în anul 2017 de Comisia Europeană care vizează Uniunea Europeană și România.
„Speranța de viață la naștere era de 75 de ani în 2015 în România, în creștere de la 71 de ani în 2000; cu toate acestea, speranța de viață este mai mică decât media Uniunii Europene, care este de 80,6 ani. Mortalitatea infantilă este de două ori mai mare decât media Uniunii Europene; bolile cardiace și accidentele vasculare cerebrale sunt cele mai importante cauze ale mortalității, iar decesele cauzate de o formă de cancer au crescut drastic. Bolile infecțioase reprezintă, de asemenea, o provocare semnificativă, România având cea mai ridicată rată de tuberculoză din UE și peste o treime din cazuri este rezistentă la medicamente”, a adăugat primarul.
Cheltuielile pentru sănătate, pe cap de locuitor, în valoare de 814 euro în 2015 sunt cele mai scăzute din UE și reprezintă mai puțin de o treime din media UE. Cu toate acestea, aceeași cifră reprezintă 4,9% din PIB, în scădere de la 5,7% în 2010 și mult sub media UE, de 9,9%.
„Cu toate acestea, la același nivel cu media UE, 78% din cheltuielile pe sănătate sunt finanțate prin fonduri publice, în ciuda faptului că ponderea cheltuielilor din buzunar a crescut recent. În 2010 s-a acordat pentru sănătate 5,7% din PIB și erau ani grei de criză economică. Faptul că se constată că după anul 2010, în loc să crească, sunt în scădere, ar trebui să ne dea serios de gândit… Și atunci știam greutățile pe care le avea sistemul sanitar și, dacă atunci era 5,7% din PIB, astăzi datele de la UE arată că, din nefericire, această pondere scade, de la an la an. Acest lucru ar trebui să ne dea serios de gândit, și ca societate civilă, și ca oameni, decidenți pe diverse paliere cu privire la ce înseamnă nivelul de susținere care este sub mediu al UE care este de 9,9%. Paradoxal, potrivit datelor UE, suntem la același nivel; 78% din ce cheltuim pentru sănătate sunt finanțate din fonduri publice; și acolo unde finanțarea este de 9% din PIB, procentul din fonduri publice este tot 78% și în România. Ce înseamnă asta? Noi avem o problemă serioasă în România cu plățile denumite „cheltuieli din buzunar. În România este foarte mult loc de reformă autentică și trebuie atrase și alte resurse în afară de cele publice în domeniul medical. Câtă vreme nu se vor atrage și resurse private în domeniul medical, să nu ne așteptăm la lucruri spectaculoase și să ieșim din această groapă în care ne aflăm”; nu ne referim la plățile neoficiale, ci la cheltuielile „din buzunar” care îi revin pacientului”, a explicat edilul.
Bolile cardiace și accidentul vascular cerebral , în general, bolile sistemului circulator, continuă să reprezinte cele mai frecvente cauze de deces, în ciuda reducerii numărului absolut de decese din 2000 încoace. Cancerul pulmonar rămâne cea mai frecventă cauză de mortalitate produsă de cancer, crescând cu 15% între 2000 și 2014. De asemenea, mortalitatea cauzată de cancerul colorectal a crescut brusc, din anul 2000, cu mai mult de 30%, în ciuda eforturilor din Planul Național de Control al Cancerului și al implementării de programe de depistare pentru cancerul de col uterin și colorectal.
„Acest domeniu ne vizează pe fiecare dintre noi. Din nefericire, la nivelul Uniunii Europene, 80% din bani merg pentru partea reactivă și doar 3% pentru partea de prevenție. Presupun că România nu stă mai bine… Ce putem face pe partea de prevenție ca să ajungem la acele situații în care viețile să fie salvate? (…) O administrație locală poate să fie partenerul dumneavoastră și la Cluj; chiar dacă legea nu ne obligă, anual, alocăm 5 – 8 milioane lei, altor spitale, în afară de spitalul pe care îl avem în proprietate pe ceea ce legea ne permite: cheltuieli legate de infrastructură, investiții, reparații, dar nu pe alte cheltuieli. Cred că și aici, un cadru legislativ pe care am putea să îl modificăm acolo unde primăriile să poată suplimenta și cu alt tip de cheltuieli pentru că, eu consider că sunt magicieni cei care conduc astăzi spitalele să se poată descurca în ratele de sume de bani pe care le primesc. (…) Ne arătăm deschiderea, în cadrul legal existent; veți avea întotdeauna la Primărie o ușă deschisă pentru a vă sprijini, atât cât ne permite cadrul legal, dar și de a face modificările necesare în cadrul legal pentru a putea face mai mulți pași înainte în sprijinul dumneavoastră”, a mai precizat primarul municipiului Cluj-Napoca.
Conferința Națională „Politici de sănătate în Oncologie” a fost organizată, în 1 februarie, la Cluj-Napoca, de Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) , Clujul Elitelor și Valorilor și Ziar Medical, în parteneriat cu Bristol-Myers Squibb, Astra Zeneca, Janssen Oncology, Servier, Roche, Genetic Center și Varinak.