Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului, marcată la Conferința Națională „Politici de sănătate în Oncologie”

Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului, – 4 februarie, a fost marcată la Cluj-Napoca în cadrul Conferinței Naționale „Politici de sănătate în Oncologie”, evenimentul atingând mai multe puncte din sfera oncologică, precum Planul Integrat Național Comprehensiv de Control al Cancerului, centrele clinice de cancer, infrastructura și resursele umane, accesul pacienților la radioterapie. Un lucru reiterat de participanții la eveniment a fost necesitatea implementării unui program național de cancer. Potrivit acestora, multe dintre decesele cauzate de această maladie ar putea fi evitate dacă guvernele s-ar implica mai mult, bugetând corect programele de prevenție, diagnostic și tratament. O altă propunere a vizat necesitatea unei modificări legislative pentru ca administrațiile locale să poată sprijini nu doar spitalele din subordine și a fost subliniată nevoie depunerii unor eforturi axate și pe componenta de comunicare și educare a populației în legătură cu această afecțiune gravă. Evenimentul s-a bucurat de prezența Sorinei Pintea, Ministrul Sănătății, care a dat asigurări că oncologia se află printre prioritățile Ministerului Sănătății, planul fiind acela de a extinde programul de oncologie pe mai multe paliere.

Conferința Națională „Politici de sănătate în Oncologie” a fost organizată, în 1 februarie, la Cluj-Napoca, de Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) , Clujul Elitelor și Valorilor și Ziar Medical, în parteneriat cu Bristol-Myers Squibb, Astra Zeneca, Janssen Oncology, Servier, Roche, Genetic Center și Varinak.

Sorina Pintea: „Ministerul Sănătății va fi garantul că această patologie se bucură de un real interes!”

Sorina Pintea a declarat că oncologia se află printre prioritățile Ministerului Sănătății și a amintit de inaugurarea a șase centre de radioterapie. „Să fiți convinși că la Ministerul Sănătății veți avea, în permanență, un partener de dialog”, a precizat ministrul.

”Ministerul Sănătății va fi garantul că această patologie se bucură de un real interes. Uneori este foarte ciudat atunci când trebuie să răspunzi pentru incompetența unora. Și este foarte ciudat când trebuie să spui că, cu toate că încerci să faci ceva, dezinteresul este foarte mare. Aș vrea să nu se mai întâmple asta! Și faptul că sunteți atât de mulți aici, și faptul că lucrările au fost foarte interesante, înseamnă că mai există speranță și că lucrurile vor merge foarte bine! Știți că Ministerul Sănătății, împreună cu Banca Mondială, a promovat inaugurarea unor noi centre de radioterapie care lipsesc atât de mult în acest moment. Spre fericirea mea, unul dintre ele va deveni funcțional la jumătatea anului la Baia Mare. Urmează ca săptămâna viitoare să mai semnăm la Guvern predarea a altor cinci amplasamente, deci înființarea a cinci noi centre. Știu că nu este suficient, dar sper să poată rezolva o parte din problemele pacienților bolnavi de cancer. Vă asigur de buna mea credința și să fiți convinși că la Ministerul Sănătății veți avea, în permanență, un partener de dialog”, a declarat Sorina Pintea.

- Articolul continua mai jos-masca medicala

Ministrul a subliniat faptul că Programul național de oncologie „este un program generos care acoperă zona de medicamente”, însă nu acoperă toate nevoile pacientului bolnav de cancer.

„Oncologia este una din patologiile foarte sensibile având în vedere adresabilitatea mare și, din păcate, creșterea exponențială a numărului de pacienți bolnavi de cancer, a cazurilor noi. Programul național de oncologie este un program generos care acoperă zona de medicamente, din păcate nu acoperă toate nevoile pacientului bolnav de cancer. Planul Ministerului Sănătății, a Guvernului este de a extinde acest program de oncologie pe mai multe paliere, după o consultare prealabilă cu partenerii implicați în această zonă”, a declarat Sorina Pintea.

Ministrul a participat la la Conferința Națională „Politici de sănătate în Oncologie” pentru a-și onora promisiunea făcută profesorului Patriciu Achimaș Cadariu. Sorina Pintea a confirmat prezența la acest eveniment în perioada când încă era managerul Spitalului Județean Baia Mare.

”Vreau să vă spun că mă aflu aici pentru respectul pe care îl port Oncologiei, profesorului Achimaș, căruia îi mulțumesc foarte mult pentru invitație. Înainte de a fi investită ministru i-am spus profesorului Achimaș că voi veni la această întâlnire, având în vedere colaborarea dintre cele două spitale, Spitalul județean Baia Mare pe care l-am condus până duminică, și Institutul Oncologic. Îmi respect acea promisiune, dar am venit aici în calitate de ministru sperând să dau o greutate mai mare acestei conferințe pentru a conștientiza problemele grave cu care se confruntă oncologia”, a declarat Sorina Pintea.

Conf. dr. Patriciu Achimaș: „Ce ne facem atunci când rămânem prea puțini într-o bătălie inegală?”

Conf. dr. Patriciu Achimaș Cadariu, director medical al Institutului Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca a făcut referire la pacienți, al nevoile lor și lipsurile cu care se confruntă.

- Articolul continua mai jos-

„Dacă ar fi fost să vorbesc despre ceva era înghesuiala pe care o simțim cu toții, faptul că, uneori, nu sunt suficiente scaune pentru pacienți, faptul că, uneori, există o lipsă de scaune pentru chimioterapie, faptul că planificăm pacienții mai departe decât am vrea. Aș vrea să vorbesc despre oameni; despre pacienți, multiplicați față de cei prezenți aici cu zeci de mii, poate sute de mii, și despre profesioniști în sănătate, medici și asistente medicale, farmaciști, infirmiere, firme de medicamente, specialiștii în sănătate publică, voluntari, cercetători, toți implicați în lupta cu această teribilă boală. Factorii de risc, stilul de viață cresc teribil morbiditatea și asta o simțim cu toții. O simțim zi de zi!”, a precizat dr. Patriciu Achimaș.

„Ce vom face în anii care vin?”, se întreabă directorul medical, în condițiile în care numărul personalului medical scade, iar potrivit statisticilor Băncii Mondiale, pentru un euro cheltuit în România, în țările Europei de Vest se cheltuiesc minim zece?

„Aș vrea să salut apariția centrelor private, dar ce ne facem când competiționăm pentru resursa umană, ce se întâmplă cu formarea resursei umane? Ce ne facem atunci când rămânem prea puțini într-o bătălie inegală? Cred că, zi de zi, dincolo de ceea ce muncim, e de datoria noastră să ne gândim la ceea ce încercăm azi să punem pe tapet: politicile de sănătate și ce facem pentru a ajuta cât mai mulți dintre semenii noștri”, a adăugat dr. Patriciu Achimaș.

Dr. Flavius Pavelescu, FABC: „Avem nevoie, ca și țară, de implementarea unui program național de cancer!”

Cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Cancerului, în data de 4 februarie, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer organizează, pentru marcarea acestei zile, cu sprijinul tuturor asociațiilor membre, o serie de evenimente specifice de conștientizare prin care evidențiază, din nou, problemele cu care se confruntă pacienții oncologici din România subliniind aspectul deosebit de important al diagnosticării precoce a cancerului. Ca element central al proiectului dedicat Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Cancerului, este evenimentul „Politici de sănătate în oncologie”, organizat, în premieră, de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, împreună cu Institutul Oncologic Cluj-Napoca, Clujul Elitelor și Valorilor și Ziar Medical.

„Suntem deosebit de onorați pentru aceste eveniment! Tema conferinței „Politici de sănătate în oncologie” atinge mai multe puncte din sfera oncologică, Programul comprehensiv de control al cancerului, centrele clinice de cancer, infrastructura și resursele umane, accesul pacienților la radioterapie. Considerăm că sunt teme mult prea actuale cu care pacienții se confruntă zi de zi și, în greaua lor încercare de a face față acestei maladii, trebuie să treacă prin diverse etape în cursul diagnosticării și tratamentului. Evenimentele din țară s-au desfășurat în mai multe localități – evenimente satelit – pentru marcarea Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Cancerului: în Iași, prin Asociația Bolnavilor de Cancer Iași, Asociația „Câștigă Viața”; în Bacău, Asociația „Sofi Roz”; în Bistrița, Asociația „Clubul Amazoanelor”; în Brașov, Asociația Bolnavilor de Cancer Brașov; în Suceava, Asociația Bolnavilor de Cancer Suceava, dar și în Târgu Jiu, prin Asociația de Oncologie „Sf. Ana”, iar la Cluj, împreună cu colegii de la Societatea Română de Cancer, unde, în toate aceste locații, medici, pacienți, dar și autorități locale, parteneri locali, mass-media, parlamentari, au marcat această zi prin conferințe specifice, dar și emisiuni radio și TV”, a declarat dr. Flavius Pavelescu, coordonatorul proiectelor medicale FABC.

-Articolul continua mai jos-

Prin acestea, FABC încearcă, la fel ca în anii anteriori, să aibă și să își mențină un rol de presiune constructivă în lupta împotriva cancerului, continuând permanent să informeze autoritățile locale și comunitățile cu privire la ceea ce înseamnă lupta împotriva cancerului.

„Concluzia ar trebui să fie aceea că noi avem nevoie, ca și țară, de implementarea unui program național de cancer, cu toate elementele necesare acestuia: accesul tuturor pacienților la tehnicile de diagnostic și tratament, dar și profilaxia primară, secundară, un Registru Național de Cancer, măsuri pentru managementul reintegrării pacientului oncologic în societate, măsuri care să ajungă la formarea profesioniștilor în oncologie, dar și măsuri care să ducă la o mai bună coordonare a cercetării în oncologie pentru a nu mai fi codașii Europei privind sănătatea populației și pentru a avea acces la tratamente și investigații moderne”, a precizat dr. Flavius Pavelescu.

Claudia Sava, președintele Societății Române de Cancer „Putem reuși, dar numai împreună!”

Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului reprezintă o oportunitate unică de a atrage atenția asupra a ceea ce poate fi făcut pentru a preveni cancerul, pentru a salva milioane de vieți prin diseminarea informației referitoare la această boală, insistând ca guvernele și indivizii din întreaga lume să acționeze. Potrivit Claudiei Sava, președinte al Societății Române de Cancer (SRC),  4 Februarie este ziua în care trebuie reamintit tuturor de  lupta SRC dusă împotriva acestei boli prin campanii de informare și prevenție, împreună cu factorii cheie implicați: guverne, ministere, companii farmaceutice, medici specialiști, fundații și organizații. Există peste 200 de tipuri de cancer descoperite în lume și „cred că doar împreună putem să accelerăm progresul în lupta împotriva cancerului prin campanii de conștientizare, informare și prevenție în rândul populației”.

„Cancerul este boala secolului; am crezut că în secolul XX cancerul era boala secolului, dar se pare că nu vom reuși să o eradicăm, probabil, nici în acest secol. Cu toate acestea, nu are o maximă prioritate pe agenda guvernelor lumii. În 2008 estimările au arătat că 7,8 milioane de oameni au murit din cauza acestei boli, fiind diagnosticați 11,7 milioane de oameni și se estimează o creștere de 75% până în 2030. În fiecare lună 600.000 oameni mor în lume din cauza cancerului, multe dintre aceste decese ar putea fi evitate dacă guvernele s-ar implica mai mult, bugetând corect programele de prevenție, diagnostic și tratament. De asemenea, programele și campaniile de informare ale populației cu privire la această boală trebuie corect și coerent planificate pentru a împiedica creșterea numărului de cazuri noi, târziu diagnosticate, precum și creșterea numărului de decese în rândul populației. Este trist să spunem că această boală lovește și mai crunt populația din țările slab și mediu dezvoltate, printre ele fiind și România”, a precizat Claudia Sava, președintele Societății Române de Cancer.

Pentru anul 2018 sloganul campaniei de luptă  împotriva cancerului este „Noi putem. Eu pot.” – „We can. I can.”

„Eu vă spun că putem, dar numai împreună. În momentul în care aveți în familie o persoană bolnavă de cancer, întregul dumneavoastră univers familial se schimbă, prioritățile se schimbă. Mă gândesc că vă doriți, în continuare, să aveți o mamă, o soție, o soră care să fie în viață și să vă bucure existența. Repet, doar împreună putem reuși!”, a adăugat Claudia Sava.

Emil Boc: „Administrația locală poate face foarte puțin; ar fi nevoie de o modificare legislativă!”

Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca,  prezent la Conferința „Politici de sănătate în oncologie” a ținut să sublinieze importanța domeniului medical și al sectorului medical pentru municipiu, apreciind prestația extraordinară pe care Institutul Oncologic, Universitatea de Medicină, alături de celelalte universități clujene le au pentru destinul actual și viitor al Clujului.

„Clujul nu ar fi astăzi ceea ce este dacă nu ar avea excelența în domeniul medical pe care o are și aici Institutul Oncologic și Universitatea de Medicină reprezintă structuri fanion ale învățământului medical clujean și ale învățământului universitar, în general. La aceste talente se adaugă și celelalte de la universitățile clujene, în special IT, cu tot ceea ce înseamnă domeniul artistic, cultural ș.a.m.d.”, a declarat primarul municipiului Cluj-Napoca.

Edilul a vorbit celor de față despre posibilitățile destul de limitate pe care le au administrațiile locale de a sprijini sectorul medical din România.

„Eu consider că directorii de spitale, managerii domeniului spitalicesc din Cluj-Napoca și nu numai, sunt adevărați magicieni care reușesc să se descurce și să supraviețuiască cu actualul nivel al banilor pe care îi primesc de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, comparând cu ce avem noi la Spitalul Clujana. Cât cheltuim noi pentru un pacient de la terapie intensivă îmi dau seama că alții trebuie să fie magicieni ca să facă față. Lucrurile, într-adevăr, nu se văd din aceeași perspectivă, din unghiurile în care te uiți; acolo, sus, ți se prezintă doar statistici, informații, strategii și viața reală este aici, la nivelul cetățeanului de rând și a confruntării de zi cu zi. Pe de altă parte, la nivel național, intră constrângerile bugetare, integrarea în anumite cerințe de deficit bugetar, raporturi europene, solicitate de Comisia Europeană. Realitățile sunt total diferite!”, a precizat Emil Boc.

Primarul municipiului Cluj-Napoca a prezentat un raport din anul 2017 al Comisiei Europene pe sănătate care vizează și România.

„Noi avem o problemă serioasă în România cu plățile denumite „cheltuieli din buzunar”; nu ne referim la plățile neoficiale, ci la cheltuielile „din buzunar” care îi revin pacientului. În România este foarte mult loc de reformă autentică și trebuie atrase și alte resurse în afară de cele publice în domeniul medical. Câtă vreme nu se vor atrage și resurse private în domeniul medical, să nu ne așteptăm la lucruri spectaculoase și să ieșim din această groapă în care ne aflăm! (…) Din nefericire, domeniul pe care îl analizați are o creștere galopantă, potrivit raportului UE. Asta înseamnă, cu atât mai mult, că acest domeniu ne vizează pe fiecare dintre noi, ceea ce este valabil și la nivelul UE. Din nefericire, la nivelul Uniunii Europene, 80% din bani merg pentru partea reactivă și doar 3% pentru partea de prevenție. Presupun că România nu stă mai bine…”, a adăugat edilul, întrebându-se ce se poate face pe partea de prevenție pentru ca viețile să fie salvate.

Emil Boc a atras atenția asupra faptului că ar trebui modificat un cadru legislativ astfel încât primăriile să poată sprijini și alte spitale în afara celor din subordine. „Veți avea întotdeauna la Primărie o ușă deschisă pentru a vă sprijini”, a precizat acesta.

„Îl felicit pe domnul Achimaș pentru că și în calitate de ministru, dar și în calitate de profesor, director, a dezvoltat la Cluj câteva programe care țin de prevenție și a pus accentul asupra componentei de prevenție pentru a putea să salvăm vieți! O administrație locală poate să fie partenerul dumneavoastră și la Cluj; chiar dacă legea nu ne obligă, anual, alocăm 5 – 8 milioane lei, altor spitale, în afară de spitalul pe care îl avem în proprietate pe ceea ce legea ne permite: cheltuieli legate de infrastructură, investiții, reparații, dar nu pe alte cheltuieli. Cred că și aici, un cadru legislativ pe care am putea să îl modificăm acolo unde primăriile să poată suplimenta și cu alt tip de cheltuieli pentru că, eu consider că sunt magicieni cei care conduc astăzi spitalele să se poată descurca în ratele de sume de bani pe care le primesc. (…) Ne arătăm deschiderea, în cadrul legal existent; veți avea întotdeauna la Primărie o ușă deschisă pentru a vă sprijini, atât  cât ne permite cadrul legal, dar și de a face modificările necesare în cadrul legal pentru a putea face mai mulți pași înainte în sprijinul dumneavoastră. Este ziua Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului, de aceea, adresez din partea Primăriei municipiului Cluj-Napoca respectul nostru pentru toți cei care muncesc în domeniu pentru a evita, pentru a preveni și pentru a face suferința mai tolerabilă  în condițiile în care, din nefericire, creșterea este galopantă”, a mai declarat primarul municipiului Cluj-Napoca.

Mihai Moisescu,  director DSP: „Va trebui să depunem eforturi și pe componenta de comunicare și educație a populației!”

„Este o onoare să fii alături de linia de luptă pentru sănătatea populației”, a precizat Mihai Moisescu, director al Direcției de Sănătate Publică Cluj. A preveni e mai ieftin decât a trata, spune acesta, dar, pe lângă prevenție, va trebui să depunem eforturi și pe componenta de comunicare și educație a populației de a se adresa din timp, la primele semne, medicilor de specialitate.

„În acest sens, Institutul Oncologic face față cu brio, având profesioniști care se deplasează în teren, să nu îl uităm pe domnul doctor Nicolau Florian și a celebra caravană a screeningului, tocmai în ideea de a surprinde precoce primele manifestări ale acestei crunte maladii. Să nu îi uităm pe pacienți, fără suportul tuturor membrilor comunității, de la familie la comunitatea mare a țării noastre, noi nu vom putea avea succes în implementarea acestor strategii de prevenție”, a precizat directoul DSP Cluj.

Cosmin Puia: „Institutul Oncologic din Cluj este cel mai tare institut oncologic din țară!”

Conf. Cosmin Puia, președintele Colegiul Medicilor Cluj a amintit de importanța muncii în echipă și a adăugat faptul că Institutul Oncologic din Cluj este „cel mai tare din țară”.

„Am venit în calitate de chirurg. Eram student și profesorul Chiricuță era în activitate și cu toții știm că era o figură legendară. Pe atunci Institutul Oncologic avea niște evidențe, niște date impresionante. Este, de departe, cel mai tare institut oncologic din țară; și acum, când trec pe acolo, am o emoție pozitivă din punct de vedere al chirurgului. (…) Este importantă munca de echipă”, a explicat președintele Colegiul Medicilor Cluj.

Luminița Chirilă: „Este un semnal important, atât pentru factorii decizionali la nivel central, cât și local”

Programul Național de Oncologie, la nivelul județului Cluj, se derulează prin zece furnizori de servicii medicale, astfel încât beneficiază de asistență medicală un număr de 7500 de pacienți și 4800 la nivelul Institutului Oncologic. De asemenea, beneficiază de servicii, prin farmaciile cu circuit deschis, 7700 de pacienți. În anul 2017 au fost introduse 13 molecule noi, care au avut un impact important în bugetul asigurărilor de sănătate, finanțarea Programului Național de Oncologie, la nivelul Casei de Asigurări, reprezintă 61% din total buget programe naționale de sănătate. Potrivit Luminiței Chirilă, președintele Casei de Asigurări de Sănătate Cluj-Napoca, acest lucru demonstrează eforturile specialiștilor, a finanțatorului și a organizatorului de servicii de a pune în centrul atenției pacientul.

„Este o plăcere și o onoare să fiu alături de dumneavoastră la această conferință intitulată Politici de sănătate în oncologie! Politicile de sănătate, știm cu toții, că sunt atributul Ministerului Sănătății; atributul Casei de Asigurări este de a finanța accesul pacienților la servicii medicale de calitate în mod echitabil și nediscriminatoriu, de a finanța serviciile medicale. (…) Doresc să vă felicit pentru organizarea acestei conferințe, consider că este un semnal important, atât pentru factorii decizionali la nivel central, cât și local, pentru a depune eforturi pentru a asigura accesul pacienților oncologici la servicii de calitate”, a declarat Luminița Chirilă.

Conferința „Politici de sănătate în oncologie” a inclus tematici precum „Proiectul Planului Comprehensiv de Control al Cancerului, premisele managementului în echipa multidisciplinară a pacientului oncologic”, „Centrele Clinice de Cancer – avantaje în managementul pacientului oncologic”, „Accesul pacienților la radioterapie. Infrastructură și resurse umane”, „Formarea personalului calificat  –  specializare în oncologie pentru asistenți medicali”, „Creșterea rolului medicinei preventive – screening”, „Campanii de informare și educare a populației”, „Cercetare în cancer”.

Potrivit datelor FABC, 5.2% dintre români au cancer, iar 21,1 % au o rudă de gradul I cu această maladie. Lipsa fondurilor determină întârzierea investigațiilor gratuite cu până la patru luni, lipsa aparatelor de radioterapie și a specialiștilor, stat/privat, generează așteptări de 3-4 luni, mulți dintre pacienți nu mai apucă să facă acest tratament, iar lipsa accesului la investigații și tratamente inovative face ca România să se situeze  pe primul loc în UE la mortalitatea prin cancer.

Conferința Națională „Politici de sănătate în Oncologie” a fost organizată, în 1 februarie, la Cluj-Napoca, de Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) , Clujul Elitelor și Valorilor şi Ziar Medical.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari

Cele mai citite articole în ultima săptămână