Spitalul pentru Copii „Grigore Alexandrescu” a implementat o aplicaţie prin care se face trecerea de la un sistem clasic de gestionarea paturilor la un sistem digital. Acesta foloseşte o tabletă pe fiecare secţie. Permite transmiterea în timp real a numărului de paturi libere.
Gestionarea paturilor este realizată prin aplicaţia MediWeb, care a făcut posibilă şi gestionarea informatică a pacienţilor din Ambulatoriul de Ortopedie şi Chirurgie al spitalului. Aceasta a fost dezvoltată cu sprijinul lui Alexandru Herdea, medic rezident pe secţia de Ortopedie pediatrică.
„Ştiţi foarte bine că este o problemă de interes naţional gestionarea paturilor libere, în special în spitalele de urgenţă. Noi raportăm în fiecare zi către structurile de urgenţă ale Ministerului Sănătăţii disponibilitatea reală a paturilor libere. În acest fel putem gestiona cazurile de urgenţă care apar în sfera pediatriei. Mai sunt şi alte spitale care au un sistem informatic pentru gestionarea paturilor libere. Noi suntem singurul spital care are un sistem propriu pentru gestionarea paturilor. Acesta trebuie să ţină seama de peste 20 de secţii şi compartimente, cât are acest spital. Sunt consultaţi anual peste 60.000 de copii şi internaţi peste 20.000 de pacienţi. Cu ajutorul acestui program, ştim în timp real care este repartiţia pacienţilor pe paturi, pe secţii, compartimente. Putem în acest fel să gestionăm în primul rând urgenţele”, a declarat managerul spitalului, Alexandru Ulici, potrivit AGERPRES.
Potrivit acestuia, mini-platforma informatică trebuie să fie compatibilă cu platforma de bază a spitalului, care asigură şi comunicarea cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.
„Scopul acestei mini-platforme este să se îmbunătăţească în permanenţă. Să ajungem la digitalizarea completă a informaţiilor pacientului, astfel încât să putem avea în final registru digital al pacientului. Să putem calcula şi estima costurile efective pe patul de spital. În momentul acesta, putem calcula costuri medii, putem face predicţii pe afecţiuni. Nu putem face încă o predicţie pe patul de bolnav. Să vedem care pat este eficient. Cum putem să facem să fie mai eficient un pat. Care este secţia care necesită o suplimentare de paturi. Care este secţia care nu are o adresabilitate suficient de mare şi care trebuie îmbunătăţită. Până acum, gestionarea paturilor se făcea doar telefonic. Nu puteai să ştii în timp real care este situaţia. Nu puteai şti exact ce saloane sunt blocate şi de câtă vreme este blocat un salon şi pentru cam câtă vreme estimezi că va fi bloca”, a explicat Ulici.
Citește și: