Gonartroza – Ce este, factori de risc, tratament

Gonartroza reprezintă localizarea reumatismului degenerativ cronic la nivelul articulației genunchiului.

Deși este o afecțiune frecventă, mai puțin severă decât coxartroza, rămâne totuși o boală supărătoare, uneori chiar invalidantă.

La nivelul genunchiului există 2 articulații: femuro-tibială și femuro-plantară, iar procesul de uzură le poate afecta separat sau împreună.  De regulă articulația femuro-patelară este afectată prima, de aceea investigațiile clinice și radiologice i se adresează cu precădere mai ales în faza de debut.

Gonartroza poate fi primară sau secundă. Ea este rezultatul dezechilibrului dintre rezistența cartilajului și a structurilor articulare și tensiunea aplicată pe ele.

- Articolul continua mai jos-

Gonartroza primară este mai frecventă la femei și apare după vârsta de 40 de ani. În producerea gonartrozei primare sunt implicați o serie de factori amintiți în etilogia artrozelor:

Citeste si: Reumatismul – Simptome, factori de risc, tratament și recuperare

·   Factori endocrini-frecvent la femei după menopauză
·   Obezitate – 2/3 bolnavi sunt obezi
·   Tulburări venoase – 40% din bolnavii cu gonartroze prezintă varice la nivelul membrelor inferioare

Gonartrozele secundare prezintă în etiologia lor o serie de cauze cunoscute cum ar fi:

CAUZE INTRAARTICULARE

– fracturi ale condililor femurali, platourilor tibiale și rotulei
– microtraumatisme repetate
– leziuni meniscale prin afectarea mecanismului de alunecare a suprafețelor articulare
– ostecondrita disecantă datorită alterării cartilajului articular
– leziuni ligamentare datorită instabilității articulare cu afectarea mecanicii articulare

- Articolul continua mai jos-

CAUZE EXTRAARTICULARE

  • deviații în plan frontal ale axului membrului inferior
  • deviere în plan sagital
  • instabilitățile rotuliene datorită afectării mecanicii articulare
  • supraîncărcarea genunchiului datorită unor defecte anatomice la depărtare de acestea

TABLOU CLINIC

Debutul bolii este insiduos, simptomul principal fiind durerea. La început durerile sunt de mică intensitate pentru ca ulterior să se intensifice în anumite împrejurări cum ar fi: mersul pe teren accidentat, urcatul și coborâtul scărilor.

Durerea este de tip mecanic, se accentuează la mers și se calmează în repaus, iar în timp se însoțește impotență funcțională, cracmente și chiar senzația de instabilitate și blocaj articular.

Durerile sunt localizate pe fața antero-internă a genunchiului cu iradiere în gambă, dar pot fi localizate și pe fața posterioară a genunchiului sau profund, greu de precizat.

Citeste si: Fasceita plantară – ce este și cum o tratezi

-Articolul continua mai jos-

EXAMINĂRI CLINICE

LABORATOR-va exista un ușor sindrom inflamator

Deși nu există un test de sânge pentru gonartroză, anumite teste pot ajuta la excluderea altor cauze ale durerii articulare, cum ar fi artrita reumatoidă. Medicul dumneavoastră ar putea folosi un ac pentru a extrage lichidul de la o articulație afectată. Fluidul este apoi testat pentru inflamație și pentru a determina dacă durerea este cauzată de guta sau de o infecție mai degrabă decât gonartroza.

RADIOLOGIC – de față și de profil

  • axială a genunchiulu
  • de față ale întregului membru inferior, în ortostatism

Cartilajul nu apare pe imaginile cu raze X, însă pierderea cartilajului este dezvăluită printr-o îngustare a spațiului dintre oasele articulației. O radiografie poate arăta, de asemenea, calcificări osoase în jurul unei articulații.

ARTROSCOPIE – se evidențiază modificările degenerative ale cartilajului articular
COMPUTER TOMOGRAF ȘI RMN-pot furniza detalii asupra leziunilor cartilajului articular, ligamentelor încrucișate și meniscurilor

Un RMN utilizeaza unde radio și un câmp magnetic puternic pentru a produce imagini detaliate ale țesuturilor osoase și ale țesuturilor moi, inclusiv cartilajul. Un RMN nu este în mod obișnuit necesar pentru a diagnostica gonartroza, dar poate ajuta la furnizarea mai multor informații în cazuri complexe.

TRATAMENT

Tratamentul este complex, individualizat în funcție de cauză, stadiu evolutiv și va încerca ameliorarea simptomatologiei și a mobilității articulare.

Tratament profilactiv:

  • corecția tulburărilor statice (genu valgum, genu varum) și a șoldului
  • ablația meniscului rupt
  • tratamentul luxațiilor recidivante de rotulă

Tratament curativ

Tratamentul gonartrozei are mai multe componente, implicând recomandări privind stilul de viață, tratament fizio-kineto-terapeutic, medicamentos sau chirurgical. În ceea ce privește recomandările referitoare la stilul de viață, scăderea în greutate la pacienții supraponderali sau obezi este benefică pentru ameliorarea simptomatologiei.

De asemenea, se recomandă practicarea sporturilor care nu pun presiune pe articulația afectată, precum ciclism sau înot, și evitarea ortostatismului prelungit sau urcatul și coborâtul scărilor.

Fizioterapeutul va recomanda exerciții fizice de gimnastică medicală, cu elaborarea unui program individualizat în funcție de caracteristicile pacientului, de comorbidități și de stadiul artrozei, exerciții care vor ameliora stabilitatea articulară, vor crește tonusul muscular și vor calma durerile și mobilitatea articulară. Medicul balneo-fizioterapeut va putea recomanda și proceduri de fizio sau balneoterapie pentru acești pacienți.

Ortezele de genunchi care descarcă articulația genunchiului sau susțin genunchiul, alături de tratamente locale topice, sunt mijloace prin care se poate scădea intensitatea durerii și creșterea calității vieții pacientului.

Medicația antiinflamatoare, miorelaxantă și antalgică este parte din arsenalul terapeutic al acestei patologii și trebuie administrată în perioadele de acutizare inflamatorie a gonartrozei, cu individualizare în funcție de vârstă, boli și medicație asociată.

Infiltrațiile cu soluții corticoide sunt folosite în tratamentul acestei patologii și, de asemenea, infiltrațiile cu soluții vascoelastice cu acid hialuronic. Vascosuplimentarea folosește un produs de sinteză – acidul hialuronic (hialuronatul de sodiu) care este parte a lichidului sinovial (articular) și care în gonartroza este deficitar.

Prin injectarea acestui produs în spațiul articular al genunchiului se lubrifiază suprafețele osoase afectate de leziunile cartilaginoase, scăzând stresul mecanic asupra cartilajului, cu ameliorare a durerii și creștere a mobilității și funcționalității articulare.

Terapii alternative

Terapiile alternative includ suplimente alimentare cu glucozamină și condroitin sulfat (compuși ai cartilajului articular), acupunctură, masaj, hidroterapie și tehnici de relaxare. Tratamentul chirurgical este rezervat pacienților doar atunci când restul arsenalului terapeutic prezentat mai sus nu mai are succes, sau când, din cauza modificărilor articulare, aceste moduri de tratament nu mai sunt recomandate.

Artroscopia de genunchi este o intervenție chirurgicală minim invazivă, care face parte din tratamentul chirurgical în cazul apariției leziunilor de menisc și rezolvă ruptura meniscală, alături de evaluarea și eventuala tratare a celorlalte leziuni articulare.

Osteotomiile de corecție se adresează unor cazuri atent selecționate de gonartroză unicompartimentală la pacienți tineri cu defecte de axare a genunchiului. În stadii avansate, se recomandă operația de artroplastie cu endoproteză de genunchi, care reprezintă înlocuirea protetică a suprafețelor articulare degradate, fiind singura modalitate de restabilire a funcției genunchiului.

În concluzie, patologia degenerativă a genunchiul are multipli factori de risc și un diagnostic precoce, la fel ca și o complianță buna a pacientului la tratamentul prescris, îl poate scuti pe bolnavul de gonartroză de scăderea calității vieții sau de agravarea leziunilor atunci când ultima opțiune terapeutică este cea chirurgicală.

Autor: Racu Adelina

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari