Fractura de șold se încadrează în categoria fracturilor osteoporotice și asta pentru că statisticile arată că se întâmplă preponderent în rândul persoanelor vârstnice, care suferă de diferite de grade de osteoporoză, indiferent de sex. Și cu toate că există credința că femeile au parte de acest „cumul” de afecțiuni (osteoporoză + fractură), 30% dintre bărbați își rup șoldul la bătrânețe. Mai mult, chiar, incidența decesului după ce s-a produs fractura de șold este mai mare la bărbați decât la femei (procentual) – evident, nu din pricina facturii în sine, ci din cauza complicațiilor care apar.
Când survine fractura de șold și cum trebuie tratată?
Dr. Paul Năstase, medic specialist Ortopedie Traumatologie, cu competență în Chirurgie Artroscopică, a clarificat câteva aspecte legate de acest subiect.
„Categoria de vârstă peste 60 de ani, la care apar problemele de sănătate generală, este și cea care predispune la niște traumatisme care nu ar trebui să se întâmple în mod normal – cum ar fi: fractura de șold. În mod normal, la o persoană sănătoasă, aceasta apare într-un traumatism cu o energie extraordinar de mare, cum ar fi un accident de circulație sau căderi de la înălțime (câțiva metri). Dar bătrânii pot să cadă pur și simplu din picioare și să-și rupă șoldul și atunci acesta este un semn că starea generală a sănătății persoanei respective este absolut precară”.
Pentru că ne pregătim de intrarea în anotimpul rece, o întrebare care se pune este dacă această perioadă din an este favorizantă pentru accidente care conduc la fractura de șold. „Cei care au un pic de probleme cu echilibrul, care se deplasează mai greu, întotdeauna vor fi predispuși să cadă. În ce privește persoanele vârstnice, oasele lor sunt și mai fragile și așa apar fracturile datorate alunecării sau căderii, pur și simplu, din picioare”, spune medicul specialist.
„Probleme legate de sezonul rece sunt certe și traumatismele sunt, nu de puține ori, destul de severe. La persoanele vârstnice, marea problemă este fractura de șold, care în mod normal nu s-ar întâmpla dacă noi nu am avea oasele puțin îmătrânite și afectate de osteopenie și osteoporoză. Fractura de șold nu este neapărat o problemă de sănătate a șoldului meu, în sine, ci o problemă de sănătate generală. Dacă avem o fractură de șold înseamnă că organismul într-adevăr este destul de slăbit și trebuie să ne preocupe chestia asta (sănătatea noastră generală – n.r.) foarte mult.”
Fractura de șold schimbă viața pacientului
Spre deosebire de alte tipuri de fracturi osoase, fractura de șold este de natură de a provoca schimbări majore în viața pacientului. Mai cu seamă a pacientului vârstnic, atrage atenția dr. Paul Năstase. De ce? Pentru că necesită o perioadă de recuperare mult mai îndelungată decât în cazul fracturilor la nivelul membrelor, de exemplu. De cele mai multe ori, fractura de șold este „rezolvată” cu o operație, după care urmează cel puțin un an de recuperare.
În cazul vârstnicilor, frica de a nu se repeta incidentul îi poate face să fie nu doar foarte atenți, dar chiar să refuze să mai meargă, ceea ce înseamnă, în mod evident, deteriorarea stării generale a organismului. Și cum cele mai multe cazuri se înregistrează în rândul persoanelor peste 65 de ani, e de înțeles de ce rata de recuperare rămâne relativ scăzută, chiar și după operație (pentru că există și cazuri de vârstnici care refuză operația, acceptând din start imobilizarea la pat).
În majoritatea cazurilor, fractura de șold survine în partea de sus a coapsei (femur), aproape de locul unde se îmbină osul coapsei cu articulația șoldului.
Cum recunoaștem fractura de șold?
Principalele semne că avem de a face cu fractura de șold și nu cu o altă afecțiune sunt:
- imediat după cădere, persoana este în imposibilitate de a se mișca
- apare o durere severă la nivelul șoldului sau în zona inghinală
- persoana nu își poate menține greutatea pe piciorul din partea corpului unde a avut loc fractura
- rigiditatea membrului, vânătăi și umflături locale
- scurtarea piciorului pe partea unde șoldul a fost rănit
- orientarea în exterior a piciorului pe partea unde a avut loc fractura.
Tratament – intervenția chirurgicală și indicații postoperatorii în fractura de șold
Fractura de șold se înscrie în grupul traumatismelor grave, atrage atenția dr. Paul Năstase, care spune că, de cele mai multe ori, se impune intervenția chirurgicală. O altă recomandare este folosirea unui sistem extern de tracțiune, care să permită șoldului să se vindece, dar cele mai mari riscuri, în acest caz, le reprezintă pierderea mobilității (prin slăbirea mușchilor) și formarea de cheaguri de sânge, tromboflebita superficială și/sau tromboza venoasă profundă. De asemenea, între riscurile folosirii sistemului de tracțiune se mai numără: infecțiile tractului urinar, escare, pneumonie.
Citește și Artrozele, cum le tratăm – 4 întrebări și răspunsuri
De aceea, se recomandă ca la scurt timp, postoperator, să se înceapă gimnastica medicală (kinetoterapia) pentru că astfel se vor preveni complicațiile de genul celor enumerate mai înainte. Mai ales în cazul vârstnicilor, e de dorit ca aceste exerciții să se facă într-un centru de reabilitare specializat – deci prin internarea acestora acolo – astfel evitându-se riscurile de deces, în urma complicațiilor care apar prin imobilizarea la pat.
Afli mai multe informații interesante și utile pentru tine, din domeniul medical, dacă urmărești în fiecare zi de joi, de la ora 10,00 la ora 11,00, emisiunea „Vrem să știi” de la Radio România Antena Satelor.