Elite Medicale: Prof.Univ.Dr. Theodora Benedek – Excelență în cardiologie

Profesorul universitar doctor Theodora Benedek, medicul cardiolog cu viziune, liderul unei echipe medicale excepționale … acestea ar fi doar câteva dintre tușele de portret asupra cărora s-a oprit, într-un interviu de excepție, realizatorul emisiunii „Elite Medicale”, Ionuț Geană.

Ca om și ca medic, pentru un cardiolog, locul cel mai important este acela în care poate salva vieți. Poetul Grigore Vieru avea o metaforă foarte frumoasă, dureros de frumoasă, a copilului care se născuse cu inima în afara corpului. Pacienții clinicii de cardiologie nu se nasc cu inima în afară, dar dv., medicii, ajungeți să le țineți inima în palmă – uneori chiar la propriu. Ce înseamnă să ai grijă de bătaia de inimă a unui om? „Ca expert în cardiologie, este fascinant să ai grijă de bătaia inimii unui om. Inima este singurul organ din corp care pulsează și dă energie, dă viață. Cardiologul nu dă viață, dar redă viață. El poate ajuta bolnavul aflat în stare critică să se însănătoșească”, spune dna prof. univ. dr. Theodora Benedek.

Elite Medicale: Prof. univ. dr. Thedora Benedek, despre performanță în cardiologie

În domeniul cardiologiei, „Școala de la Târgu Mureș”, înseamnă, deopotrivă, instituții medicale și instituții de învățământ medical de elită. Între cele dintâi se numără și una înființară relativ recent în cadrul Spitalului județean, respectiv Unitatea de Supraveghere și Tratament avansat al Pacienților Critici (USTACC). „În spitalul Clinic Județean de Urgență eu sunt șeful Secției de Cardiologie, cu 40 de paturi dintre care 10 de terapie intensivă coronariană și mă ocup de coordonarea activității din clinică și din secția de terapie intensivă pe care eu am înființat-o și am dat-o în folosință în urmă cu doi ani și care este cea mai performantă din România în ceea ce privește managementul urgențelor cardiovasculare și tratamentul pacienților cu infarct miocardic acut”, spune medicul Theodora Benedek.

Fără îndoială, e prioritar să tratezi afecțiunile critice ale inimii, dar – și în cardiologie, ca în orice alt domeniu medical – devin importante prevenția și diagnosticul precoce al diferitelor afecțiuni cardiace. Este și motivul pentru care medicul intervievat în această ediție a emisiunii „Elite Medicale” s-a implicat în organizarea și desfășurarea unui eveniment social și medical de anvergură, cum este „Săptămâna Inimii la Târgu Mureș”, în preajma Zilei Mondiale a Inimii. „Filiala Mureș a Societății Române de Cardiologie, a cărei președinte sunt, și-a propus să organizeze o acțiune amplă de diseminare a importanței prevenției factorilor de risc cardiovascular la populația din Tg. Mureș. Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză a mortalității, atât în România cât și pe plan european, dar 80% dintre decesele cauzate de bolile cardiovasculare pot fi prevenite prin controlul factorilor de risc”, aflăm de la dr. Theodora Benedek.

- Articolul continua mai jos-

Există două dimensiuni în care medicina inimii evoluează la Târgu Mureș – în sistemul de sănătate public și în cel privat, iar municipiul Târgu Mureș este și un caz special, în ce privește cardiologia și chirurgia cardiacă, după cum avea să releve și invitata acestei ediții a emisiunii „Elite Medicale” (realizator: Ionuț Geană):

„Colaborarea între public-privat în Tg.Mureș. Cele două sisteme ar trebui să fie complementare. Sistemul public în cardiologie este bine dotat și performant. Clinica mea este cunoscută ca având cea mai mică mortalitate din România în tratamentul infarctului. Ea asigură tratamentul tuturor tipurilor de urgențe cardiovasculare până la cele mai complexe. Există și o serie de centre private; principiul de bază este că banii urmează asiguratul, deci, dacă asiguratul vrea servicii medicale într-un centru medical privat ar trebui ca aceste fonduri să-l urmeze. Cred că urgențele cardiovascuare trebuie să rămână la sistemul public, pentru că acesta are dotarea de înaltă complexitate care face față tuturor complicațiilor care pot apărea”.

Prof. univ. dr. Theodora Benedek

Elite Medical: Prof. univ. dr. Theodora Benedek, despre Școala de cardiologie de la Tg. Mureș și „Medicina Viitorului”

Școala de cardiologie de la Târgu Mureș este recunoscută în România și în Europa pentru calitatea ei. Atât de mult încât, iată, vin aici, pentru a se pregăti ca masteranzi, tineri din toată lumea. Asta și pentru că, spune profesorul Theodora Benedek, „am avut, în ultimii 15 ani, o activitate intensă în domeniul atragerii fondurilor de cercetare, reflectată într-o dotare superioară a unității de cardiologie din cadrul UMF. E vorba de 20 de granturi de cercetare, unele în colaborare cu centre europene și finanțate de Comisia Europeană”.

Totuși, care este parcursul ideal de formare pentru un tânăr – în domeniul cardiologiei, al chirurgiei cardiace? Studiile de medicină nu sunt ușoare – pentru studenți – și nici ieftine – pentru stat. Perspectiva unei evoluții ulterioare în România (după licență, rezidențiat, eventual masterat ori doctorat) nu le pare tuturor „roză” și de aceea asistăm, de foarte mulți ani, la o „hemoragie” de tineri mediciniști sau tineri medici care pleacă în Occident. Putem să ținem tinerii medici lângă noi? Iată opinia unui mentor care a format – atât în amfiteatrele și laboratoarele universității de medicină târgmureșene, cât și în sălile de operații ale spitalului, generații de tineri medici: „Dacă dorim ca medicii să rămână în țară, nu e suficient să-i salarizăm mai bine; noi trebuie să le oferim un sistem mai funcțional în care talentul și capacitatea lor să se poată pune în valoare”.

Și tot în generațiile tinere trebuie să ne punem speranța pentru dezvoltarea sistemului medical românesc, în sensul a ceea ce se numește acum, generic, „medicina viitorului”. Medicina digitală – și, în general, tot ceea ce înseamnă inteligența artificială aplicată în domeniul medical – reprezintă o realitate tot mai puternică, la nivel mondial. În medicina inimii, în chirurgia inimii, mai ales, este foarte folositor ceea ce oferă (sau ceea ce ar putea oferi într-un viitor tot mai apropiat) imagistica medicală, informatica medicală – iată, de exemplu, posibilitatea folosirii imprimantelor 3D pentru analiza unui organ cu un anumit „defect”, ca să zicem așa, înainte de decizia unei intervenții chirurgicale. Ce și cât, din toate aceste noutăți în domeniu, există sau ar putea exista curând și într-un spital din România?

„Inteligența artificială și medicina digitală sunt domenii actuale în cercetarea medicală, urmată de transpunerea în practică a rezultatelor. Am în vedere un diagnostic de precizie în oncologie, în orice domeniu imagistic, inclusiv în cardiologie. Lucrez, la nivelul Comisiei Europene, pe acest subiect de 12 ani. Ceea ce se întâmplă în România este că școala medicală rămâne cantonată în zona ei iar partea de informatică nu comunică prea mult cu partea medicală. Secretul succesului ar fi deschiderea acestor punți de colaborare prin abordări interdisciplinare prin care experții din domenii diferite să interacționeze și să construiască proiecte împreună. În viitor. Societatea nu se poate dezvolta fără inovare și aceasta nu poate exista fără cercetare științifică medicală. Un cadru didactic lider pentru tânăra generație trebuie să aibă puterea de a trezi interesul și curiozitatea tinerei generații care vine cu un entuziasm și o energie aparte ca să inventeze ceva care să ducă la progresul societății”.

Prof. univ. dr. Theodora Benedek

- Articolul continua mai jos-

Vezi și Medicina de urgență este o „urgență” a medicinei. Medicul UPU Adela Golea, invitat în emisiunea ”Elite Medicale” (video)

SUBSCRIBE 👉 Ziar Medical Official YT: https://bit.ly/2ZE1NNU

Elite Medicale – Serie episodică de interviuri/reportaje cu cadre medicale de elită care dezbat experiențele și neajunsurile sistemului medical românesc prin prisma propriilor trăiri. Medicina, unul dintre pilonii importanți care asigură credibilitatea unei societăți, constituie, astăzi, o dezbatere neîntreruptă la care ne propunem să contribuim și noi, printr-o serie de episoade jurnalistice. Acestea au ca țintă problemele curente din spitalele românești, precum bugetul, dotarea și administrarea, relația medic-pacient, metodele de diagnostic și tratament, precum și situațiile limită în care se află cadrele medicale. Moderator: Ionuț Geană – manager al publicației online Ziar Medical și director/organizator al Galei Elitelor Medicale din România. Urmareste ZiarMedical: SITE: https://ziarmedical.ro/ FB: https://www.facebook.com/ziarmedical/ PR: https://transilvaniamultimedia.ro/ © 2019 www.ziarmedical.ro Toate drepturile sunt rezervate. Orice upload neautorizat al acestui videoclip este ilegal si poate fi raportat oricand la Youtube. All rights reserved. Unauthorized reproduction is a violation of applicable laws. In order to avoid copyright infringement, please do not upload this video on your channel. #theodorabenedek #elitemedicale #ziarmedical

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari