fbpx
Acasă Interviuri Medicina de urgență este o „urgență” a medicinei. Medicul UPU Adela Golea,...

Medicina de urgență este o „urgență” a medicinei. Medicul UPU Adela Golea, invitat în emisiunea ”Elite Medicale” (video)

Medicina de urgență nu este o specialitate medicală, ci o „intersecție” de specialități, care nu poate să își atingă scopul – însănătoșirea pacientului – decât atunci când mai mulți medici, mai mulți specialiști – cărora li se alătură asistenți medicali, terapeuți, farmaciști clinicieni – reușesc să formeze o echipă. Medicina de urgență este despre munca în echipă și despre acela care manageriază o astfel de echipă. Și chiar dacă în medicina de urgență totul se întâmplă sub semnul lui „acum!” – pentru că „acum” pacientul are nevoie de specialiștii ajutați în jurul lui -, nimic nu ar funcționa dacă medicul, asistentul, terapeutul, farmacistul nu ar fi fost formați din vreme pentru a lucra împreună.

Acestea sunt doar câteva dintre temele unui dialog captivant purtat cu unul dintre pionierii UPU (* unitatea de primiri urgențe) din România, medicul clujean Adela Golea (doctor, manager, profesor), invitatul special al emisiunii „Elite medicale”, moderată de jurnalistul Ionuț Geană (Ziar Medical).

Spicuim, mai jos, câteva subiecte, lăsându-vă să descoperiți mai mult în materialul publicat pe canalul de youtube dedicat. (vezi mai jos).

Despre echipa multidisciplinară ideală, în medicina de urgență

„Ca să ajungem la această comlucrare ideală, trebuie să începem de fapt cu studenții, pe care să îi formăm pentru această echipă multidisciplinară. De ce spun acest lucru? Pentru că fiecare pacient vine pentru o boală la spital, dar el mai are și alte boli cronice. Și atunci e foarte clar că e nevoie de această echipă multidisciplinară… – sigur, la resuscitare se constituie echipa, la politraumă, de asemenea – dar sunt și situații în care pacientul este complex, vine pentru infarct, dar acest infarct e decompensat într-un diabet pe care îl are, e decompensat în insuficiența renală pe care o are, și atunci îți trebuie din nou echipa, care să-l preia. Pentru a lucra în echipă – și aici e din nou o problemă a sistemului, care trebuie rezolvată – nu-ți trebuie numai medicii… Îți trebuie să ai și asistenți medicali, și kinetoterapeuți, și un farmacist clinician, să poți să rezolvi corect și partea de îngrijire. Noi o numim frumos nursing și o punem tot pe seama asistenților… Dar e o parte foarte importantă pentru pacient, pentru că îl învață cum să se readapteze la noua situație. Eu spun că orice mic handicap poate fi depășit: și tu poți să fii un om normal. Ceea ce este foarte important. Dar pentru asta, pe lângă nursing, trebuie să te ajute un psiholog. Dar un psiholog clinician, care să nu-ți explice ceea ce nu poți să faci, ci să îți spună ce poți să faci în noua situație și să te valorizeze pe tine așa cum ești în acea situație”.

Despre ELITE MEDICALE

Serie episodică de interviuri/reportaje cu cadre medicale de elită care dezbat experiențele și neajunsurile sistemului medical românesc prin prisma propriilor trăiri. Medicina, unul dintre pilonii importanți care asigură credibilitatea unei societăți, constituie, astăzi, o dezbatere neîntreruptă la care ne propunem să contribuim și noi, printr-o serie de episoade jurnalistice. Acestea au ca țintă problemele curente din spitalele românești, precum bugetul, dotarea și administrarea, relația medic-pacient, metodele de diagnostic și tratament, precum și situațiile limită în care se află cadrele medicale. În centrul explorării noastre cu instrumente media profesionale stă medicul, ca actor principal în sănătatea comunității. Ne aplecăm asupra personalității acestuia,relevând succesele carierei sale, dar și frânele întâlnite în cadrul activității curente și de perspectivă. Pătrundem cu mijloacele specifice analizei media în profunzimea unor cazuri care suscită luări de poziție, uneori, chiar, controversate, în lumea medicală și în societate. Prezentăm povestea unor medici, de la începutul carierei lor până în prezent, le vom înțelege drumul profesional și vom atrage atenția asupra neregulilor din administrarea sistemului sanitar românesc. Vom ști, în final, care sunt planurile de viitor ale protagoniștilor noștri aflați în prim-plan. Abordarea subiectelor va fi una moderată si sobră având ca scop final reliefarea unor profiluri de profesioniști, punerea în discuția opiniei publice medicale și civile a unor cazuri particulare ori a unor situații cu caracter general, care pot și trebuie să declanșeze o dezbatere extinsă în societatea contemporană. Moderator: Ionuț Geană – manager al publicației online Ziar Medical și director/organizator al Galei Elitelor Medicale din România.

SUBSCRIBE 👉 Ziar Medical Official YT: https://bit.ly/2ZE1NNU

Urmareste ZiarMedical: SITE: https://ziarmedical.ro/ FB: https://www.facebook.com/ziarmedical/ PR: https://transilvaniamultimedia.ro/

© 2019 www.ziarmedical.ro Toate drepturile sunt rezervate.

Vezi și Spitalele regionale de urgență. Dr. Adela Golea: „Ce facem cu mentalitățile noastre care nu sunt coroborate cu aceste concepte și care ne vor lăsa pacienții neacoperiți?”

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

14,395FaniÎmi place
579AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Factori generatori ai cirozei hepatice, Simptome, Tratamente

Primeşte la prima oră a zilei cele mai noi ştiri din domeniul medical direct pe email!

Un serviciu oferit de către Feedburner.
Politica de confidenţialitate - https://policies.google.com/privacy

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Ce este leucemia și cum se tratează

Ce este leucemia și cum se tratează. Diagnosticul de leucemie este adesea o lovitură...

Tuse, strănut, nas înfundat. Răceală sau Gripă?

Tuse, strănut, nas înfundat? Toamna este sezonul răcelii și al gripei, iar mulți dintre...

Fibroza pulmonară idiopatică, boală invalidantă și letală. Rata medie de supraviețuire, 2-3 ani de la diagnosticare

Fibroza pulmonară idiopatică este o boală pulmonară debilitantă și cu un prognostic destul de...

Hernia de disc – simptome care trebuie să te alerteze

Hernia de disc poate fi responsabilă pentru o durere de spate violentă. Într-adevăr, multe...

Intoleranță la lactoză – simptome, diganostic, tratament

Rapoartele medicale susțin că, în România aproximativ 5% din copii se nasc cu intoleranță la...

Oboseala și ganglionul subaxial. Află ce legătură există între ele

Oboseala și ganglionul subaxial - ce legătură există între ele? Simțiți uneori o ușoară...