Interviu dr. Adriana Mosor: Cum ținem sub control rozaceea?

Dr. Adriana Mosor este medic specialist dermato-venerolog și a fost de acord să discute în cadrul acestui interviu despre afecțiunea numită rozacee, complicațiile care pot să apară, factorii determinanți, precum și despre modalitățile prin care poate fi ținută sub control.

  • Ce reprezintă rozaceea și care sunt simptomele asociate?

Rozaceea este o afecțiune cronică inflamatorie, care se manifestă cu înroșire a pielii (eritem), vase dilatate ce devin vizibile prin piele (teleangiectazii) sau erupții cu mici coșuri (pustule). În cazuri avansate, în care boala a fost prezentă și neglijată mulți ani, se poate observa creșterea în volum a nasului (rinofima). Aceste manifestări apar în special la nivelul central al feței (obraji și nas), dar se pot extinde pe toată suprafața feței și uneori cuprind ochii sau scalpul. 

Persoanele care suferă de rozacee (cunoscută și cu numele de cuperoză) prezintă la nivelul zonei afectate o senzație de uscăciune, căldură, chiar arsură, însoțită de prurit și disconfort accentuat.

Dr. Adriana Mosor

- Articolul continua mai jos-
  • Din ce cauză apare rozaceea și care sunt persoanele cele mai predispuse la această afecțiune de piele?

Persoanele cele mai predispuse să dezvolte rozacee sunt cele cu tenul deschis la culoare (fototip I-II). Nu se cunosc exact cauzele declanșării rozaceei, dar s-a observat că predispoziția genetică, cu fragilitate vasculară crescută, joacă un rol important, fiind prezente numeroase cazuri familiale de cuperoză. 

De asemenea, sunt studii care susțin faptul că un anumit acarian (Demodex folliculorum) ar fi una dintre cauzele care întreține inflamația specifică acestei afecțiuni. 

Demodex este prezent în mod normal pe piele și la rădăcina firelor de păr, dar la pacienții cu rozacee se dezvoltă excesiv.

Există și teorii care consideră că o tulburare a florei la nivel cutanat, dar și digestiv ar fi cauze declanșatorii ale rozaceei. Acest lucru este susținut prin faptul că la nivelul pielii cuperozice s-a descoperit o concentrație crescută de peptide antimicrobiene, care ar fi implicate în procesul inflamator. 

De asemenea, există asocieri între detectarea bacteriei Helicobacter pylori (un microorganism identificat la nivelul stomacului, care este implicat în diferite tulburări de tip gastrită sau ulcer gastric) și dezvoltarea cuperozei cutanate.

  • Ce impact are stilul de viață asupra acestei afecțiuni?

Faptul că această afecțiune se manifestă la nivel centrofacial, este evident că are un important impact psiho-social pentru pacient. 

- Articolul continua mai jos-

Aceștia tind să se izoleze de ceilalți, să își acopere în mod constant fața cu farduri sau cu mâna (fapt care de cele mai multe ori agravează boala).

Pentru că pacienții se înroșesc rapid la emoții puternice, doar imaginați-vă ce impact are acest lucru la un interviu pentru o slujbă, de exemplu.

Am o pacientă cu rozacee de mulți ani, care a dezvoltat în timp o depresie destul de severă. O altă doamnă îmi povestea că toată viața ei a auzit critici de la ceilalți, care considerau că este consumatoare de alcool și de aceea are fața roșie.

Prin urmare, încerca pe cât posibil să se ferească de străini, să nu participe la evenimente sociale (nunți, botezuri, petreceri sau adunări între prieteni), unde se consumă alcool, pentru a nu oferi noi motive de critică. Sunt doar niște exemple din viața obișnuită a acestor pacienți.

  • Cum pot fi evitați și gestionați factorii declanșatori ai rozaceei?

Într-adevăr, deși nu se cunosc foarte bine cauzele de apariție a rozaceei, nu la fel se întâmplă atunci când vorbim despre factorii declanșatori ai acestei afecțiuni.

Se cunoaște foarte bine faptul că roșeața și simptomatologia se agravează la expunerea la soare, la trecerea de la cald la frig sau invers, în cazul consumului de anumite alimente picante, alimente bogate în histamină (precum lactate, spanac, oțet etc) sau după ingestia de alcool (în special vin roșu) sau băuturi energizante (cafea, ceai negru, cola etc).

De asemenea, efortul fizic, emoțiile puternice, un mediu prea uscat sau prea umed (saunele, băile fierbinți) pot fi motiv de intensificare a cuperozei. 

-Articolul continua mai jos-

Prin urmare, evitând pe cât posibil toți acești factori enumerați mai sus, pacientul poate preveni agravarea sau chiar apariția unui puseu de înroșire a pielii.

Dimineața, indiferent de perioada anului, folosirea cremei cu factor de protecție solară este esențială. Iarna, pentru că vremea este mai friguroasă și implicit aerul mai uscat, tenul cuperozic este primul care suferă, astfel este necesară acordării unei atenții deosebite în ceea ce privește hidratarea pielii. 

  • Ce produse cosmetice ar trebui să evite pacienții cu rozacee?

Cum am menționat și mai sus, folosirea unor produse cosmetice adecvate este esențială în cazul pacientului care suferă de rozacee. Tenul acestuia este sensibil, prin urmare, produsele de skincare, dar și cele de machiaj trebuie să fie special concepute pentru acest tip de piele, să nu conțină ingrediente cu potențial iritant, precum parfumul, uleiurile esențiale (atenție la diferitele creme pe bază de plante!) sau alcoolul. 

Este importantă evitarea produselor de curățare agresive, care îndepărtează complet stratul de sebum de pe suprafața pielii, ceea ce poate irita suplimentar tenul. 

De asemenea, este recomandat ca produsele cosmetice cu rol exfoliant (pe bază de acizi) să fie folosite cu foarte mare precauție și doar sub îndrumarea medicului dermatolog.

  • Ce tratamente există pentru rozacee? Spuneți-ne mai multe despre ce presupune terapia cu laser.

Din păcate, încă nu există un tratament pentru rozacee, dar sunt numeroase soluții care ajută pacientul să confere tenului un aspect cât mai aproape de normal.

 Acestea sunt recomandate de către medicul dermatolog în funcție de stadiul afecțiunii fiecărui pacient. Primul pas în tratamentul rozaceei, indiferent de gravitatea acesteia, este prevenția și evitarea factorilor declanșatori despre care am vorbit mai devreme, precum și respectarea strictă a unei rutine corecte de îngrijire a pielii.

Apoi, în stadiile inflamatorii (când pacientul prezintă mici coșulețe), medicul poate recomanda folosirea unor creme tratament (cele mai des folosite sunt cele pe bază de acid azelaic sau metronidazol) sau chiar a antibioticelor orale (precum doxiciclina, azitromicina sau minociclina). 

În cazul rinofimei, se recomandă diferite proceduri de dermabraziune sau de îndepărtare a țesutului în exces. 

Tratamentul laser reprezintă folosirea unui laser special, cu o anumită lungime de undă care țintește pigmentul roșu din sânge. 

Astfel, cu ajutorul energiei emise de laser, se distrug vasele de sânge vizibile la suprafața pielii (teleangiectaziile), dar și capilarele mici, care dau culoarea roșie specifică tenului cuperozic. 

Este un procedeu extrem de ușor suportat de pacient, pentru că nu este dureros (nu necesită anestezie locală). 

De asemenea, pentru că este țintit vasul de sânge aflat în profunzimea pielii (în derm), epidermul (straturile celulare de deasupra) rămâne intact, astfel nu există rană după tratament și implicit perioadă de recuperare postintervenție. 

De cele mai multe ori, este nevoie de mai multe intervenții, care se vor efectua la un interval de 4-6 săptămâni, cu rezultate care încep să fie vizibile chiar după prima ședință.

S-a observat că după un tratament complet de circa 3-6 ședințe, tenul nu mai este așa reactiv și nu se mai înroșește la fel de repede în cazul expunerii la diverși factori iritanți. 

Prin urmare, tratamentul are un real impact și asupra calității vieții pacienților.

  • Cum ajutați persoanele afectate să distingă produsele sau cremele care merită investiția de cele care nu au nici un efect?

Consider că o colaborare strânsă între medicul dermatolog și pacient este extrem de importantă, mai ales în cazul în care acesta din urmă suferă de rozacee. De aceea, la fiecare consultație insist pe o explicare cât mai detaliată a ceea ce înseamnă de fapt rozaceea și cum o poate preveni și în afara cabinetului. 

Construim împreună o rutină strictă de îngrijire a tenului, în funcție de sexul, vârsta și stilul de viață ale pacientului.

Îi explic întotdeauna să evite cele trei mari clase de ingrediente cu potențial iritant despre care am discutat și mai devreme (parfum, alcool, uleiuri esențiale). 

Dar dacă nu se descurcă prea bine în descifrarea unei liste de ingrediente, ideal ar fi să achiziționeze produse din farmacii, din game special concepute tenului cu rozacee sau a celui sensibil. Există deja o gamă extrem de largă din care chiar și pacienții mai puțin experimentați în skincare pot alege. 

  • Cat de frecventă este rozaceea în rândul populației și ce rol are factorul ereditar?

Rozaceea este o afecțiune destul de frecventă și, precum am menționat mai devreme, mult mai des întâlnită la femeile de vârstă mijlocie (30-50 de ani) cu fototip deschis la culoare. De asemenea, s-a dovedit clar rolul factorului ereditar în apariția rozaceei. Această afecțiune este întâlnită mai frecvent la persoanele care au o fragilitate vasculară crescută, cu un control inadecvat al musculaturii vaselor de sânge de la nivelul feței, dar și cu o creștere în exces a procesului de formare a vaselor din derm (angiongeneză). 

  • Când este momentul pentru a programa o consultație la medicul dermatolog?

În primul rând, este important ca pacientul să se prezinte la medicul dermatolog, pentru stabilirea exactă a diagnosticului, deoarece există mai multe afecțiuni cutanate cu care rozaceea poate fi confundată, precum acneea, dermatita seboreică, diferite alte eczeme.

De asemenea, dacă pacientul este deja cunoscut cu rozacee, are o rutină corectă de îngrijire, dar se află într-un puseu inflamator, este imperioasă vizita la specialist, pentru a se recomanda un tratament adecvat.

În plus, în cazul în care pacientul care suferă de cuperoză ia în considerare un tratament laser pentru ameliorarea aspectului pielii, țin să menționez că este important de reținut faptul că această intervenție reprezintă o procedură medicală, care se efectuează doar în cabinetului medicului specialist cu experiență, prin niște protocoale stricte, dar personalizate în funcție de stadiul afecțiunii fiecăruia.

Astfel de tratamente pot agrava, uneori iremediabil, afecțiunea, dacă sunt efectuate de persoane neavizate.

Citește acum și Interviu dr. Adriana Mosor – Importanța protecției solare, indiferent de sezon

Dacă ți-a plăcut interviul, descoperă AICI mai multe articole!

Vizitează-ne și pagina oficială de Facebook sau contul de Youtube!

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari