Este doctorand în cadrul Academiei Române cu tema de doctorat ,,Diabetul gestaţional”, având derulate proiecte de cercetare în colaborare cu Institutul de Biologie și Patologie celulară ,,N. Simionescu” pe teme de cercetare ,,Piciorul diabetic’’, ,,Diabetul gestaţional”.
De asemenea, a avut numeroase participări în calitate de speaker la congrese naționale și internaționale.
Dr. Georgiana Bernea promovează prin intermediul platformelor de social media aspecte precum: stilul de viaţă sănătos, nutriția în alăptare, sarcină și preconcepţie, diabetul în sarcină sau diabetul gestaţional.
Pentru început, care sunt tipurile de diabet zaharat și ce persoane pot dezvolta boala?
Diabetul zaharat este o boală cronică caracterizată prin dezechilibrul glicemic determinat de secreția pancreatică insuficientă de insulină (deficit absolut sau relativ) pe fondul unei insulinorezistențe cronice la nivelul țesuturilor periferice (mușchi, țesut adipos, ficat). Există mai multe tipuri de diabet:
- Diabetul zaharat de tip 1 (cunoscut anterior ca insulino-dependent, juvenil sau cu debut în copilărie)- reprezintă 5 -10 % din toate cazurile de diabet zaharat. Se caracterizează prin deficit absolut de insulină și necesită administrare zilnică de insulină. Diabetul de tip 1 nu poate fi prevenit deoarece este cauzat de un proces autoimun în cadrul căruia se distrug celulele beta pancreatice, producătoare de insulină.
- Diabetul zaharat de tip 2 (cunoscut anterior ca non-insulino-dependent sau cu debut la adult) reprezintă 85 – 90% din toate cazurile de diabet. Spre deosebire de diabetul de tip 1 care nu poate fi prevenit, diabetul de tip 2, poate fi prevenit sau întârziat. Diagnosticul de diabet zaharat de tip 2 poate fi pus la orice vârstă dar în multe cazuri poate rămâne nedepistat pentru mulți ani. Din păcate, în multe cazuri diagnosticul se face când apare o complicație sau ca urmare a testării de rutină a glucozei în sânge sau în urină.
Pacienții cu greutatea corporală crescută sau cu obezitate au un risc ridicat de a dezvolta diabet zaharat de tip 2.
- Diabetul gestațional este definit ca orice toleranță alterată la glucoză care apare în trimestrul 2-3 de sarcină și nu este un diabet zaharat anterior sarcinii, nediagnosticat. În majoritatea cazurilor se remite postpartum dar gravidele diagnosticate cu diabet gestațional au un risc de 7 ori mai mare de a dezvolta diabet zaharat de tip 2 în cursul vieții. Managementul diabetului gestațional presupune dietoterapia și /sau insulinoterapia pentru a menține valorile glicemice în limite normale și a preveni complicațiile materno-fetale pe termen scurt și lung: avort spontan, naștere prematură, făt macrosom, dificultăți de respirație ale nou-născutului, risc de obezitate și risc de a dezvolta diabet de tip 2 la vârsta maturității.
- Diabetul zaharat asociat unor defecte genetice la nivelul celulelor beta pancreatice (MODY- Maturity Onset Diabetes of the Young)
- Diabetul zaharat secundar:
- unor disfuncții pancreatice: traumatisme, tumori, fibroză chistică, pancreatite, fibrocalculoză, neoplazii;
- Administrării de medicamente: glucocorticoizi, diuretice tiazidice, dilantin, diazoxid, vacor, pentadmidina, hormoni tiroidieni, betablocante etc.
- Unor infecții; cytomegalovirus, rubeolă, rujeolă etc.
Dr. Georgiana Bernea: „Studiile arată că 80 % din pacienții diabetici sunt supraponderali sau obezi iar 50 % din obezi au diabet zaharat de tip 2”.
Care sunt factorii de risc pentru diabetul zaharat de tip 2 și cum poate fi acesta prevenit?
Anumiți factori de risc au fost asociați cu Diabetul zaharat de tip 2 și includ:
- Istoricul familial de diabet zaharat
- Greutatea corporală crescută
- Alimentația nesănătoasă
- Sedentarismul
- Vârsta înaintată
- Etnia
- Toleranța scăzută la glucoză
- Istoricul de diabet gestațional
- Nutriția deficitară în timpul sarcinii
- Hipertensiunea arterială
- Sindromul ovarului micropolichistic
Studiile arată că 80 % din pacienții diabetici sunt supraponderali sau obezi iar 50 % din obezi au diabet zaharat de tip 2. Având în vederea strânsa legătură dintre greutatea în exces și diabetul zaharat de tip 2, adoptarea unui stil de viață sănătos printr-o alimentație echilibrată și un program de exerciții fizice regulat ajută la obținerea unei greutăți normale și la reducerea riscului diabetogen.
Care sunt cele mai comune simptome ale diabetului și cum poate fi diagnosticat?
Cele mai frecvente simptome ale diabetului zaharat sunt: Senzație anormală de sete și gură uscată, pierdere bruscă în greutate, micțiuni frecvente, lipsă de energie, senzație de oboseală, vedere încețoșată, senzație continuă de foame, vindecare lentă a leziunilor, furnicături, amorțeli la mâini și picioare.
De multe ori, simptomele sunt neglijate și pacienții se prezintă la medic când deja complicațiile au apărut.
Diagnosticul de diabet zaharat de tip 2 se face astfel;
- În absența simptomelor mai sus menționate – 2 valori modificate: glicemia a jeun>126 mg/dl, HbA1c>6.5 % sau TTGO cu 75 g glucoză anhidra cu glicemia la 2 h >200 mg/dl- confirmă diagnosticul
- În prezența simptomelor, orice glicemie >200 mg/dl confirmă diagnosticul
Dr. Georgiana Bernea: „Dieta în diabetul zaharat trebuie să fie o dietă echilibrată, nu una strictă și restrictivă care să creeze frustrări și să reducă complianța pacientului”.
Ce presupune tratamentul pentru diabet și cum poate fi acesta gestionat în mod eficient?
Tratamentul diabetului zaharat de tip 2 presupune în primul rând o modificare a stilului de viață, printr-o dietă echilibrată cu un aport individualizat de hidrați de carbon, o rutină de exerciții fizice personalizată, un program de ore de somn.
Este recomandată scăderea în greutate pentru a atinge o greutate normală. Terapia antidiabetică include numeroase medicamente revoluționare și eficiente atât în managementul valorilor glicemice cât și al prevențiilor complicațiilor cardio-renale.
Medicul diabetolog curant va alcătui fiecărui pacient un plan de management al cazului: screening-ul periodic al complicațiilor, managementul complicațiilor, monitorizare periodică a greutății, jurnal de glicemii, un tratament personalizat pentru atingerea obiectivelor glicemice propuse.
„Indiferent de tipul de diabet, activitatea fizică regulată este extrem de importantă pentru starea ta de sănătate”.
În ce constă o dietă adecvată în cazul persoanelor diagnosticate cu diabet?
Dieta în diabetul zaharat trebuie să fie o dietă echilibrată, nu una strictă și restrictivă care să creeze frustrări și să reducă complianța pacientului. Recomandările generale sunt de reducerea consumului de zahăr rafinat și evitarea alimentelor procesate, acestea fiind indicate oricărei persoane care optează pentru o alimentație echilibrată. Regimul alimentar al pacientului cu diabet trebuie să fie variat, cu alimente bogate în nutrienți și în porții adecvate.
Combinații alimente din mai multe grupe alimentare la o masă, proporțiile ideale fiind următoarele: 50% din conținutul farfuriei să fie reprezentat de vegetale și legume fără amidon, 25% din conținut să fie constituit din carbohidrați, iar restul de 25% – proteine. Optați pentru alimente integrale în locul celor procesate.
Evitați consumul exagerat de legume bogate în amidon; cartofi, cartofi dulci, mazăre, linte, porumb etc.
Reduceți consumul de carbohidrați (orez, paste). Reducerea porțiilor de carbohidrați din farfurie este una dintre modalitățile prin care glicemia poate fi ținută sub control.
Exemple de carbohidrați care pot fi consumați cu moderație sunt:
- Cereale integrale- orezul brun, bulgurul, fulgii de ovăz, quinoa, dar și produse care au la bază cerealele integrale; pâinea, pastele, lipiile etc.
- Fructe proaspete și uscate
Cât de recomandată este activitatea fizică regulată pentru o persoană cu diabet?
Indiferent de tipul de diabet, activitatea fizică regulată este extrem de importantă pentru starea ta de sănătate. În cazul diabetului zaharat de tip 1, este foarte importantă ajustarea dozelor de insulină cu aportul de hidrați de carbon și tipul de activitate fizică efectuată. Planificarea unui program de activități fizice și cunoașterea răspunsului pe care organismul îl are în aceste condiții, poate ajuta la menținerea glicemiei în parametri optimi.
Activitatea fizică ajută la scăderea glicemiei astfel:
- Crește sensibilitatea la insulină (ca rezultat al activității fizice) = celulele organismului sunt mai capabile să folosească insulina disponibilă pentru a prelua glucoza în timpul efortului fizic, dar și după acesta.
- În timpul contracției musculare din timpul activității fizice, glucoza pătrunde în celule și este folosită pentru energie indiferent dacă insulina este disponibilă sau nu.
Astfel, mișcarea fizică duce la scăderea glicemiei pe termen scurt, iar practicată cu regularitate va scădea și nivelul hemoglobinei glicozilate (HbA1c). Exercițiul fizic este foarte important în controlul glicemiei și în reducerea riscului apariției complicațiilor diabetului (la persoanele cu diabet de tip 2).
Alte beneficii ale sportului sunt: scăderea colesterolului, controlul tensiunii arteriale, scăderea în greutate, reducerea stresului, prevenirea afecțiunilor cardiovasculare, dezvoltarea masei musculare.
Dr. Georgiana Bernea: „Copiii cu diabet zaharat de tip 1 au o calitate a vieții crescută și se pot bucura de o viață normală ca a oricărui copil nediabetic”.
Ce complicații pot apărea atunci când diabetul nu este descoperit și monitorizat din timp?
Diabetul este o cauză și un factor de risc pentru bolile cardiovasculare, orbire, insuficiență renală și boală arterială periferică (risc crescut de amputații ale membrelor inferioare). Un management eficient al cazurilor de diabet zaharat prin menținerea nivelelor de glucoză sangvină, tensiune arterială și colesterol la valori normale sau aproape de normal, poate preveni sau amâna apariția complicațiilor.
Persoanele cu diabet au nevoie de monitorizare periodică și de screening al complicațiilor. Complicațiile pot fi microvasculare (afectează vasele mici) și macrovsculare (afectează vasele mari).
- Retinopatia diabetică – este o complicație microvasculară majoră în diabetul zaharat de tip 1 și 2 și constă în afectarea vaselor retiniene, cu scăderea acuității vizuale până la orbire atunci când afecțiunea nu este monitorizată și tratată.
- Boală cronică de rinichi sau insuficiență renală cronică.
- Neuropatia diabetică este cea mai răspândită complicație microvasculară la pacienții cu diabet zaharat și apare datorită unor tulburări anatomice, clinice, neurologice și metabolice. Pacientul descrie senzație de amorțeli, furnicături, înțepături, până la hipoestezie și anestezie.
- Piciorul diabetic- reprezintă una dintre complicațiile extrem de severe ale diabetului zaharat ce poate conduce la amputarea membrului/ membrelor afectate. Piciorul diabetic este caracterizat de prezența ulceratiilor care nu se vindecă, a infecțiilor și/ sau a distrugerii țesuturilor profunde.
- Cetoacidoza diabetică – urgență metabolică severă care apare pe fondul unui deficit sever de insulină.
- Complicații macrovasculare; boală cardiovasculară aterosclerotica, accidentul vascular cerebral (AVC) și infarctul miocardic.
Dr. Georgiana Bernea: „1 din 10 români are diabet zaharat și 1 din 3 români suferă de prediabet”
Cum pot să gestioneze părinții șocul de a avea un copil diagnosticat cu diabet tip 1? Care sunt cele mai importante aspecte de care credeți că ar trebui să țină cont?
Este un șoc pentru orice părinte să își vadă copilul diagnosticat cu o boală cronică. Din fericire, tehnologia a evoluat foarte mult și managementul cazurilor de diabet zaharat de tip 1 dispune în prezent de device-uri care permit un control optim al valorilor glicemice și astfel prevenția complicațiilor cronice. Ne referim la senzorii de glicemie și pompele de insulină care ușurează mult viața pacienților cu diabet zaharat.
Copiii cu diabet zaharat de tip 1 au o calitate a vieții crescută și se pot bucura de o viață normală ca a oricărui copil nediabetic.
Cât de informate credeți că sunt persoanele din România cu privire la parcursul și riscurile acestei afecțiuni? Ce credeți că se poate face pentru a crește gradul de conștientizare?
Din păcate, în România prevalența diabetului zaharat de tip 2 este în creștere. 1 din 10 români are diabet zaharat și 1 din 3 români suferă de prediabet. În rândul populației, informațiile cu privire la evoluția și complicațiile diabetului zaharat sunt limitate. Sunt necesare campanii ample de educare și de informare a populației despre această afecțiune, care nediagnosticata la timp și tratată, are un risc foarte mare de invaliditate. Măsuri de sănătate publică legate de stil de viață sănătos, educație sanitară în școli, campanii media și online de educare, măsuri de screening pentru diagnosticarea precoce a diabetului zaharat, ar ajută la reducerea exploziei cazurilor de diabet.
În încheiere, cum poate o persoană diagnosticată cu diabet să ducă o viață cât mai normală?
Un pacient cu diabet zaharat poate avea o calitate și o speranță de viață crescută în condițiile unui management eficient al cazului și prevenirea complicațiilor.
Prin urmare, prevenția apariției complicațiilor trebuie să fie prioritară și acest lucru poate fi realizabil printr-un bun control glicemic. Deoarece majoritatea pacienților cu diabet zaharat de tip 2 sunt supraponderali, obezi, un prim pas spre o calitate a vieții mai bună este scăderea în greutate.
Beneficiile scăderii ponderale sunt numeroase: o scădere ponderala de 0,5 – 10 kg la pacientul obez se însoțește de numeroase beneficii : scăderea cu 20 % a mortalității, scăderea cu 37 % a mortalității prin cancer, scăderea cu 9 % a decesului prin boli cardiovasculare, reducerea glicemiei bazale cu 30 – 50 %, scăderea cu 15 % a hemoglobinei glicozilate, scăderea cu 10mmHg a componenței sistolice a tensiunii arteriale și cu 20 mmHg a componenței diastolice, scăderea cu 10% a colesterolului.
Totodată, scăderea în greutate ameliorează simptomele din afecțiuni respiratorii, osteoarticulare, boli cardiovasculare.
Citește acum și articolul „Interviu Dr. Amin Zahra: despre salariile mici ale medicilor, deficitul specialiștilor în spitale, lipsa odihnei de după gărzi și sporurile distribuite incorect”
Dacă ți-a plăcut articolul cu dr. Georgiana Bernea, descoperă AICI mai multe interviuri!
Vizitează-ne și pagina oficială de Facebook sau contul de Youtube!