Dr. Adriana Mosor este medic specialist dermato-venerolog și ne-a explicat cât de importantă este protecția solară, indiferent de anotimpul în care ne aflăm.
În cadrul interviului, a abordat teme precum riscurile grave la care ne expunem atunci când nu aplicăm un factor de protecție, categoriile de persoane cele mai expuse la cancerul de piele, oferind, de asemenea, sfaturi practice referitoare la cantitatea potrivită de SPF de care trebuie să ținem cont.
În primul rând, ce efect are soarele asupra pielii și cum acționează SPF-ul împotriva razelor UV?
Din punct de vedere dermatologic, soarele nu are multe efecte benefice asupra pielii. Multă lume știe faptul că soarele ajută la sinteza de vitamină D, dar acest lucru nu reprezintă o scuză pentru a nu mai aplica protecția solară. Practic, este nevoie de o expunere doar de 15-20 de minute cu capul gol pentru a ne lua doza de vitamina D, de care avem nevoie.
Noi, medicii dermatologi, îi speriem uneori pe pacienți atunci când le povestim riscurile expunerii la soare, însă pe bună dreptate, pentru că razele ultraviolete au efecte foarte nocive. Vorbim aici de cancerul de piele, care din păcate este destul de frecvent în continuare și este foarte legat de o expunere îndelungată la soare.
Dar, putem vorbi și de probleme de ordin estetic cum ar fi: depigmentare, o îmbătrânire a pielii, o ridare dată tot de expunerea la soare.
Dr. Adriana Mosor: „Ca un fapt divers, 95% din cauzele de îmbătrânire ale pielii sunt datorate expunerii la soare”.
Când ați cataloga expunerea la soare ca fiind periculoasă?
Dermatologic vorbind, expunerea la soare este mereu periculoasă. Teoretic, n-ar trebui să stăm deloc la soare. Sper ca lumea să fie conștientă de acele intervale orare extrem de periculoase în care n-ar trebui absolut deloc să ne expunem, cum ar fi: la mijlocul zilei, în sezonul călduros.
În principiu, este esențial să nu ne expunem la soare în mod direct, adică fără să folosim protecție solară.
Care sunt cele mai mari riscuri asociate expunerii la soare?
Dacă ne expunem excesiv, cu toții suntem predispuși cancerului de piele sau îmbătrânirii pielii. Ca un fapt divers, 95% din cauzele de îmbătrânire ale pielii sunt datorate expunerii la soare.
De o evitare completă a expunerii, vorbim în cazul pacienților cu afecțiuni cum ar fi boala Lupus, în care leziunile sunt legate strict de expunerea la soare. La fel, am vorbit mai devreme de diversele tipuri de cancer de piele care apar în urma supraexpunerii la razele UV. Bineînțeles, în cancerul de piele sunt mult mai mulți factori incriminați, precum fototipul cutanat, adică acest determinism genetic. Dacă avem o piele mai deschisă la culoare, de exemplu, suntem mult mai expuși la aceste pericole. Cei care au pigmentul mai închis, sunt așadar, mai protejați.
De aceea ne și bronzăm atunci când ne expunem la soare: practic pielea s-a apărat în urma traumatismului solar și a determinat aceste sinteze de pigment natural al pielii.
Când ar trebui făcută o vizită la medicul dermatolog?
Obligatoriu este nevoie cel puțin o dată pe an pentru verificarea tuturor alunițelor de pe piele. Într-adevăr, riscul de apariție al cancerului de piele este mult mai scăzut la copii și la tineri, însă nu înseamnă că acesta nu poate să apară.
Trebuie să devină o disciplină, așa cu mergem constant la dentist, să mergem și la medicul dermatolog. În acest fel, pacientul devine mai informat, pentru că primește sfaturi despre cum poate să-și îngrijească și protejeze pielea.
Dr. Adriana Mosor: „Din păcate nu toată lumea pune câtă cantitate ar fi necesară și automat un procent de raze tot ajung la nivelul pielii”.
Care sunt diferențele dintre SPF 15, 30 și 50 în ceea ce privește nivelul de protecție oferit?
SPF (factorul de protecție solară) reprezintă capacitatea unui produs de a ne proteja de razele de tip UVB. Evident, cu cât cifra este mai mare, cu atât ne protejează mai mult.
Dacă luăm cifra 15, aceasta nu este potrivită atunci când știm că ne ardem în câteva minute de la expunere solară.
Totuși, depinde mult și de soare și de tipul de piele, precum și de tipul de activități pe care le fac atunci când mă expun în această perioadă.
Dacă intru în apă sau transpir, crema se duce mai repede și atunci trebuie să o reaplic. De asemenea, contează și cantitatea aplicată. Practic, acest factor de protecție 15, 30, 50 are efect dacă ai aplicat două grame de protecție pe centimetru pătrat.
Din păcate nu toată lumea pune câtă cantitate ar fi necesară și automat un procent de raze tot ajung la nivelul pielii.
Dr. Adriana Mosor: „Indiferent dacă e iarnă sau vară, atât timp cât este lumină afară trebuie să ne protejăm”.
Există un moment ideal al zilei pentru a aplica protecția solară? Cum se aplică corect o cremă cu SPF?
În mod evident, se aplică înainte de a ne expune la soare. Ideal ar fi să aplicăm crema dimineața, înainte de a ieși din casă. Eu recomand pacienților să introducă acest obicei în rutina de îngrijire a pielii, chiar dacă nu ies din casă. E important să facă acest lucru pentru a se obișnui. Imediat după ce s-au spălat pe față, pot folosi drept cremă de zi, o cremă cu factor de protecție.
Dacă ar fi să menționăm și acest aspect, razele solare pătrund chiar și prin ferestre și am putea să folosim factorul de protecție chiar dacă nu urmează să ieșim afară, dar ce trebuie să reținem e că primordial este să folosim SPF dimineața, înainte de a ne expune la soare și să reaplicăm de ori câte ori este nevoie, în timpul zilei.
De asemenea, eu le explic pacienților mei faptul că indiferent dacă e iarnă sau vară, atât timp cât este lumină afară trebuie să ne protejăm pentru că soarele ne poate afecta în continuare, chiar și în zilele în care este înnorat.
Cum poate fi protecția solară integrată în rutina de îngrijire a pielii și ce produse ar trebui să conțină?
Așa cum am spus, dimineața după ce am aplicat alte seruri sau creme cu rol de tratament, crema cu factor de protecție este ultimul produs pe care îl aplicăm în rutina de dimineață. Iar pentru femei,dacă se machiază, trebuie să aștepte cam 10 minute după ce au aplicat crema cu SPF, înainte să folosească fondul de ten.
Există și alte modalități prin care ne putem proteja împotriva arsurilor solare?
Da, de multe ori este necesar să optăm pentru haine care să ne acopere pielea. Acest lucru este valabil mai ales în cazul copiilor cărora le place să stea pe plajă la soare. Din nou, ochelarii de soare sunt importanți pentru a proteja întreaga zonă a ochilor, nu doar ochii. Pălăriile ne acoperă foarte bine fața și ne oferă umbră.
Sunt mai predispuși copiii la arsurile solare decât adulții?
Desigur, în primul rând aceștia au o piele mult mai sensibilă. Nu au pigmentul atât de bine dezvoltat și așezat, dar copiii sunt și mai activi decât adulții. Dacă un adult e conștient de situație și mai stă sub umbrelă la plajă, un copil simte să se joace, să exploreze. Se expune, astfel, mult mai mult.
Dr. Adriana Mosor: „Efectele expunerii la soare se cumulează de-a lungul întregii vieți și cu cât ne expunem mai mult, cu atât pielea îmbătrânește mai repede.”
Care sunt cele mai mari riscuri asociate expunerii la soare și în ce mod pot evolua respectivele patologii?
Cea mai gravă afecțiune este, în mod evident, cancerul de piele și vorbim aici în principal de melanomul malign. Este unul dintre cele mai agresive tipuri de cancer pe care le poate dezvolta cineva. Este atât de periculos pentru că în marea majoritate a cazurilor melanomul malign apare ca o aluniță obișnuită și pacientul poate să nu o ia în seamă și să se prezinte la medic prea târziu pentru un tratament care să îi ofere vindecare.
De aceea, insist din nou asupra verificarii anuale a fiecărei alunițe care apare pe piele. Medicul dermatolog poate să facă diferență cu ușurință dintre o aluniță cu risc de a se transforma sau dacă este o aluniță care este de fapt cancer.
Există, de asemenea și alte patologii care pot apărea din cauza expunerii la soare. Una dintre ele este Lupusul.
Ce ne puteți spune despre rolul protectiei solare în prevenirea îmbătrânirii premature a pielii și a apariției ridurilor?
Atât timp cât ne folosim crema cu factor de protecție, această îmbătrânire a pielii este mult întârziată, dacă nu chiar insesizabilă, în multe cazuri.
Eu vorbesc inclusiv de folosirea acestor creme din primul moment al vieții, pentru că efectele
expunerii la soare se cumulează de-a lungul întregii vieți și cu cât ne expunem mai mult, cu atât pielea îmbătrânește mai repede.
Care sunt cele mai comune greșeli pe care ați observat că le fac oamenii în ceea ce privește protecția solară și cum pot fi acestea evitate?
În primul rând, aplicarea protecției solare doar în timpul verii sau doar atunci când se merge la plajă.
O idee ar fi să nu se mai numească cremele de acest fel „creme de plajă” și „creme cu factor de protecție solară”. Adică pacienții trebuie să realizeze că soarele e și în curte și în parc și pe stradă, chiar și la volan.
Apoi, nu știu dacă este o greșeală voită dar multe persoane nu aplică destulă cremă. Nu se știe cantitatea corectă sau nu există interes pentru a utiliza o cantitate foarte mare
Într-adevăr, nu e mereu o senzație plăcută să aplici o cantitate mare pe față, dar decât să ne păcălim, mai bine mai aplicăm peste câteva minute un strat, după ce pielea a absorbit o anumită cantitate de produs în piele.
Totuși, când te gândești la ce beneficii reale are această cremă cu factor de protecție, realizezi că efortul merită întru totul. Practic, îți poate salva viața.
Eu am văzut melanom malign și la 35 de ani și la 60 de ani. Nimeni nu este ferit.
De aceea, trebuie să avem acest obicei sănătos de a ne proteja de soare în permanență.
Citește acum și „Interviu Dr. Tudor Diana: Principalele semne ale cancerului de piele și riscurile neprezentării la controlul dermatologic”
Dacă ți-a plăcut interviul cu dr. Adriana Mosor, descoperă AICI mai multe interviuri!
Vizitează-ne și pagina oficială de Facebook sau contul de Youtube!