Dieta Carbohidraţilor Specifici în câteva idei

Nutriţionistul Daniela Man  şi-a consacrat cariera studiului şi aplicării Dietei Carbohidraţilor Specifici, care i-a redat fiului cu autism copilăria şi bucuria de a trăi.

Nu mai e un secret pentru nimeni legătura dintre microbiomul intestinal şi creier, cu alte cuvinte, digestia dictează starea de sănătate a întregului organism. Deloc întâmplător, se spune că în abdomen, acolo unde e localizat microbiomul intestinal, este al doilea nostru creier.

Dacă vă întrebaţi care este legătura între autism şi digestie, ei bine, majoritatea părinţilor cu copii diagnosticaţi cu autism au observat că aceştia acuzau dureri mari în zona abdominală.

Studiile efectuate de dr. Sidney Valentine Haas şi Merrill Patterson Haas, care tratau boala celiacă şi alte afecţiuni ale tractului instestinal în anii 1950 în Statele Unite ale Americii (v. volumul „Management of Celiac Disease”) se bazau pe cercetările anterioare ale doctorului Samuel Gee, care în 1888 făcea următoarea observaţie pentru pacienţii cu boala celiacă: „Dacă pacientul nu poate fi vindecat deloc, trebuie tratat prin dietă”,  laptele de vacă este cel mai puțin adecvat aliment și „produsele alimentare cu conținut ridicat de amidon, orez, sago, făină de porumb sunt necorespunzătoare “.

- Articolul continua mai jos-

Dr. Haas a tratat cu succes peste 600 de pacienţi cu boală celiacă, utilizând Dieta  Carbohidraţilor Specifici şi în urma observării atente a acestora a putut afirma  că „Există o recuperare completă fără recăderi, fără decese, fără criză, fără implicare pulmonară și fără oprirea creșterii „.

Unul dintre pacienţii doctorului Haas a fost Judy Gottschall, fiica biochimistei Elaine Gottschall, care suferea de colită ulceroasă. Ea s-a recuperat complet în urma acestei diete, iar Elaine Gottschall şi-a dedicat mai apoi efortul studiilor, continuând să demonstreze eficienţa acestei diete pe care a denumit-o Dieta Carbohidraților Specifici.

Chimista Elaine Gottschall a ajutat la tratarea cu succes a numeroase cazuri de colită ulceroasă, boală celiacă, boala Chron, sindromul colonului iritabil, diverticulită, fibroză chistică şi chiar cazuri de autism. Această dietă este utilizată în numeroase clinici psihiatrice, iar aplicarea corectă a demonstrat rolul ei important în boli precum Altzheimer şi demenţă.

Dieta a fost utilizată cu success şi în tratamentul a mii de copii diagnosticaţi cu autism. Pentru ei, Dieta Carbohidraților Specifici este fără Lactate, aceşti copii netolerând cazeina sau lactoza, după cum observase dr. Samuel Gee acum aproape 130 de ani.

În ce constă Dieta Carbohidraţilor Specifici?

„Această schemă alimentară  are scopul de a îmbunătăţi digestia. Ea este direcţionată înspre problemele de diaree, constipaţie, disbioză intestinală, intestine permeabile şi nivele scăzute de micronutrienţi.

Tractul intestinal are nevoie de echilibru în flora intestinală pentru a se vindeca, iar aceasta dietă echilibrează tocmai flora intestinală prin privarea microbilor intestinali de sursa lor de energie, ceea ce face ca  numărul lor să scadă treptat, odată cu efectele pe care le produc.

- Articolul continua mai jos-

Toate afecţiunile digestive produc inflamaţii la nivel intestinal, care sunt susţinute de bacteriile nocive.  Alături de acestea, proteinele nedescompuse în aminoacizi  pot intra în sânge şi provoacă, la rândul lor inflamaţii. Pentru a se proteja de aceste proteine, sistemul imunitar încearcă să le neutralizeze prin crearea de anticorpi. Cele mai cunoscute proteine care se descompun mai greu, adică încetinesc digestia, sunt glutenul şi cazeina” spune Daniela Man, care învaţă mame din România şi din alte ţări să înţeleagă mai bine ce se întâmplă cu copiii lor şi de ce este necesar să aplice această dietă.

Glutenul şi cazeina-principalii inamici ai digestiei la copiii cu autism

„Deşi ar părea suficient, dieta fără gluten şi fără cazeină nu este suficientă. Carbohidraţii complecşi nu sunt digeraţi şi hrănesc în continuare bacteriile nocive, alimentând un cerc vicios. Dacă se  înlocuiesc  pâinea şi lactatele cu orez, cartofi sau orice alte tipuri de amidon, chiar cu  produse fără gluten şi fără cazeină, dar cu conţinut de aditivi sau alte zaharuri,  s-a înregistrat  o vizibilă  reversibilitate  în evoluţia copiilor.

Dieta Carbohidraților Specifici încetineşte sau opreşte complet procesul de fermentaţie. Este, aşadar necesar să se evite alimentele  care nu pot fi digerate complet şi să se elimine total din alimentaţie alte zaharuri sau aditivi artificiali.

Dacă flora intestinală este dezechilibrată, intestinele sunt permeabile, iar  sistemul digestiv este stresat. El nu mai poate digera decât parţial sau deloc cei mai complecşi carbohidraţi. Dieta Carbohidraţilor Specifici Fără Lactate  ajută organismul să se vindece singur şi să îşi reia funcţiile normale” mai spune ea, promiţind că va reveni cu detalii şi cu liste de alimente permise şi nepermise în această dietă.

Alte articole:

Dieta Carbohidraţilor Specifici. De la dizaharide la monozaharide

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari