Ce este schizofrenia? Schizofrenia este o afecțiune mentală serioasă și cronică care afectează modul în care pacienții gândesc, sentimentele acestora, dar și comportamentul.
Persoanele care suferă de schizofrenie percep realitatea într-un mod distorsionat și se comportă ca și cum ar fi pierdut contactul cu lumea reală. Această patologie îi detemină pe pacienți să aibă halucinații, le afectează modul de gândire și, prin urmare, își pune amprenta asupra vieții de zi cu zi.
Persoanele cu schizofrenie necesită tratament pe toată durata vieții iar cei depistați în stadii incipiente ale bolii se bucură de o profilaxie mai eficientă a complicațiilor.
Care sunt simptomele schizofreniei?
În general simptomele încep să apară între 16 și 30 de ani, însă au fost raportate și cazuri de schizofrenie la copii. Simptomele schizofreniei se împart în 3 categorii: pozitive, negative și cognitive.
Simptomele pozitive
Simptomele pozitive fac referire la comportamentul psihotic și traduc perecepția distorsionată a realității. Acestea includ:
- Halucinații – În general fac referire la lucrurile pe care le vede și aude pacinetul, dar care nu sunt reale. Pacientul însă este convins de autenticitatea lor. Halucinațiile pot apărea în sfera oricărui organ de simț, însă cele mai frecvente sunt cele vizuale și auditive.
- Iluzii- Acestea sunt convingeri false care nu se bazează pe realitate. De exemplu, persoana crede că cineva vrea să ii facă rau, că este îndragostit de el sau ca are o abilitate pe care nu o posedă de fapt.
- Tulburi de gândire – Acestea se reflectă în tulburările de vorbire. Comunicarea eficientă este afectată iar răspunurile pe care le oferă nu sunt corelate cu subiectul discuției. Câteodată pacientul pune împreună cuvinte fără legătură unele cu altele, situație numită și ”salată de cuvinte”.
- Tulburări de mișcare – Manifestările din această categorie sunt extrem de diverse, de la agitație inexplicabilă la insensibilitate la copii. Pacientul nu se pot concentra pe un anumit obiectiv și îi este greu să îndeplinească o anumită sarcină. Comportamentul acesta poate incude și posturi bizare, mișcări excesive.
Simptomele negative
Simptomele negative sunt asociate perturbări ale emoțiilor și comportamentului normal. Acestea includ:
- Afectul plat – expresii faciale reduse și voce monotonă
- Reducerea sentimentelor de mulțumire sau plăcere în viața de zi cu zi
- Dificultăți în începerea sau desfășurarea unor activități, inclusiv neglijarea igienei
- Reducerea comunicării ce poate conduce la izolare socială
Simptomele cognitive
Pentru unele persoane acestea se pot manifesta subtil, pe când pentru alte persoane, pot fi atât de exprimate încât pacientul realizează schimbări ale memoriei sau ale modului de gândire:
- Funcție executive slabă – capacitate redusă de a urma instrucțiuni și de a lua decizii
- Probleme de atenție și concentrare
- Reducerea memoriei de scurtă durată
Simptomele schizofreniei la adolescenți
Sunt similare simptomelor întâlnite la adulți, însă mai greu de identificat și cu unele particularități. Suspiciunea de schizofrenie la adolescenți apare cu dificultate datorită prezenței următoarelor aspecte și la unii adolescenți sănătoși:
- Izolare de prieteni și familie
- Scădere performanțelor școlare
- Insomnie
- Lipsă de motivație
Halucinațiile vizuale sunt mai frecvente decât la adulți
Care sunt cauzele și factorii de risc ai schizofreniei?
Nu este cunoscută cauza exactă a apariției schizofreniei, însă se presupune că sunt implicați atât factorii genetici, cât și dezechilibrere neurotransmițătorilor, în speciale ale dopaminei și glutamatului și factorii de mediu.
Factorii care se pare că favorizează apariția schizofreniei sunt:
- Istoricul familial de schizofrenie
- Complicații gestaționale sau neonatale, cum ar fi malnutriția, expunerea la substanțe chimice cu efecte neurotoxice și anumite infecții virale
- Consumul de substanțe psihotrope sau psihoactive în perioada adolescenței sau de către adulții tineri.
Cum se pune diagnosticul de schizofrenie?
Nu există un test specific pentru schizofrenie. Acest diagnostic este stabilit în urma unui examen fizic, a unei evaluări psihiatrice, alături de explorări imagistrice și încadrarea în criteriile de diagnostic. Toate acestea sunt realizate pentru a exclude o altă cauză, cum ar fi abuzul anumitor medicamente sau droguri sau alte afecțiuni medicale.
Care este tratamentul schizofreniei?
Tratamentul schizofreniei cuprinde atât tratamentul medicamentos cât și ședințe de terapie. Acesta trebuie urmat pe toată perioada vieții, chiar dacă simptomele au remis.
Cele mai folosite medicamente sunt cele antipsihotice care țin sub control semnele și simptomele cauzate de dezechilibrele neurotransmițătorilor. Uneori sunt folosite și antidepresivele sau medicamente care ajută la controlul stărilor de anxietate.
Ședințele de terapie pot fi atât individuale, cât și terapie de familie și se axează pe acceptarea patologiei și management-ul acesteia, alături de reintegrare socială și profesională.
Care sunt complicațiile schizofreniei?
Nediagnosticată la timp, schizofrenia poate evolua spre anumite complicații, dintre care amintim:
- Sinucidere, tentative de sinucidere sau gânduri de acest fel
- Depresie
- Anxietate și OCD
- Abuz de alcool sau alte droguri
- Izolare cu pierderea locului de muncă și uneori și a locuinței
Cum pot ajuta o persoană cu schizofrenie?
- Informează-te cu privire la această afecțiune
- Încurajeaz-o să apeleze la un specialist, să înceapă tratamentul și să îl respecte
- Amintește-ți ca iluziile și halucinațiile sunt reale pentru ea
- Spune-i că înțelegi faptul că fiecare persoană percepe realitatea în felul ei
- Acorda-i sprijinul necesar, însă nu tolera comportamente agresive
- Caută grupuri de suport
Cum învăț să trăiesc cu schizofrenia?
Cele mai multe persoane care suferă de schizofrenie experimentează remiterea simptomelor ca urmare a tratamentului. Menținerea un stil de viață sănătos, inclusiv renunțarea la consumul de alcool sau alte substanțe dăunătoare, dar și a contactului cu medicul dumneavoastră sunt esențiale.
Recunoașterea semnelor care prevestesc un episod acut al acestei boli vă poate ajuta să țineți totul sub control. În această situație puteți observa lipsa apetitului, faptul că sunteți mai anxios sau suspicios sau dificultăți de concentrare. Recunoașterea unui astfel de episod ajută la prevenirea instalării lui prin medicație sau terapie
Ce trebuie să știm despre schizofrenie?
Schizofrenia este o afecțiune reală care afectează calitatea vieții persoanelor care se confruntă cu ea. Este important să înțelegem modul în care aceste persoane percep realitatea, modul în care se manifestă, dar și cauzele care duc la apariția acesteia pentru a putea indentifica o persoană cu schizofrenie și a o îndemna să caute ajutor, sau pentru a susține pe cineva drag aflat în această situație.
Schizofrenia poate fi ținută sub control, însă este nevoie de multă muncă și implicare și de o echipă multidisciplinară dedicată tratării fiecărui pacient.
Este important ca aceste persoane să primească sprijinul de care au nevoie atât din partea familiei, cât și a societății, astfel încât reintegrarea lor socială și în câmpul muncii să fie cât mai facilă.
Autor: Magda-Mădălina Olaru- Studentă Anul 4, Medicină Generală, Universitatea de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” Cluj Napoca și Coordonator Medici Pentru Tine.