Alimentația pacientului în timpul radioterapiei

Radioterapia, ca orice tratament oncologic, poate avea efecte secundare (greață, vărsături, diaree, mucozită, disfagie etc). Aceste efecte secundare pot compromite, în timp, abilitatea pacientului de a se alimenta pe cont propriu, ducând la pierdere în greutate sau chiar malnutriție. Incidența malnutriției la pacienții care suferă de cancer variază de la 40% până la 80%. Aceasta crește riscul de infecții, crește toxicitatea radioterapiei, scade calitatea vieții, speranța de viață și răspunsul terapeutic la diverse tratamente.

Pentru a preveni aceste modificări este recomandat ca alimentația pacientului să fie cât mai echilibrată, nu numai în cursul radioterapiei, dar și după ce aceasta s-a încheiat. Unii pacienți care se află în timpul radioterapiei pot beneficia de o modificare a alimentației, în special cei a căror tumoră este localizată la nivelul gâtului, uterului, prostatei, și la nivel gastro-intestinal.

Scopul alimentației corecte este să ajute pacientul normoponderal sa-și mențină greutatea la un nivel adecvat. Studiile arată că pacienții care reușesc să-și mentină greutatea pe durata radioterapiei au forța musculară păstrată, un timp de recuperare mai scurt, o speranță de viață mai mare, și o calitate a vieții mai bună.

De asemenea aplicarea unui regim alimentar corespunzător scade necesitatea montării unei sonde nazogastrice sau a unei gastrostome. Alimentarea orală este de preferat față de cea prin intermediul sondei nazogastrice. Pacienții care suferă de obezitate, trebuie să scadă în greutate, iar această scădere nu trebuie să depășeasca 1 kg/ săptămână.

- Articolul continua mai jos-

Recomandări pentru alimentația pacientului aflat în cursul radioterapiei

Monitorizarea greutății ar trebui facută zilnic, cu efectuarea unei medii la finalul săptămânii. Modificări bruște de greutate (scăderea cu mai mult de 1 kg/ săptămână), la orice pacient, trebuie comunicate medicului curant.
Fierberea alimentelor este de preferat, față de prăjirea acestora.

Alimente acceptate în general sunt: apă, ceai, iaurt grecesc, piept de pui, pește, orez, ovăz, cereale integrale, legume (fierte), fructe (în limitele toleranței fiecăruia), ulei de măsline.

Alimente de evitat în timpul radioterapiei: alimente picante (ardei iute, piper), mezeluri, alcool, cafea, ceai negru, sucuri, băuturi carbogazoase, prăjituri, alimente procesate excesiv, alimente pe bază de soia, lapte cu un procentaj mare de grăsimi.

În cazul unui apetit scăzut sunt recomandate mesele mici și dese (în jur de 6-7 mese pe zi). Pacientul este încurajat să mănânce chiar și în absența foamei, sau a poftei de mâncare.

În cazul apariției unor dificultăți de înghițire a alimentelor, este recomandată suplimentarea dietei cu mâncăruri moi sau lichide (piureuri, supe sau ciorbe).

În cazul scaunelor diareice se recomandă scăderea cantității de fibră din dietă și comunicarea cu medicul pentru stabilirea necesității unei intervenții medicamentoase.

- Articolul continua mai jos-

Adăugarea suplimentelor nutriționale la dietă poate aduce un adevărat beneficiu pacienților care au cancer, în special la cei care sunt malnutriți. Cu toate acestea, ele nu pot și nu ar trebui să înlocuiască o dietă alimentară echilibrată.
Hidratarea este extraordinar de importantă, prin urmare este recomandată consumarea a minim 6-8 pahare de apă/ceai pe zi.

Este recomandată respectarea normelor de igienă în timpul pregătirii meselor și prepararea hranei în mod corespunzător, pentru a evita aparția unei toxiinfecția alimentară.

matei mariusMr. medic dr. Matei Marius – medic specialist Radioterapie, Secția Radioterapie/ Centrul de Boli Oncologice al SUUMC

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari