Alergia la mucegai indică faptul că sistemul imunitar reacționează exagerat atunci când sunt inhalați spori de mucegai. Reacția alergică la mucegai poate provoca tuse, mâncărimi ale ochilor și alte simptome deranjante. La unii oameni, alergia la mucegai este legată de astm, iar expunerea provoacă respirație îngreunată și alte simptome la nivelul căilor respiratorii.
Cea mai bună apărare împotriva acestui tip de alergie constă în reducerea și chiar evitarea pe cât posibil a expunerii la tipurile de mucegai care provoacă reacția. Medicamentele pot ajuta la ținerea sub control a reacțiilor alergice la mucegai.
Alergia la mucegai – simptome
Alergia la mucegai provoacă aceleași semne și simptome care apar în alte tipuri de alergii ce afectează căile respiratorii superioare. Semnele și simptomele rinitei alergice cauzate de o alergie la mucegai pot include:
- Strănut
- Secreții nazale sau nas înfundat
- Tuse
- Mâncărimi la ochi, nas și gât
- Ochi umezi
- Piele uscată, solzoasă
Simptomele alergiei la mucegai sunt diferite de la o persoană la alta și variază de la ușoare la severe. Este posibil ca simptomele să fie prezente pe tot parcursul anului sau sezonier, doar în anumite perioade ale anului. S-ar putea să observați simptome atunci când vremea este umedă sau când vă aflați în spații interioare sau exterioare care au concentrații mari de mucegai.
Alergia la mucegai și astmul
În cazul persoanelor care au alergie la mucegai și astm bronșic, simptomele de astm pot fi declanșate de expunerea la sporii de mucegai. La unii oameni, expunerea la anumite mucegaiuri poate provoca un atac sever de astm. Semnele și simptomele astmului includ:
- Tuse
- Respirație șuierătoare
- Dificultăți de respirație
- Senzație de presiune în piept
Alergia la mucegai – cauze
La fel ca în cazul oricărei alergii, simptomele alergiei la mucegai sunt declanșate de un răspuns excesiv al sistemului imunitar. Când sunt inhalați spori minusculi de mucegai din aer, corpul îi recunoaște ca invadatori străini și dezvoltă anticorpi care provoacă alergii pentru a lupta cu aceștia.
Expunerea la sporii de mucegai poate provoca imediat o reacție alergică sau reacția poate fi întârziată.
Diverse mucegaiuri sunt comune în interior și în exterior. Doar anumite tipuri de mucegai provoacă alergii. A fi alergic la un tip de mucegai nu înseamnă că vei fi alergic la altul. Unele dintre cele mai comune mucegaiuri care provoacă alergii includ alternaria, aspergillus, cladosporium și penicillium.
Alergia la mucegai – factori de risc
O serie de factori pot crește probabilitatea de a dezvolta alergie la mucegai sau pot să agraveze simptomele alergiei la mucegai, inclusiv:
- Antecedente familiale de alergii. Dacă alergiile și astmul sunt prezente și la alți membri din familie, este mai probabil să dezvoltați o alergie la mucegai.
- Domeniu de activitate ce implică expunerea la mucegai. Ocupațiile în care expunerea la mucegai poate fi mare includ agricultura, producția de lapte, exploatarea forestieră, panificația, morăritul, tâmplăria, munca în seră, vinificația și repararea mobilierului.
- Umiditate crescută în interiorul locuinței. Umiditatea interioară mai mare de 50% poate duce la apariția mucegaiului în casă.
Mucegaiul se poate dezvolta practic oriunde, dacă sunt condiții potrivite – în subsoluri, în spatele pereților de rigips, pe chitul căzii cu urme de săpun și pe alte suprafețe umede, în covoare și alte materiale textile. Expunerea la niveluri ridicate de mucegai în mediul casnic poate declanșa simptome de alergie la mucegai.
- Locul de muncă sau locuința se află într-o clădire care a fost expusă la exces de umiditate. Printre exemple se numără conductele care prezintă scurgeri, infiltrațiile de apă în timpul furtunilor și daunele provocate de inundații. La un moment dat, aproape fiecare clădire are un fel de umiditate excesivă, care poate încuraja creșterea mucegaiului.
- Ventilație slabă în locuință. Garniturile etanșe ale ferestrelor și ușilor pot reține umezeala în interior și pot împiedica ventilația adecvată, creând condiții ideale pentru creșterea mucegaiului. Zonele umede – cum ar fi băile, bucătăriile și subsolurile – sunt cele mai vulnerabile.
Alergia la mucegai – complicații
Cele mai multe răspunsuri alergice la mucegai implică simptome de tip febra fânului (rinită alergică) care pot fi foarte deranjante, dar nu sunt grave. Cu toate acestea, anumite afecțiuni alergice cauzate de mucegai sunt mai severe. Acestea includ:
- Astmul indus de mucegai. La persoanele alergice la mucegai, inhalarea sporilor poate declanșa o criză de astm. Dacă aveți o alergie la mucegai și astm, asigurați-vă că aveți un plan de urgență în cazul unui atac sever de astm.
- Sinuzita fungică alergică. Aceasta rezultă dintr-o reacție inflamatorie la fungii din sinusuri.
- Aspergiloza bronhopulmonară alergică (ABPA). Această reacție la fungii din plămâni poate apărea la persoanele cu astm bronșic sau fibroză chistică.
- Pneumonită de hipersensibilitate (PH). Această afecțiune rară apare atunci când expunerea la particulele din aer, cum ar fi sporii de mucegai, provoacă inflamație pulmonară. Poate fi declanșată de expunerea la praf care provoacă alergii la locul de muncă.
Alte probleme cauzate de mucegai
Pe lângă alergeni, mucegaiul poate prezenta și alte riscuri pentru sănătatea persoanelor susceptibile. De exemplu, mucegaiul poate provoca infecții ale pielii sau ale mucoaselor. În general, totuși, mucegaiul nu provoacă infecții sistemice, cu excepția persoanelor cu sisteme imunitare afectate, cum ar fi cei care au HIV/SIDA sau care iau medicamente imunosupresoare.
Alergia la mucegai – prevenție
Pentru a reduce creșterea mucegaiului în locuință, puteți lua în considerare aceste sugestii:
- Eliminați sursele de umiditate din subsoluri, cum ar fi scurgerile din țevi și conducte sau infiltrațiile de apă subterană.
- Utilizați un dezumidificator în orice zonă a casei dvs. care miroase a mucegai sau umed. Mențineți nivelul de umiditate sub 50%. Nu uitați să curățați regulat recipientul de colectare.
- Folosiți un aparat de aer condiționat și luați în considerare instalarea unui sistem central de aer condiționat cu un filtru de particule de înaltă eficiență (HEPA). Filtrul HEPA poate capta sporii de mucegai din aerul exterior înainte ca aceștia să fie circulați în interiorul locuinței.
- Schimbați filtrele șemineelor și aparatelor de aer condiționat în mod regulat. Verificați și, dacă este necesar, curățați echipamentele de încălzire cu aer.
- Asigurați-vă că toate băile sunt bine ventilate și porniți ventilatorul în timpul dușului sau al băii și imediat după aceea pentru a usca aerul. Dacă nu aveți un ventilator, deschideți o fereastră sau o ușă în timp ce faceți duș sau baie.
- Nu mochetați băile și subsolurile.
- Asigurați scurgerea apelor către exteriorul locuinței, prin îndepărtarea frunzelor și a vegetației din jurul fundației și curățând frecvent jgheaburile de colectare și scurgere a apei de ploaie. Asigurați-vă că solul este înclinat în partea opusă fundației.
- Păstrați ghivecele pentru plante din materiale organice curate și uscate, cum ar fi cele din paie, răchită sau cânepă.
- Aruncați sau reciclați cărțile și ziarele vechi. Dacă sunt lăsate în locuri umede, cum ar fi subsoluri, pot deveni rapid contaminate cu mucegai.