Intoxicația cu alcool – simptome, cauze, factori de risc, prevenție

Intoxicația cu alcool este o consecință gravă – uneori chiar fatală – a consumului unei cantități mari de alcool într-o perioadă scurtă de timp. Prea mult alcool consumat prea repede poate afecta respirația, ritmul cardiac, temperatura corporală sau reflexul faringian (de vomă) și poate duce în unele cazuri la comă alcoolică și la deces.

Intoxicația cu alcool poate apărea și atunci când adulții sau copiii beau accidental sau intenționat produse de uz casnic care conțin alcool.

O persoană intoxicată cu alcool are nevoie de asistență medicală imediată. Dacă bănuiți că cineva este intoxicat cu alcool, apelați imediat la asistență medicală de urgență.

Simptome ale intoxicației cu alcool

Semnele și simptomele intoxicației cu alcool includ:

- Articolul continua mai jos-
  • Confuzie
  • Vărsături
  • Convulsii
  • Respirație lentă (mai puțin de opt respirații pe minut)
  • Respirație neregulată (un interval de mai mult de 10 secunde între respirații)
  • Piele cu nuanțe albastre sau piele palidă
  • Temperatură scăzută a corpului (hipotermie)
  • Leșin (inconștiență) și nu poate fi trezit

Când trebuie să căutăm ajutor medical

Nu este necesar să fie prezente toate semnele sau simptomele de mai sus înainte de a solicita ajutor medical. O persoană intoxicată cu alcool care este inconștientă sau nu poate fi trezită riscă să moară.

Intoxicația cu alcool este o urgență!

Dacă aveți motive să credeți că o persoană este intoxicată cu alcool – chiar dacă nu vedeți semnele și simptomele clasice – solicitați imediat asistență medicală. Iată ce trebuie să faceți:

  • Apelați imediat numărul unic de urgență 112. Nu presupuneți niciodată că persoana va dormi și va dispărea intoxicația cu alcool.
  • Fiți pregătiți să oferiți informații. Dacă știți, asigurați-vă că spuneți personalului spitalului sau personalului serviciului de urgență tipul, cantitatea de alcool și perioada în care a fost consumat.
  • Niciodată nu lăsați singură o persoană inconștientă. Deoarece intoxicația cu alcool afectează modul în care funcționează reflexul faringian, persoana intoxicată se poate îneca cu propria vomă și este în pericol să nu mai poată respira. În timp ce așteptați ajutorul medical, nu încercați să faceți persoana să vomite, deoarece s-ar putea sufoca.
  • Ajutați o persoană intoxicată atunci când vomită. Încercați să-l țineți în poziție verticală. Dacă persoana trebuie să se întindă, asigurați-vă că îi întoarceți capul într-o parte – acest lucru ajută la prevenirea înecului. Încercați să mențineți persoana trează pentru a preveni pierderea conștienței.
  • Nu vă fie teamă și nu ezitați să cereți ajutor. Poate fi dificil să decideți dacă cineva este suficient de beat pentru a justifica intervenția medicală, dar cel mai bine este să greșiți fiind prea prudent. Consecințele neprimirii de ajutor la timp pot fi foarte grave.
Cauze ale intoxicației cu alcool

Alcoolul sub formă de etanol (alcool etilic) se găsește în băuturile alcoolice, apă de gură, esențe pentru gătit, unele medicamente și anumite produse de uz casnic. Intoxicația cu alcool etilic rezultă în general din consumul prea multor băuturi alcoolice, mai ales într-o perioadă scurtă de timp.

Alte forme de alcool – inclusiv alcoolul izopropilic (găsit în alcoolul medical, loțiuni și unele produse dezinfectante și de curățare) și metanolul sau etilenglicolul (un ingredient comun în antigel, vopsele și solvenți) – pot provoca alte tipuri de otrăvire care necesită tratament de urgență.

Băutul excesiv

- Articolul continua mai jos-

O cauză majoră a intoxicației cu alcool este consumul excesiv de alcool – un mod de consum intens de alcool atunci când un bărbat consumă cinci sau mai multe băuturi alcoolice în două ore sau o femeie consumă cel puțin patru băuturi în două ore.

Este posibil consumul unei doze fatale de alcool chiar înainte de pierderea cunoștinței. Chiar și atunci când persoana este inconștientă și a încetat să bea, alcoolul continuă să fie eliberat din stomac și intestine în fluxul sanguin, iar nivelul de alcool din organism continuă să crească.

Spre deosebire de alimente, care pot să fie digerate timp de ore întregi, alcoolul este absorbit rapid de organism – cu mult înaintea celorlalți nutrienți. Și este nevoie de mult mai mult timp pentru ca organismul să scape de alcoolul consumat. Majoritatea alcoolului este procesat (metabolizat) de către ficat.

Cu cât bem mai mult, mai ales într-o perioadă scurtă de timp, cu atât este mai mare riscul de intoxicație cu alcool.

Atunci când spunem „o băutură”, ne referim la următoarele cantități:

  • 350 mililitri de bere normală – cu o concentrație de aproximativ 5% alcool
  • 240-270 mililitri de bere neagră – cu o concentrație de aproximativ 7% alcool
  • 150 mililitri de vin – cu o concentrație de aproximativ 12% alcool
  • 45 mililitri de băuturi cu o concentrație de aproximativ 40% alcool
Factori de risc pentru intoxicația cu alcool

O serie de factori pot influența riscul de intoxicație cu alcool, inclusiv:

-Articolul continua mai jos-
  • Greutatea corporală
  • Starea generală de sănătate
  • Cât timp a trecut de la ultima masă
  • Combinarea alcoolului cu medicamente sau alte substanțe
  • Procentul de alcool din băuturile consumate
  • Rata și cantitatea consumului de alcool
  • Gradul individual de toleranță la alcool
Complicații ale intoxicației cu alcool

Intoxicația cu alcool poate cauza complicații grave, printre care se numără:

  • Consumul excesiv de alcool poate provoca vărsături. Deoarece reflexul faringian este diminuat, crește riscul de înec cu vomă, mai ales după pierderea stării de conștiență.
  • Oprirea respirației. Inhalarea accidentală a vomei în plămâni poate duce la o întrerupere periculoasă sau fatală a respirației (asfixie).
  • Deshidratare severă. Vărsăturile pot provoca deshidratare severă, ceea ce duce la scăderea periculoasă a tensiunii arteriale și creșterea ritmului cardiac.
  • Nivelul zahărului din sânge poate scădea atât de mult încât poate provoca convulsii.
  • Temperatura corpului poate scădea atât de mult încât poate duce la stop cardiac.
  • Bătăi neregulate ale inimii. Intoxicația cu alcool poate face ca inima să bată neregulat sau chiar să se oprească.
  • Leziuni cerebrale. Consumul excesiv de alcool poate provoca leziuni ireversibile ale creierului.
  • Oricare dintre problemele de mai sus poate duce la moarte.
Cum poate fi prevenită intoxicația cu alcool?

Pentru a preveni intoxicația cu alcool:

  • Consumați alcool cu ​​moderație, dacă nu doriți să eliminați consumul în totalitate. Pentru adulții sănătoși, asta înseamnă până la o băutură pe zi pentru femeile de toate vârstele și bărbații cu vârsta de peste 65 de ani și până la două băuturi pe zi pentru bărbații sub 65 de ani.
  • Nu beți pe stomacul gol. Prezența mâncării în stomac poate încetini parțial absorbția alcoolului, dar nu va preveni intoxicația cu alcool dacă beți în exces.
  • Comunicați cu adolescenții. Discutați cu copiii dvs. adolescenți despre pericolele consumului excesiv de alcool. Studiile arată că tinerii și copiii care sunt informați cu privire la consumul de alcool de către părinți și care spun că au o relație apropiată cu părinții lor, prezintă o probabilitate mai mică să înceapă să bea.
  • Depozitați produsele în siguranță. Dacă aveți copii mici, păstrați produsele care conțin alcool, inclusiv cosmetice, apă de gură, medicamente sau produse de curățenie, în locuri inaccesibile pentru ei. Luați în considerare păstrarea băuturilor alcoolice sub cheie.
Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari