La Târgu Mureş a fost lansat sâmbătă, 27 iunie un pachet de noi algoritmi şi protocoale pentru unităţile şi compartimentele de Primiri Urgenţe de către Ministerul Sănătăţii şi Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă din Ministerul Afacerilor Interne.
Evnimentul face parte din proiectul “Îmbunătăţirea calităţii serviciilor de urgenţă prespitaliceşti şi spitaliceşti prin dezvoltarea şi implementarea unui program de formare”, finanţat de guvernele Elveţiei şi României, după cum informează AGERPRES.
Cursuri de specialitate în conformitate cu standardele internaţionale, acumularea cunoştinţelor şi aptitudinilor necesare echipelor de intervenţie de urgenţă şi furnizarea serviciilor de urgenţă în prespital şi spital, conform ghidurilor de practică locale sunt cele trei obiective necesare pentru a oferi servicii în conformitate cu standardele internaţionale în domeniu.
Dr. Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a declarat cu această ocazie: “Sunt protocoale care s-au dezvoltat sub programul elveţian ce se derulează de peste 2 ani. Au lucrat mai mulţi oameni din sistemul de urgenţă, cu sprijinul unui coleg din SUA care a fost consultant în acest proiect. Pentru noi înseamnă o unificare a liniei de bază, să zicem că acesta este minimum care trebuie făcut în anumite situaţii. Aceasta înseamnă că o să fie mult mai uşor pentru tinerii care lucrează în Unităţile de Primiri Urgenţe, pentru noi, specialiştii, o să fie mult mai uşor. Aşa cum se obişnuieşte şi în alte părţi, cînd intri într-un serviciu ţi se dau protocoalele de bază pe anumite afecţiuni sau pe anumite tipuri de prezentări, iar medicul poate să devieze de la acesta, protocolul nu este o linie fixă de la care nu ai voie să deviezi”.
Cele 27 de protocoalele lansate la Tg. Mureş le completează pe cele internaţionale de resuscitare, recunoscute şi adoptate în România. Pe lângă acestea s-a procedat la actualizarea protocolului de triaj, activitate coordonată de Hajnal Vass, asistenta şefă a UPU SMURD Tg. Mureş.
Proiectul derulat în baza Acordului-cadru între Consiliul Federal Elvețian, reprezentat prin Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare, și Guvernul României, prin Ministerul Finanțelor Publice și Ministerul Sănătății, a început în martie 2014, pentru elaborarea acestor protocoale muncindu-se mai mult de doi ani, după cum afirma dr. Raed Arafat.
“Noul protocol de triaj va intra în locul protocolului de triaj care este acum, nu va schimba mare lucru pentru că principiile rămîn la fel, dar va schimba modalitatea. (…) Acesta va fi distribuit către toate UPU pentru că va modifica anumite proceduri în cadrul triajului. Celelalte protocoale, de exemplu durerea toracică o să aibă un alt protocol, care este calea ce trebuie urmată – pacientul care a ajunge pentru prima dată la UPU cu criză convulsivă ce investigaţii trebuie făcute, ce decizie trebuie luată, dacă îl trimitem acasă sau rămîne în spital. Toate aceste lucruri există şi în alte ţări, s-a lucrat mult pe ele, a fost o muncă titanică a colegilor noştri, împreună cu colegul din SUA, ca să ajungem la nişte clinical pathway”, a explicat dr. Arafat, care a precizat că la elaborarea noilor protocoale s-a lucrat peste doi ani.
Proiectul „Îmbunătățirea calității serviciilor de urgență prespitalicești și spitalicești prin dezvoltarea și implementarea unui program de formare”, componentă a Fondului Tematic „ Reforme în domeniul sănătăţii”, a avut un buget de 862.292 de franci elvețieni. Beneficiarii direcţi ai acestui proiect sunt echipele medic-asistent din asistența medicală de urgență, paramedici, pediatri din asistența medicală de urgență, medici de urgență și specialiști neonatologi, inclusiv asistente medicale, implicați în transportul neonatal, șefi ai departamentelor de urgență, alt personal implicat în departamentele de urgență și serviciile de ambulanță, dar indirect, toţi utilizatorii serviciilor de urgență din România.
În baza Acordului-cadru între Consiliul Federal Elveţian şi Guvernul României privind implementarea Programului de Cooperare Elveţiano -Român ce vizează reducerea disparităţilor economice şi sociale în cadrul Uniunii Europene extinse, în data de 19 decembrie 2011 a fost semnat Acordul privind Fondul Tematic de Reformă în domeniul Sănătăţii între Consiliul Federal Elveţian, reprezentat de Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare şi Guvernul României, reprezentat prin Ministerul Finanţelor Publice, în calitate de Unitate Naţională de Coordonare şi Ministerul Sănătăţii.
Obiectivul general al acestui Fond Tematic este de sprijinire a României pentru îmbunătăţirea accesului la serviciile sociale şi de sănătate, precum şi de creştere a calităţii serviciilor medicale.
Organismul Intermediar Elveţian desemnat pentru coordonarea implementării acestui Fond Tematic un consorţiul format din Institutul Elveţian de Sănătate Publică şi Boli Tropicale din Basel şi Fundaţia CRED – Centrul Româno-Elveţian pentru Dezvoltarea Sistemului de Sănătate din Bucureşti.
Bugetul total alocat acestui Fond Tematic de către Guvernul Elveţian este de 10.000.000 CHF pentru perioada decembrie 2011 – decembrie 2019. Partea română asigură o cofinanţare de 1.500.000 CHF, prin intermediul Ministerului Sănătăţii.
Sursa: Fundaţia CRED- Centrul Româno-Elveţian pentru Dezvoltarea Sistemului de Sănătate cred.ro