Chistul ovarian: ce simptome ar trebui să te alerteze?

Chistul ovarian este frecvent întâlnit. Între 5% și 7% dintre femei vor avea măcar unul în timpul vieții. Iată care sunt posibilele simptome care pot avertiza prezența unui astfel de chist la ovar:

Durere localizată

Cel mai adesea, chistul ovarian este descoperit cu ocazia unui examen imagistic efectuat dintr-un alt motiv. Multe chisturi sunt asimptomatice. Prin urmare, majoritatea diagnosticelor apar în absența simptomelor. Și atunci când acestea apar, ele pot fi ușor confundate cu alte tulburări ginecologice.

Durerea este atunci motivul principal al consultării care duce la diagnosticul unei astfel de afecțiuni. Este o parte a simptomelor, dar nu este absolut specifică. Numai prin imagistică se poate defini cauza acestei suferințe. De aici importanța consultării unui profesionist în sănătate. Acest specialist rezumă situația într-o singură frază: Nu este normal să ai durere.

Localizarea durerii poate duce în continuare la consultarea unui medic ginecolog, atunci când este de obicei pe o parte a abdomenului și este însoțită de o senzație de greutate. Sexul poate fi, de asemenea, dificil.

- Articolul continua mai jos-

Chistul ovarian: tulburări urinare și digestive

Natura chistului ovarian poate varia:

  • chisturi funcționale: se datorează stimulării hormonale excesive a foliculilor ovarieni (celulele din ovare care conțin un ovocit) sau ale corpurilor galbene (glanda situată în folicul). Acestea regresează spontan în 90% din cazuri.
  • chisturi organice: acestea sunt, de obicei, mai mari, se datorează dezvoltării anormale a celulelor ovariene. Nu dispar de la sine. Deși sunt adesea benigne, este totuși mai bine să le eliminați chirurgical pentru a evita complicații.

La imagistica și examenul clinic, toate chisturile ovariene se prezintă ca „o masă în abdomen, o deformare”. Dacă volumul său este important, atunci poate comprima organele vecine și poate provoca varii inconveniențe:

Vrei să urinezi frecvent să urinezi
De exemplu, chistul ovarian poate interfera cu funcționarea vezicii urinare. Într-adevăr, se întâmplă ca pacientele să se plângă de urgența frecventă de a urina, cu urinare cu volum redus. Această tulburare poate fi confundată cu cistita, care se caracterizează printr-o arsură ascuțită de-a lungul uretrei și vezicii urinare în timpul emisiei de urină. Dacă aveți îndoieli, consultați un medic.

Probleme cu scaunul
Scaunul este, de asemenea, ocazional deranjat de prezența unui chist ovarian. Dacă acesta comprimă intestinele, poate provoca modificări în digestie, ducând la constipație. Dar, din nou, revine ginecologului să definească și cauza acestui disconfort.

Vezi și Ortodonție: cum să vă curățați dinții atunci când aveți un aparat dentar?

Chistul ovarian: sângerare anormală

În cazuri mai rare, chistul ovarian este responsabil de sângerarea genitală care apare în afara perioadei menstruale. La o femeie a cărei menstruație este regulată, nu este normal. Acest simptom se numește metroragie și trebuie să conducă la consultarea unui medic ginecolog. Este același caz și pentru o oprire anormală a menstrelor. Fără a fi un semn al unei boli grave, o sângerare poate trăda prezența unei afecțiuni genitale care merită să fie îngrijită.

- Articolul continua mai jos-

De asemenea, chistul poate avea uneori un impact asupra producției de hormoni sexuali. Dacă crește producția de hormoni feminini (estrogen sau progesteron), niciun semn nu o va trăda.

Pe de altă parte, dacă provoacă o secreție de hormoni androgeni (hormoni masculini), vor apărea mai multe semne. De exemplu, pacienta poate avea o voce răgușită sau un păr mai dezvoltat decât de obicei. În plus, această producție de hormoni androgeni anormali poate fi cauza acneei.

Cu toate acestea, aceste simptome sunt observate și în alte afecțiuni hormonale, deci este important să discutați cu un medic. Acesta va determina mai precis originea tulburării.

Cum lupți împotriva cancerului ovarian

Febră, greață, vărsături: când chistul se rupe…

Deși majoritatea chisturilor ovariene sunt benigne, ele se pot complica. În cazuri rare, este posibil ca acestea să producă răsuciri, infecții sau rupturi. Dacă chistul se rupe, simptomele nu înșelă: pacientul suferă de febră, greață și vărsături. Aceste semne trebuie să conducă la consultații urgente.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari