fbpx

Ce analize medicale și controale trebuie să faci anual? Interviu dr. Emiliana Coștiug

Ce analize medicale și controale trebuie să faci anual? Interviu dr. Emiliana Coștiug

Unul dintre cele mai importante obiective pe care ți le poți stabili odată cu începutul noului an este menținerea sănătății și a echilibrului din viața personală.

De aceea, indiferent că nu prezinți semne care să indice faptul că suferi de o anumită boală, este esențial să te prezinți la medic pentru un set de analize și controale de rutină.

Am luat legătura cu Dr. Emiliana Coștiug, Președintele Asociației Medicilor de Familie din Cluj, pentru a afla care sunt principalele investigații care necesită a fi realizate periodic.

- Articolul continua mai jos-

Aceasta a declarat faptul că pacienților li se recomandă să își facă anual o programare la medicul de familie, preferabil în luna de naștere. Acest control oferă prilejul pacientului de a discuta cu medicul despre eventualii factori de risc care pot apărea în timp și anume: creşterea în greutate, lipsa mișcării, o dietă dezechilibrată, fumatul, alcoolul, accidente în familie care pot predispune la anumite boli.

Pe baza discuției și a examenului clinic, se stabilește ulterior un set de analize și de investigații. Astfel, se vor depista din timp anumite boli, înlăturându-se riscurile, dacă acestea sunt conștientizate și identificate.

„Toate analizele se fac în funcție de recomandarea medicului. Pentru riscul de grăsime în sânge, adică dislipidemie, care duce ulterior la un simbol metabolic, la hipertensiune și probleme cardiace, se recomandă verificarea câtorva analize de sânge, cum ar fi colesterolul, trigliceridele și glicemia.

analize medicale anuale

La fel de importante sunt probele de ficat, care ne pot orienta spre o boală de ficat. 

Din punct de vedere oncologic, există câteva screening-uri care se fac la noi în țară, pentru a diagnostica din timp anumite patologii precum cancerul de sân, prin autopalparea sânilor, urmată de o ecografie mamară, atunci când pacienta nu are 45 de ani sau mamografie, peste vârsta de 45 de ani.

- Articolul continua mai jos-

Pentru depistarea cancerului de col uterin și prevenția cancerului de col uterin, avem la îndemână și o prevenție primară, adică vaccinarea împotriva virusului HPV, răspunzător de multe infecții cutanate, dar și mucoase, veruci vulgare, negi, condiloame acumina și displaziile vaginale care în timp pot evolua spre cancer de col uterin”.

Dr. Emiliana Coștiug menționează și faptul că în România, vaccinarea împotriva virusului HPV este gratuită pentru fetele cu vârsta cuprinsă între 11 și 18 ani, pe baza unei cereri la medicul de familie.

Din cauza faptului că vaccinul este unul scump, statul nu își permite să achiziționeze multe doze, dacă populația nu este dispusă să se vaccineze.

Astfel, această modalitate de prevenție are efecte atât împotriva infecțiilor HPV, cât și împotriva cancerului de col uterin. Nu în ultimul rând, depistarea din timp a eventualelor leziuni produse de cancerul de col uterin se poate face prin testul Babeș Papanicolau, printr-o simplă vizită în cabinetul medicul ginecolog.

„La fel de important este și controlul cardiovascular, mai ales pentru populația noastră care se situează la un risc cardiovascular destul de crescut, din cauza dietelor nesănătoase formate din foarte multe grăsimi și dulciuri. Se evaluează prin acest control riscul cardiovascular, pe baza factorilor precum fumatul, sedentarismul, hipertensiunea arterială, sau vârsta.

Toți acești factori sunt concentrați într-o grilă de evaluare a riscului cardiovascular, iar medicul de familie poate să calculeze acest risc, recomandând modificarea prin schimbarea dietei, printr-un stil de viață sănătos, prin medicamente, acolo unde este vorba de valorile crescute ale colesterolului”.

De asemenea, Dr. Emiliana Coștiug ne vorbește și despre screening-ul patologiei prostatei, unde se recomandă analiza PSA, prin care se stabilește existența unei patologii a prostatei, indiferent că este vorba de o inflamație cronică sau de dezvoltarea unui cancer prostatic.

-Articolul continua mai jos-

„Și acest test este recomandat o dată pe an pentru bărbații de peste 50 de ani. Desigur, acolo unde există și simptome, unde există și tulburări de micțiune, se recomandă evaluarea urologică”.

Medicul de familie este, așadar, cel mai în măsură să recomande tipurile de analize medicale și investigațiile pe care trebuie să le efectueze fiecare pacient, în funcție de antecedentele personale sau familiale. 

Dr. Emiliana Coștiug menționează și faptul că în prezent, se încearcă un program național de prevenție, însă România a rămas cu mult în urma altor state, în privința acestui subiect. Totuși, generațiile tinere au o atenție mult mai sporită spre prevenție. 

„ Este mult mai ușor să prevenim, decât să tratăm. Până la urmă, fiecare este responsabil de propria sănătate, însă ar fi bine primite programele de sănătate care să încurajeze prevenția”.

Întrebată de efectul pe care l-a avut pandemia pe termen lung, în ceea ce privește programarea pacienților la medic, Dr. Emiliana Coștiug spune că sunt, într-adevăr, schimbări pe care sistemul le-a resimțit.

„Există persoane care încearcă să se verifice cât mai des, de teama unei patologii și avem și reticența altora de a se prezenta în orice unitate medicală, tocmai pentru a nu contacta o infecție virală.

Am văzut și o schimbare de comportament în ceea ce privește acțiunea de vaccinare, influențată de mersul pandemiei. Avem pacienți mult mai atenți la vaccinarea antigripală sezonieră, dar avem și pacienți care solicită vaccinul antigripal în plină epidemie de gripă.

Asta înseamnă diferența între a gândi preventiv, a găsi o soluție din timp și a acționa pompieristic atunci când se apropie cuțitul de os.”

În ceea ce privește sănătatea copiilor, medicina de familie se ocupă de membrii familiei încă din prima zi de viață și până în faza terminală. De aceea, un aspect extrem de important este prevenția la copii și adolescenți. 

„Dacă acționăm încă din primii ani și educăm copiii din timp pentru un anumit stil de viață, ne va fi mult mai ușor și vom avea de-a face cu adulți educați, responsabili pentru propria sănătate.

De aceea, consultațiile preventive periodice care se fac pentru copii, odată pe an, permit medicului să depisteze din timp anumite tulburări de dezvoltare fizică, de dezvoltare motorie. Poate identificăm tulburări neurologice, poate există tulburări de dezvoltare socială, de relaționare cu mediul înconjurător, deficiențe vizuale, auditive, tulburări de postură, deviații de coloană. 

Toate acestea își pot pune amprenta pe termen lung, iar medicii de familie pot să intervină din timp, corectând aceste mici deficiențe, astfel încât să formăm adulți sănătoși”.

Descoperă AICI mai multe interviuri cu experți din domeniul sănătății!

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari

Cele mai citite articole în ultima săptămână