Ziua Internațională de luptă împotriva cancerului ovarian

Ziua internaţională de luptă împotriva cancerului ovarian este marcată pe data de 8 mai în fiecare an.

Prin acţiunile organizate cu prilejul acestei zile, se urmăreşte o informare şi o educare a populaţiei cu privire la această boală, şi mai ales asupra simptomelor care pot fi confundate cu manifestările altor boli, în special a celor gastrointestinale. Conştientizarea simptomelor cancerului ovarian poate permite femeilor să primească un diagnostic timpuriu, în stadiul când boala este mult mai uşor de tratat, crescând mult şansa de supravieţuire.

De când a început marcarea Zilei internaţionale de luptă împotriva cancerului ovarian, numărul manifestărilor a înregistrat o creştere continuă. În 2018, campania mondială de informare privind cancerul ovarian s-a desfăşurat în 50 de ţări şi 45 de limbi diferite, numărul persoanelor participante fiind estimat la 420.000.

Cancerul ovarian este diagnosticat anual la 295.000 de femei la nivel global. Din totalul persoanelor bolnave la nivel mondial 760.000 de femei nu au o speranţă de viaţă mai mare de cinci ani din momentul diagnosticării şi 184.000 de decese sunt cauzate în fiecare an de această maladie. Această statistică arată că femeile cu acest tip de cancer au cea mai mică rată de supravieţuire. Până în 2035, se estimează o creştere de 55% a cazurilor de cancer ovarian şi o creştere de 70% a deceselor provocate de acesta, potrivit site-ului dedicat acestei zile, ovariancancerday.org.

Majoritatea femeilor în momentul diagnosticării se află într-o fază avansată, ceea ce face mai dificilă aplicarea tratamentului. Întârzierea în diagnosticarea cancerului ovarian este datorată şi faptului că nu există un test de depistare precoce, iar simptomele sunt adesea confundate cu simptomele altor boli mai puţin severe. Ratele de supravieţuire a femeilor cu cancer ovarian se reduce la jumătate faţă de femeile cu cancer mamar a căror rată de supravieţuire la nivel mondial variază de la 80% la 90%.

- Articolul continua mai jos-

Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC) s-a alăturat asociaţiilor de pacienţi din întreaga lume, marcând, pentru prima dată în ţara noastră, Ziua internaţională de luptă împotriva cancerului ovarian în 2013.

La nivel mondial cancerul ovarian este cel de-al optulea tip de cancer cel mai frecvent întâlnit la femei şi ocupă locul 18 ca cel mai frecvent tip de cancer în ansamblu. În România, cancerul ovarian reprezintă cea de-a cincea formă de cancer ca frecvenţă la femei şi în clasamentul celor 25 de ţări cu cele mai mari rate de cancer ovarian, în 2018, în România rata de creştere este estimată de 10,4 ocupând locul 20, rata cea mai mare fiind înregistrată în Serbia, urmată de Brunei, potrivit www.wcrf.org/dietandcancer/cancer-trends/ovarian-cancer-statistics.

În 2009, reprezentanţi ai organizaţiilor pacienţilor din întreaga lume şi profesionişti din domeniul medical s-au reunit într-o conferinţă internaţională axată pe un schimb de experienţe în lupta lor împotriva acestui tip de cancer. Iniţiativa marcării Zilei internaţionale de luptă împotriva cancerului ovarian a fost prezentată în cadrul acestei întruniri, adoptată de către toţi participanţii şi devenită zi internaţională în anul 2013. AGERPRES/(Documentare-Daniela Dumitrescu, editor: Liviu Tatu, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari