fbpx
Acasă Nutriţie Un măr conține 100 de milioane de bacterii! Unele ne afectează sănătatea

Un măr conține 100 de milioane de bacterii! Unele ne afectează sănătatea

Un măr conține 100 de milioane de bacterii! Un proverb englezesc spune că un măr pe zi ține doctorul departe. La asta, se pare că Sir Winston Churchill ar fi adăugat: „atât timp cât țintim bine”, și, cu siguranță, nu la rezultatele cercetătorilor austrieci se referea. Dar uite că se… nimerește.

Cercetătorii austrieci au descoperit, în urma unui studiu științific, citat de e-sante.fr, că mărul conține aproximativ 100 de milioane de bacterii, dar că aceste colonii de germeni diferă esențial între mărul provenit din agricultura ecologică și cel din agricultura convențională.

Cercetătorii de la Institutul de Biotehnologii de Mediu de la Universitatea de Tehnologie din Graz au analizat (și măsurat) bacteriile din toate elementele fructului: stem, coajă, miez, semințe, codița fructului. Au făcut aceste analize comparativ, pentru mărul din producția bio și cel din producția tradițională. Rezultatul? La o cantitate medie de 240 grame, un măr conține 100 de milioane de bacterii! Și este greu să scapi de ei, oricât de mult ai spăla fructul! Și asta pentru că cea mare cantitate nu este în/ pe coajă, ci în semințe și miez.

Articolul continua mai jos

Totuși, cât de mult trebuie să ne îngrijoreze această situație? Cât de „rele” sunt bacteriile (din măr) pentru sănătate?

Cercetătorii din Graz au constatat că, deși cantitatea de bacterii e similară între mărul ecologic și cel „tradițional”, acestea nu au aceleași calități. Bacteriile din merele ecologice sunt mai benefice pentru flora intestinală, deoarece sunt mai variate și mai echilibrate.

Este știut că intestinele sunt „populate” de bacterii, ciuperci etc. care provin chiar din hrana noastră. Flora microbiană intestinală joacă rolul ei, iar în bună parte provine din fructe și legume consumate în stare crudă (deoarece prelucrarea termică distruge bună parte din bacterii, microbi și viruși).

Pe de altă parte, între cele 100 de milioane de bacterii, în cazul mărului provenit din cultura tradițională ne pot afecta sănătatea. 

Un măr conține 100 de milioane de bacterii!

Escherichia-Shigella este un grup de bacterii cu agenți patogeni (responsabili de dizenteria bacilară și shigellosis, printre altele), iar acesta a fost descoperit în probele de la merele din cultura convențională, dar nu și la fructele ecologice. Pe de altă parte, în merele bio se găsesc Lactobacilli – probiotice recunoscute ca fiind benefice.

Mai mult decât atât, și gustul este mai bun la merele bio și ecologice.

Citește mai mult despre stil de viațăsfatul medicului și idei practice.

Citeste si

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

15,938FaniÎmi place
1,090AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Infecția cu virus hepatitic. Riscuri, prevenție, diagnosticare și tratament

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Ce este miopia? Simptomele miopiei, cauze, tratament

Ce este miopia? Miopia este o condiție oculară comună care se manifestă prin dificultăți...

Pielonefrita – boala care afectează tractul urinar

Rinichii sunt organele care au un rol important în formarea și eliminarea urinii. Pielonefrita este...

Efectele alcoolului, pe termen scurt și lung. De la dezinhibiție la blackout și comă etilică

De la comă etilică la blackout, efectele alcoolului pot fi devastatoare pentru organismul uman....

Cancerul de colon, o boală tratabilă

Cancerul de colon este a doua cauză de mortalitate dintre toate tipurile de cancer...

Limfomul Hodgkin – Cauze, simptome, tratament

Limfomul Hodgkin este un tip de cancer al sistemului limfatic, parte a sistemului imun...

Reumatismul – tot ce trebuie să știi despre el

Reumatismul - tot ce trebuie să știi despre el. Impactul pe care afecțiunile reumatismale...