Un măr conține 100 de milioane de bacterii! Unele ne afectează sănătatea

Un măr conține 100 de milioane de bacterii! Un proverb englezesc spune că un măr pe zi ține doctorul departe. La asta, se pare că Sir Winston Churchill ar fi adăugat: „atât timp cât țintim bine”, și, cu siguranță, nu la rezultatele cercetătorilor austrieci se referea. Dar uite că se… nimerește.

Cercetătorii austrieci au descoperit, în urma unui studiu științific, citat de e-sante.fr, că mărul conține aproximativ 100 de milioane de bacterii, dar că aceste colonii de germeni diferă esențial între mărul provenit din agricultura ecologică și cel din agricultura convențională.

Cercetătorii de la Institutul de Biotehnologii de Mediu de la Universitatea de Tehnologie din Graz au analizat (și măsurat) bacteriile din toate elementele fructului: stem, coajă, miez, semințe, codița fructului. Au făcut aceste analize comparativ, pentru mărul din producția bio și cel din producția tradițională. Rezultatul? La o cantitate medie de 240 grame, un măr conține 100 de milioane de bacterii! Și este greu să scapi de ei, oricât de mult ai spăla fructul! Și asta pentru că cea mare cantitate nu este în/ pe coajă, ci în semințe și miez.

Totuși, cât de mult trebuie să ne îngrijoreze această situație? Cât de „rele” sunt bacteriile (din măr) pentru sănătate?

- Articolul continua mai jos-

Cercetătorii din Graz au constatat că, deși cantitatea de bacterii e similară între mărul ecologic și cel „tradițional”, acestea nu au aceleași calități. Bacteriile din merele ecologice sunt mai benefice pentru flora intestinală, deoarece sunt mai variate și mai echilibrate.

Este știut că intestinele sunt „populate” de bacterii, ciuperci etc. care provin chiar din hrana noastră. Flora microbiană intestinală joacă rolul ei, iar în bună parte provine din fructe și legume consumate în stare crudă (deoarece prelucrarea termică distruge bună parte din bacterii, microbi și viruși).

Pe de altă parte, între cele 100 de milioane de bacterii, în cazul mărului provenit din cultura tradițională ne pot afecta sănătatea. 

Un măr conține 100 de milioane de bacterii!

Escherichia-Shigella este un grup de bacterii cu agenți patogeni (responsabili de dizenteria bacilară și shigellosis, printre altele), iar acesta a fost descoperit în probele de la merele din cultura convențională, dar nu și la fructele ecologice. Pe de altă parte, în merele bio se găsesc Lactobacilli – probiotice recunoscute ca fiind benefice.

Mai mult decât atât, și gustul este mai bun la merele bio și ecologice.

- Articolul continua mai jos-

Citește mai mult despre stil de viațăsfatul medicului și idei practice.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari