Mesajul d-nei General de brigadă medic Conferenţiar universitar dr. Florentina IONIŢĂ-RADU, Comandantul (Directorul general) al Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”, transmis cu ocazia Zilei Medicinei Militare.
Anul acesta, în care sărbătorim Centenarul Marii Uniri, Ziua Medicinei Militare este un moment de dublă sărbătoare, închinat memoriei celor care au fost. El este o lecţie de istorie şi de viaţă pentru cei care sunt la început de drum în carieră, pentru că numai prin cunoaşterea trecutului ai dreptul la prezent şi viitor, numai respectându-ţi înaintaşii ai puterea să înfrunţi necunoscutele timpurilor care vor veni.
În urmă cu 156 de ani avea loc semnarea, de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza, a certificatului de naştere a unei profesii de mare onoare şi responsabilitate, respectiv Înaltul Decret Românesc nr. 462 pentru înfiinţarea Corpului ofiţerilor sanitari ai Armatei Române şi a Direcţiei Generale a Serviciului Sanitar Român, atestându-se, astfel, medicina militară ca element specializat în asigurarea sănătăţii efectivelor militare.
Ziua de 21 august reprezintă un moment al bilanţului pentru fiecare dintre noi, indiferent de poziţia pe care o ocupăm în ierarhia instituţiilor de profil sau de culoarea hainei militare, pe care am ales să o îmbrăcăm.
În această zi, mai mult ca oricând, suntem conştienţi că aparţinem unei elite, că, spre deosebire de medicina civilă, avem o confirmare certă a datei de naştere a acestei profesii, pentru că medicina militară este izvorâtă din frământările istorice din lungul şi durerosul proces de modernizare a statului român.
Indiferent de vremurile prin care am trecut, fiecare dintre noi, suntem un corp de profesionişti, punând, în slujba acestei nobile profesii, tot ceea cred că ne defineşte pe toţi – suflet, pasiune, înţelegere, putere de muncă, dorinţă de cunoaştere, timp şi disponibilitate, viziune, puterea de a recunoaşte faptul că nimeni nu deţine adevărul absolut iar pentru a avea succes e imperios necesar să ai dialog cu alţi specialişti şi să asculţi şi de alte opinii.
Dacă îmi este permisă o scurtă metaforă, izvorul de unde de ne tragem toţi poartă un nume, cel al generalului de divizie Carol Davila, omul care a sfinţit şi încă mai sfinţeşte locul medicinei româneşti, cel care, iată după atâţia ani de la înfiinţarea Spitalului Militar Central, a Institutului Medico-Militar, a Revistei de Medicină Militară şi, nu în ultimul rând, a Facultăţii de Medicină şi Farmacie, ne reuneşte, animaţi de aceleaşi idealuri şi crezuri, sub aceleaşi jurăminte sacre – cel al lui Hipocrat şi cel de credinţă faţă de patrie şi poporul nostru.
La ceas aniversar pentru medicina militară, privind în urmă pentru momentul de bilanţ al unui alt an care a trecut peste noi, remarc că, prin eforturile noastre comune am reuşit să creăm acel climat socio-profesional capabil să genereze, atât în interiorul organizaţiei noastre, cât şi în rândul opiniei publice, puternice sentimente de stabilitate, credibilitate şi unitate.
Prin acest eveniment omagial anual, readucem în prezent imaginea celui care a fost mentorul medicinei militare şi a şcolii medicale din România, Generalul de divizie prof dr. Carol Davila, cel care a avut puterea şi clarviziunea de a croi un drum în acest domeniu dificil, dar foarte important, al societăţii. Nu ştim dacă generalul dr. Carol Davila era conştient că, prin acţiunile întreprinse făureşte istorie, dar ştim sigur că tot ce a realizat în timpul activităţii sale, s-a datorat unui cumul de factori: profesionalism desăvârşit, deschidere la nou, pasiune, informaţie, credinţă în oameni, viziune, perseverenţă, dar şi sprijinul autorităţilor.
În contextul actual, marcat de schimbările de generaţii, cred că suntem pregătiţi să ne revendicăm rolul de jucător activ pe piaţa serviciilor medicale din România şi modelul Spitalului Militar Central de abordare medicală integrată a oricărei patologii poate fi un exemplu pentru ca împreună să formăm acel front comun şi acea voce şi expertiză de care să se ţină seama. Secretul existenţei medicinei militare rezidă din promovarea criteriilor de performanţă şi a oamenilor care nu s-au predat şi au continuat să creadă şi să lupte pentru medicina românească.
Profit de acest moment de sărbătoare pentru a sublinia faptul că, anul acesta, Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central ‘Dr. Carol Davila’ aniversează onorabila vârstă de 187 de ani închinaţi cunoaşterii, cercetării, dezvoltării şi inovării în medicină.
În calitate de medic, cât mai ales ca manager al aceste instituţii simbol pentru medicina militară, am înţeles că aşteptările întregii societăţi, faţă de noi, sunt foarte mari, indiferent că vorbim de pace sau război.
Societatea aşteaptă de la noi să fim performanţi, capabili să asigurăm, în deplină siguranţă şi la înalte standarde, un act medical de înaltă calitate, comparabil cu cel oferit de centrele de specialitate din străinătate, dar în acelaşi timp, să fim capabili să acordăm asistenţa medicală, la standardele solicitate de aliaţii noştri, din cadrul NATO, atât în teatrele de operaţii cât şi pe perioada executării unor misiuni ordonate.
Totodată, situaţia geopolitică şi geostrategică în care se află România, ca stat situat la frontiera UE şi NATO, mă obligă, în acelaşi timp, să analizez şi apreciez implicarea, tuturor factorilor de decizie, în înţelegerea şi dezvoltarea componentei medicinei operaţionale, astfel încât, şi pe timp de război, noi, toţi, să fim pregătiţi şi performanţi şi pentru a face faţă provocărilor cazuisticii şi patologiei inerente unor confruntări militare.
În toate aceste cazuri, cunoscând oamenii care dau sens şi esenţă medicinei militare, pot afirma, fără niciun fel de echivoc, că, indiferent de culoarea uniformei militare, mă bazez pe profesionalismul, calitatea, responsabilitatea, corectitudinea, imparţialitatea, obiectivitatea, dedicarea şi, mai ales, loialitatea colegilor mei, care sunt pregătiţi să răspundă ‘PREZENT!’, la orice oră din zi şi din noapte, la orice misiune ce ne va fi încredinţată.
Aşadar, în încheiere, distinşi colegi şi colaboratori, vă urez un sincer şi călduros ‘La mulţi ani!’ şi mai ales ‘La mulţi ani, medicinei militare româneşti!’
Citește și:
Medicii Spitalului Militar Cluj au oferit consultații gratuite locuitorilor din Mărișel