Dezvoltat de cercetatorii britanici, examenul analizează prezența anticorpilor „scut” care par a proteja organismul în faţa unui infarct.
O simplă analiză a sângelui este capabilă, potrivit oamenilor de știință care au dezvoltat-o, să dezvăluie care sunt şansele ca pacientul să suporte un infarct, din momentul efectuării şi în următorii cinci ani.
Totul s-a născut prin intermediul unei descoperiri făcute de o echipă de cercetatori de la Imperial College şi University College din Londra, care au observat că nivelurile ridicate ale unui tip de anticorp sunt legate de un risc mai mic de a dezvolta boli de inimă, independent de alți factori de risc.
Tocmai acest lucru îl vor măsura noile analize, prezența anticorpilor „scut”, care par a proteja organismul la un atac de cord, chiar şi atunci cand colesterolul şi tensiunea arterială sunt mari. Oamenii de ştiinţă au studiat mai mult de 1700 de subiecți clasificaţi ca fiind expuşi riscului de a dezvolta probleme cardiace.
Pe parcursul celor cinci ani și jumătate cât a durat testul, cercetatorii au descoperit că persoanele cu cel mai mare număr de anticorpi prezentau un risc de a dezvolta boli cardiace coronariene sau atac de cord mai mic cu 58% și o probabilitate de a fi afectate de accident vascular cerebral sau alte evenimente cardiace mai mic cu 38%.
„Legătura dintre un sistem imunitar mai puternic şi o actiune solidă de protecţie împotriva atacurilor de cord a fost o descoperire interesantă „, a spus pentru Telegraph şeful grupului de cercetatori, Ramzi Khamis .
„Prin îmbunătăţirea modului în care se identifică persoanele cu risc crescut de infarct miocardic – explică el – putem să le oferim o îngrijire adecvată. De asemenea, sperăm să se exploreze noi modalități de consolidare a sistemului imunitar, astfel încât să poată exercita pe deplin această acțiune de protecție faţă de bolile de inimă.”
Alice Valeria Micu