O tânără de 24 de ani din Sibiu, diagnosticată cu meningită se află în moarte cerebrală. Părinții sunt nemulțumiți de intervenția medicilor și acuză că ambulanța a venit cu întârziere.
Purtătorul de cuvânt al Serviciului Județean de Ambulanță Sibiu, Liliana Blaga, admite o întârziere a autospecialei pentru că inițial, cazul nu părea foarte grav.
„Solicitarea a venit pe 112 din partea Spitalului Militar Sibiu la ora 17.54, pentru o pacientă de 24 de ani cu cefalee, amețeli și suspiciune de meningită. Nu a fost prezentat cazul ca fiind unul critic. La ora 19.18 s-a revenit cu apelul pe 112 și s-a comunicat că starea tinerei s-a agravat și că ar fi nevoie de ambulanță cu medic, iar în patru minute echipajul nostru a ajuns și a fost transferată la UPU Sibiu”, a declarat Liliana Blaga.
Reprezentanții Spitalului Județean Sibiu au declarat că au fost respectate toate procedurile medicale și pacientei i-a fost administrat un tratament corect. Medicii spun că starea tinerei s-a agravat foarte repede, iar două zile mai târziu a fost declarată moartea cerebrală.
”Pacienta a fost adusă la Unitatea de Primiri Urgenţe a SCJU Sibiu în data de 4 ianuarie 2019, ora 19:46, de la CPU al Spitalului Militar Sibiu, fiind diagnosticată cu meningită. Pacienta a fost internată direct în cadrul Secţiei Clinice Anestezie – Terapie Intensivă, ca pacient al Secţiei Clinice Boli Infecţioase. Ulterior au fost respectate toate protocoalele medicale iar tratamentul administrat a fost unul corect. Din nefericire evoluţia bolii a fost una galopantă, starea pacientei s-a agravat iar în data de 6 ianuarie, ora 22:30 a fost declarată moartea cerebrală. In această situaţie, un pacient este decedat din punct de vedere medico-legal”, potrivit reprezentanților Spitalului Județean Sibiu.
În acest moment, pacienta diagnosticată cu meningită este conectată la aparate, iar funcţiile cardio-respiratorii sunt susţinute în mod artificial, întrucât nu există activitate cerebrală.
Medicii menționează că în ciuda speranțelor pe care le are familia privind starea pacientei, datele medicale nu le permit să fie optimiști. Familia acuzaze medicii că au refuzat să facă o transfuzie, acea transfuzie s-a făcut, iar ea nu a fost deconectată de la aparate în ciuda șanselor minime de a-și reveni.
”Ne exprimam întreaga compasiune familiei si suntem solidari cu aceasta în ceea ce priveşte speranţa ca o minune se va întâmpla si situaţia pacientei se va îmbunătăţi, cu toate ca datele medicale nu ne permit sa anunţăm o astfel de speranţă. Pe aceste considerente, pacientei i s-a administrat transfuzia, pentru a nu lăsa nici un fel de dubiu în legătura cu valorificarea oricărei şanse (chiar iluzorii) de a salva o viaţă. Pe baza aceloraşi considerente, pacienta nu a fost deconectata de la aparate, cu toate ca sunt îndeplinite condiţiile legale menţionate de Ordinul 1170/2014, art.1 ind.2, ţinând cont de toate aceste aspecte, reafirmăm că medicii SCJU Sibiu au făcut tot ceea ce era posibil din punct de vedere uman şi medical pentru salvarea vieţii pacientei dar, din nefericire, evoluţia agresivă a bolii a condus la punerea diagnosticului de moarte cerebrală”, menționează medicii.