Ministerul Sănătăţii (MS) vrea să dezvolte şi să reorganizeze subprogramul de fertilitate, potrivit purtătorului de cuvânt, Oana Grigore, care a menţionat că finanţarea a crescut anul acesta la 1.000 de cupluri beneficiare.
„În ce priveşte subprogramul de fertilitate, anul acesta avem un buget mai mare, de la 600 de cupluri vrem să creştem finanţarea până la 1.000 de cupluri, cel puţin, deci vrem dezvoltarea acestui subprogram şi, bineînţeles, vrem să şi reorganizăm programul, aşteptăm propuneri din partea comisiei de specialitate”, a spus Oana Grigore, la Festivalul de Fertilitate de la Atena.
Oficialul MS a menţionat că în prezent prin subprogramul de fertilitate se acoperă o procedură de cuplu, dar prin reorganizare se va modifica şi numărul de proceduri. În program sunt înscrise anul acesta 13 unităţi sanitare.
„Anul acesta vrem să acoperim 1.000 de proceduri, în acest moment subprogramul de fertilitate acoperă o procedură, aşteptăm propunerea specialiştilor pentru reorganizarea acestuia. Dezvoltarea înseamnă şi reorganizarea acestuia, inclusiv numărul de proceduri, inclusiv criteriile după care sunt acceptate cuplurile în program. Anul acesta avem 13 unităţi sanitare care s-au înscris pentru a derula subprogramul de fertilitate. Bineînţeles, lista rămâne deschisă şi pentru alte unităţi medicale să intre şi să-l deruleze”, a precizat Oana Grigore.
Creşterea ratei de succes a subprogramului de fertilitate susţinut de MS este un alt obiectiv urmărit prin reorganizare.
„Rata de succes până acum nu a fost una foarte mulţumitoare şi în acest sens vrem să lucrăm împreună cu comisia de specialitate pentru că ne interesează foarte mult creşterea ratei de succes, nu numai creşterea finanţării şi a numărului de cupluri care să beneficieze de acest program, şi este foarte important ca aceste cupluri să aibă şi succes pentru că asta îşi doresc, să aibă un copil. Deci până în prezent, în medie, rata de succes a acestui program a fost de 30%, dar aşteptăm propunerile de îmbunătăţire şi de eficientizare a programului din partea comisiei de specialitate”, a explicat Oana Grigore.
Aceasta a punctat că reorganizarea subprogramului vizează atât numărul de proceduri, cât şi criteriile pentru intrarea în program a cuplurilor şi a unităţilor sanitare.
Anul acesta, pentru subprogramul de fertilitate, Ministerul Sănătăţii a alocat 3,142 milioane de lei, dar suma poate creşte după rectificare, conform purtătorului de cuvânt.