Spitalul Județean Târgu Mureș îndeplinește 85% din standardele de calitate

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş îndeplineşte 85% din standardele de calitate, astfel că ar putea fi încadrat în categoria a II-a de calitate. Cu toate acestea, -unitatea sanitară a fost încadrată în categoria a IV-a, acreditat cu încredere scăzută doarece deţine un plan de conformare la autorizaţia sanitară de funcţionare.

„Spitalul din Târgu Mureş îndeplineşte 85% din standardele de calitate, ceea ce l-ar plasa în categoria a II-a de calitate. Pentru faptul că are un plan de conformare la autorizaţia sanitară de funcţionare, care se referă la realizarea unor circuite corespunzătoare în secţiile cu risc – cum ar fi Terapia Intensivă, Pediatria, Blocul Operator – se încadrează în categoria a IV-a, lucru valabil pentru oricare spital. Pentru că sunt riscuri care sunt asociate neîndeplinirii acestui plan de conformare şi, chiar dacă echipa medicală şi managerială îşi face datoria şi atinge un nivel crescut de conformitate cu standardele, fără îndeplinirea acestui plan de conformare nu poate să treacă pe poziţia punctajului pe care l-a îndeplinit”, a declarat preşedintele Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate, dr. Vasile Cepoi.

Managerul SCJU Târgu Mureş, dr. Claudiu Puiac, a daclarat că Raportul ANMCS remarcă gardul de performanţă medicală de la această unitate spitalicească, însă, dat fiind planul de conformare cu termen până în anul 2020, care vizează refacerea unor circuite, precum şi construirea unei unităţi noi pentru internările de zi, a obţinut doar categoria a IV-a „acreditat cu încredere redusă”.

„SCJU Târgu Mureş este clasificat ca spital regional Clasa 1A (…) şi spital de Categoria I din punct de vedere a competenţei profesionale. În momentul în care a fost acreditarea ANMSC, noi suntem consideraţi ca spital 1 şi 1A. Din punct de vedere al ANMCS, într-adevăr am primit acreditare gradul IV cu încredere redusă. Noi, conducerea SCJU Târgu Mureş, împreună cu personalul, ştiam că acesta este nivelul maxim de încadrare pe care îl putem primi. În octombrie 2016, ministrul Sănătăţii de la acea vreme, a emis ordinul 1096, care prevedea ca paturile de spitalizare de zi să fie grupate toate într-o structură total separată. Acea structură trebuia dusă la îndeplinire în 12 luni de la intrarea în vigoare a acestui ordin. Din punct de vedere a legislaţiei, şi tehnic şi financiar, noi nu aveam cum să facem o structură nou nouţă”, a arătat Claudiu Puiac.

Acesta a spus că SCJU Târgu Mureş este o unitate foarte mare, cu 1.089 de paturi de spitalizare continuă şi 123 de paturi spitalizare de zi şi era imposibil să construiască o nouă structură în mai puţin de 24 de luni.

„Acesta este motivul pentru care am fost încadraţi în categoria IV cu încredere redusă. Din punct de vedere calitativ, avem 85,69% care ne permitea să fim încadraţi cu uşurinţă în categoria II, care, în momentul în care va fi finalizată structura de spital de zi, vom fi încadraţi în categoria II, având chiar posibilitatea să trecem în categoria I. În calitate de manager al SCJU Târgu Mureş, mi se pare normal să apăr imaginea şi munca colegilor mei din cadrul spitalului, imagine care, din păcate, cu ocazia primirii încadrării prin punctul de vedere al criteriilor ANMCS în categoria IV cu ‘încredere redusă’ a fost terfelită în mediul online, în public”, a subliniat Caludiu Puiac.

- Articolul continua mai jos-

Citește mai mult despre stil de viațăsfatul medicului și idei practice.

Vezi și Nodulii tiroidieni și cancerul. Ce trebuie să știi

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari