Șocul anafilactic este o reacție alergică foarte severă care apare în urma unui răspuns imunologic anormal la un stimul din mediu și care poate să ducă la moarte dacă nu este tratată în mod corespunzător.
Șocul anafilactic este o reacție de hipersensibilitate de tip 1 , în cadrul căreia sistemul imun care are rol în apărarea organismului, răspunde într-un mod anormal, producând efecte nocive.
Sistemul imunitar produce anticorpi care intervin în apărarea față de substanțele străine pătrunse în organism. Acest lucru este benefic atunci când o substanță străină este dăunătoare, cum ar fi anumite bacterii sau virusuri. Totuși, în anumite circumstanțe, sistemul imunitar al unor persoane reacționează excesiv la substanțe care nu ar trebui să provoace în mod normal o reacție alergică.
Într-o reacție anafilactică, antigenul ( alergenul ) pătruns în organism stimulează producerea în exces de către celulele sistemului imun a anticorpilor Ig E. Acești anticorpi se atașează pe suprafața mastocitelor de la nivel tisular iar la o nouă expunere la același alergen, va avea loc degranularea mastocitelor cu eliberarea Histaminei. Histamina este un mediator al reacției alergice, fiind responsabilă de declanșarea simptomelor caracteristice șocului anafilactic.
Astfel, o reacție simptomatică are loc doar la indivizii sensibilizați, adică aceștia trebuie să fi avut cel puțin un contact asimptomatic anterior cu antigenul respectiv.
Care sunt cauzele șocului anafilactic?
Anafilaxia poate fi cauzată de reacția organismului față de aproape orice substanță străină. Cel mai adesea, anafilaxia este provocată de veninul eliberat în urma înțepăturilor sau mușcăturilor de insecte, de unele alimente sau medicamente. Alimentele provoacă apariția bolii cel mai adesea în cazul copiilor și adolescenților. Medicamentele, înțepăturile și mușcăturile de insecte cauzează boala cel mai des în rândul adulților. De asemenea, exercițiile fizice sau temperatura (prea ridicată sau prea joasă) pot declanșa apariția bolii iar în alte situații cauza este necunoscută (anafilaxie idiopatică).
De asemenea, medicament poate cauza anafilaxie. Cele mai obișnuite sunt antibioticele beta-lactamice ( de exemplu, penicilina) și antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS).
Alergiile alimentare se pot manifesta față de alimente precum arahide și nuci , pește, crustacee , lapte,etc.
În cazul în care nu se cunoaște agentul declanșator al alergiei, anumite teste pot ajuta la identificarea alergenului. Totuși, în unele cazuri, cauza exactă nu este niciodată identificată( anafilaxia idiopatică)
Care sunt simptomele șocului anafilactic?
Anafilaxia este o reacție alergică severă care apare de obicei la câteva minute de la expunerea la un alergen și afectează numeroase sisteme ale corpului. Simptomele caracteristice sunt rezultatul eliberării de mediatori de la nivelul mastocitelor / bazofilelor. Acești mediatori determină contracția mușchilor care înconjoară căile respiratorii ,dilatarea vaselor de sânge, inhibarea acțiunii mușchiului cardiac, inhibarea peristaltismul gastrointestinal, etc.
Principalele simptome ale socului anafilactic sunt reprezentate de:
- Tensiune arterială scăzută (hipotensiune arterială)
- Constricția căilor respiratorii care poate provoca respirație șuierătoare și probleme de respirație
- Un puls slab și rapid
- La nivel cardiac, eliberarea histaminei de către anumite celule cardiace poate cauza contracții subite ale arterelor coronare, determinând întreruperea fluxul sangvin către inimă. Aceasta poate duce la moartea celulelor cardiace (infarct miocardic) sau la tulburarea ritmului normal al inimii (aritmie cardiacă) sau la oprirea inimii (stop cardiac)
- Reacții ale pielii, inclusiv urticarie și mâncărime cu piele înroșită sau palidă
- Greață, vărsături sau diaree
- Amețeli sau leșin
- Simptomele de alergie nu sunt de obicei periculoase pentru viață, dar o reacție alergică severă poate duce la anafilaxie. Chiar dacă o persoană a avut în trecut doar o reacție anafilactică ușoară, există riscul de anafilaxie mai severă după o altă expunere la substanța care provoacă alergii.
Șocul anafilactic – Factori de risc
Există anumiți factori care pot crește riscul de apariție al unei reacții anafilactice, dintre care amintim:
O reacție anafilactică anterioară poate crește riscul de apariție a unei reacții viitoare , care poate fi chiar mai severă decât prima reacție.
Persoanele ce suferă de astm bronșic sau alte alergii au un risc crescut de a avea anafilaxie.
Mastocitoză- boală caracterizată printr-o acumulare anormală a mastocitelor .
Șocul anafilactic – Profilaxie
Profilaxia constă în evitarea substanțelor care provoacă această reacție severă. De asemenea,este recomandată purtarea unei brățări de alertă medicală care indică faptul că aveți alergie la anumite medicamente sau alte substanțe. Totodată, pacienții alergici ar trebui să păstreze un kit de urgență cu medicamente prescrise.
Este important să avertizați medicul cu privire la reacțiile la medicamentele pe care le-ați avut.
În cazul alergiei la veninul insectelor, este necesară precauția în jurul lor. Purtați tricouri și pantaloni cu mâneci lungi; nu mergeți desculți pe iarbă; evitați culorile luminoase; evitați parfumul sau loțiunile parfumate;
Dacă aveți alergii alimentare, citiți cu atenție etichetele tuturor alimentelor pe care le cumpărați și le consumați. Procesele de fabricație se pot schimba, de aceea este important să verificați periodic etichetele alimentelor pe care le consumați în mod obișnuit. Atunci când luați masa la un restaurant, este bine să vă informați cu privire la ingredientele pe care le conține deoarece chiar cantități mici de alimente pot provoca o reacție serioasă.
Șocul anafilactic – Tratament
În timpul unui șoc anafilactic, s-ar putea să primiți resuscitare cardiopulmonară dacă aveți probleme respiratorii sau cardiace. De asemenea, vi s-ar putea administra medicamente, precum:
- Epinefrină (adrenalină) pentru a reduce răspunsul alergic al organismului
- Oxigen, pentru a vă ajuta să respirați
- Antihistaminice intravenoase (IV)
- Un beta-agonist (cum ar fi albuterolul) pentru ameliorarea simptomelor respiratorii
Autor: David Claudia.
“Medici Pentru Tine” este un proiect dedicat comunității, un proiect în cadrul căruia studenți și cadre medicale lucrează împreună pentru a oferi publicului larg informații medicale corecte și complete.