Sute de mii de românce suferă în acest moment de diferite forme ale unei afecțiuni psihice botezate cu numele Sindromul Italia. Plecate la muncă în Italia (dar și în alte țări ale Europei Occidentale), româncele lucrează, în cele mai multe dintre cazuri, ca îngrijitoare ale persoanelor vârstnice care suferă de diferite maladii, cele mai multe diagnosticate cu Alzheimmer sau cu paralizie.
Româncele – multe dintre ele absolvente de liceu, școli postliceale sanitare sau chiar cu studii universitare (dar nu medicale) – au ales această profesie având o singură miză: să câștige bani pentru ele și familiile lor, rămase acasă. Câștigă bani, dar își năruiesc sănătatea.
Ce este SINDROMUL ITALIA?
Chiar dacă statisticile arată că, în România, 5% dintre internările în secțiile de psihiatrie dinn țară sunt ale femeilor care au primit ca diagnostic Sindromul Italia, nu medicii români au identificat primii boala. Nici cei italieni. În 2005, doi psihiatri ucraineni au identificat o serie de simptome comune la femeile plecate la muncă în străinătate – în special în Italia și cu precădere pentru a îngriji persoane vârstnice sau imebolizate la pat. De aici și numele pe care l-au dat cei doi psihiatri afecțiunii descrise de ei.
De departe, însă, cele mai multe cazuri diagnosticate în Europa de Est sunt cele ale româncelor. E și motivul pentru care, la începutul acestui an, o echipă de medici italieni s-a deplasat la Iași, la Institutul de Psihiatrie „Socola”, pentru a cerceta împreună cauzele, formele de manifestare și modalitățile de tratament ale bolii.
Dar… ce este SINDROMUL ITALIA? Medicul Psihiatru Cozmin Mihai, de la Institutul de Psihiatrie din Iași, a oferit o descriere succintă a acestei maladii:
„Este o formă de depresie socială care se întâlnește în primul rând la persoanele care nu au o pregătire medicală, dar care îngrijesc o perioadă îndelungată persoane cu maladii severe”.
Specialistul român atrage atenția asupra faptului că această depresie „afectează persoanele plecate să lucreze ca asistente familiale în Italia şi în cele mai multe cazuri îngrijesc persoane cu demenţă Alzheimer”.
Factori care generează Sindromul Italia
Sunt mai mulți factori care, cumulați, generează depresia:
- plecarea departe de casă pentru o perioadă îndelungată, într-un mediu pe care îl resimt ca străin și/sau ostil;
- lipsa unei pregătiri psihologice pentru tipul de muncă pe care urmează să o presteze;
- lipsa unei pregătiri profesionale (în domeniile asistenței medicale și al asistenței sociale) care să ajute persoana să se ocupe de sarcinile care îi revin;
- programul prelungit, fără ore și zile de odihnă suficiente; de multe ori, aceste persoane lucrează ca „interne” și trebuie să răspundă la orice solicitare care vine din partea celui pe care îl îngrijesc, indiferent de momentul zilei sau al nopții;
- starea psihică adeseori precară a persoanei de care îngrijesc, ceea ce sporește stresul;
- faptul că nu cunosc bine limba țării și nu pot comunica rapid cu persoana pe care o îngrijesc sau cu aparținătorii acesteia.
Nu e de mirare, deci, că „decompensarea survine repede și se instalează Sindromul Italia”, este de părere medicul ieșean Cozmin Mihai.
Cum se manifestă Sindromul Italia?
- lipsa chefului de viață;
- lipsa enegiei;
- scăderea în greutate (aparent nemotivat);
- probleme de somn, insomnii prelungite;
- stări anxioase, neliniște;
- nervozitate;
- fragilitate emoțională, treceri bruște de la râs la plâns și invers;
- migrene.
Ce e de făcut?
Este destul de greu să convingi pe cineva care găsește o oportunitate de muncă, în Vest, ca îngrijitor al unor persoane grav bolnave sau vârstnice, să renunțe dacă nu are pregătirea profesională și psihică necesare. Dar un lucru se poate face, este de părere dr. Cozmin Mihai: să nu accepte decât contracte de muncă prin care beneficiază de asigurări medicale, în țara în care lucrează, pentru a apela la un medic psihiatru, la primele semne ale depresiei.
De asemenea, se recomandă negocierea unor condiții de lucru care să permită intervale regulate de timp – zilnic, săptămânal și anual – pentru recreere și eliminarea stresului.