Prematuritatea rămâne una dintre principalele cauze ale mortalităţii infantile, a cărei rată plasează România pe primul loc din Uniunea Europeană. O statistică sumbră, pentru că datele oficiale arată că, într-o maternitate unde există aparatură medicală vitală, cei mai mulţi prematuri supravieţuiesc. Este motivul pentru care Organizaţia Salvaţi Copiii România continuă programul de dotare a maternităţilor din România şi în anul 2018: astfel, joi, Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie” I.A. Sbârcea” din Braşov a primit un nou aparat radiologic pentru nou-născuţi, în valoare de 21.000 euro, cel aflat în maternitate având deja 15 ani de uzură.
Numai în 2017, la maternitatea braşoveană s-au născut 4.066 de copii, dintre care 541 de prematuri, rata de prematuritate ridicându-se la 13,30%. Gradul de prematuritate este în dinamică ascendentă, iar investigaţia radiologică este obligatorie în supravegherea medicală a prematurilor, atât în secţia de terapie intensivă, cât şi de pe secţia prematuri, care tratează prematurii cronici.
Maternitatea Braşov este inclusă în categoria Spitalelor Regionale de Urgenţă, având activităţi medicale cu grad înalt de specialitate, potrivit ordinului Ministerului Sănătăţii nr. 85 din 28 ianuarie 2015. Astfel, spitalul asigură asistenţă medicală de specialitate atât pentru judeţul Braşov, cât şi pentru judeţele limitrofe. Organizaţia Salvaţi Copiii România atrage atenţia asupra capacităţii insuficienţe a maternităţilor de grad trei de a prelua şi trata cazurile severe, în condiţiile în care ţara noastră are doar 23 de unităţi de nivel III de terapie intensivă nou-născuţi, dintre care 9 în Bucureşti, şi jumătate din numărul necesar de paturi.
Peste un sfert dintre nou-născuţi au avut nevoie de investigaţii radiologice în stabilirea diagnosticului şi a conduitei terapeutice. Doctorul Olimpia Petrescu, şeful secţiei de neonatologie, a explicat importanţa aparaturii medicale performante într-o maternitate: „Instalaţiile noi de radiodiagnostic, datorită tehnologiei avansate, permit obţinerea unor imagini radiologice net superioare la o singură expunere cu doză minimă de radiaţii, iar acesta este un criteriu esenţial atunci când vorbim despre nou-născuţi. Este un progres pentru maternitate să poată diagnostica patologii legate de prematuritate cu acurateţe şi fără a pierde timp. În cazul unui copil prematur, primele minute de îngrijire medicală sunt vitale.”
Aceasta este cea de-a şasea dotare pe care Salvaţi Copiii o face în judeţul Braşov, investiţia totală ridicându-se la 136.400 euro. Astfel, Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie” I.A. Sbârcea” Braşov a primit până acum aparatură medicală în valoare de 112.000 euro (un aparat radiologie, un monitor electroencefalograf, un monitor de oximetrie cerebrală, un incubator, un ventilator, două monitoare de funcţii vitale şi un pulsoximetru), iar la Spitalul de Urgenţă pentru Copii Braşov au fost făcute dotări în valoare de 24.400 euro (patru monitoare funcţii vitale, patru injectomate, patru pulsoximetre).
Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România a explicat de ce dotarea maternităţilor este un obiectiv prioritar pentru combaterea mortalităţii infantile: „Statisticile scot la suprafaţă o nedreptate atât de cumplită, încât ea face diferenţa dintre viaţă şi moarte: copiii născuţi prematur într-o maternitate care nu are aparatură medicală adecvată mor, dar ei ar trăi dacă s-ar naşte într-o maternitate unde medicii să aibă la dispoziţie incubatoare şi alte echipamente medicale necesare. De aceea este esenţial ca instituţiile de decizie să îşi asume de urgenţă ca prioritate publică dotarea maternităţilor.”
În 2017, Salvaţi Copiii România a investit peste 813.000 de euro în dotarea a 40 de maternităţi şi secţii de nou-născuţi din: Bucureşti, Braşov, Reşiţa, Caransebeş, Târgu-Neamţ, Bicaz, Roman, Târgu-Mureş, Gura Humorului, Rădăuţi, Buftea, Buzău, Iaşi, Satu-Mare, Tulcea, Bârlad, Botoşani, Caracal, Sibiu, Deva, Călăraşi, Oradea, Mangalia, Râmnicu-Vâlcea, Piteşti, Craiova, Timişoara, Bacău, Drobeta Turnu Severin, Zalău, Baia-Mare, Târgovişte, Alba-Iulia. În total, în perioada 2012-2017, Salvaţi Copiii România a dotat 78 de maternităţi, din 40 de judeţe ale ţării, ridicând numărul echipamentelor donate la 393.
În România, contează unde te naşti, ca să poţi trăi: doar 23 de unităţi sunt de nivel III şi pot prelua cazurile severe
Naşterea rămâne, în ţara noastră, discriminatorie, pentru că un copil prematur care nu are şansa de a se naşte într-o maternitate dotată cu aparatură medicală adecvată nu va supravieţui. Datele arată că 90% dintre copiii prematuri sau extrem prematuri (sub 32 de săptămâni) supravieţuiesc în ţările dezvoltate, iar în regiunile slab dezvoltate 90% dintre aceşti copii mor. (Raport WHO Born too soon). În România, este cazul unuia din 10 copii, care se naşte prematur şi are nevoie de intervenţie medicală urgentă încă din primul minut de viaţă, pentru a supravieţui şi pentru a recupera decalajul, astfel încât să facă faţă mediului extern.
Deşi mortalitatea perinatală ajunge la 90% dacă un prematur precoce nu se naşte în spitalul adecvat echipat, în prezent, în România există doar 23 de unităţi de nivel III de terapie intensivă nou-născuţi, dintre care nouă în Bucureşti. Mai mult, există doar jumătate din numărul de paturi necesare pentru spitalizarea prematurilor. La un necesar de 30 paturi la un million de locuitori, România are doar aproximativ 300 de locuri în terapia intensivă neonatală.
Echipamentele medicale insuficiente rămân o problemă frecventă în România, conform datelor din analiza Salvaţi Copiii privind situaţia maternităţilor din România – 13% dintre maternităţile de nivel I nu au niciun incubator standard pentru nou-născuţii prematuri, 56% dintre maternităţile de nivel II nu au ventilator pentru suport respirator şi 14% dintre maternităţile de nivel III au o singură masă de reanimare pentru copii.
Amalia Năstase, Ambasador Salvaţi Copiii România, a făcut un apel la responsabilitate socială: „Cum să poată o mamă să ducă această povară, că dacă şi-ar fi născut copilul într-o maternitate mare, dotată, el ar fi trăit? Cum să te uiţi apoi în ochii acelei mame? Este inadmisibil să discriminezi copiii prin spitalul unde ei vin pe lume, de aceea fac un apel să ne asumăm cu toţii această responsabilitate, prin redirecţionarea a 2% din impozitul pe venit pentru programul de dotare a maternităţilor”.
Organizaţia Salvaţi Copiii continuă în 2018 campania de promovare pentru redirecţionarea a 2% din impozitul anual pe venit şi îi invită pe contribuabili să îi fie alături în demersul de a dota maternităţile din România cu aparatură de ultimă generaţie, cu scopul de a asigura asistenţă medicală adecvată copiilor născuţi prematur.
Toţi cei care doresc să sprijine această cauză pot descărca formularele 230 şi 200, precompletate cu datele de identificare ale organizaţiei, de la adresa http://www.salvaticopiii.ro/doilasuta/. Acestea trebuie completate cu datele personale, semnate şi depuse personal la administraţiile financiare sau trimise prin poştă, cu confirmare de primire, până la data de 25 mai 2018. Suma nu trebuie menţionată în formular, ea urmând să fie completată de administraţia financiară.