România, date critice privind siguranța vieții copiilor

România ocupă locul 51 din 176 în ceea ce privește siguranța vieții copiilor, aflându-se în urma unor țări precum Tunisia, Oman sau Kazahstan, potrivit ultimului raport Save the Chidren.

„România ocupă locul 51 din 176 în ceea ce priveşte siguranța vieții copiilor, în urma unor ţări ca Tunisia, Oman sau Kazahstan, obţinând scoruri similare la indicatorii care privesc drepturile copilului – neparticipare la educaţie, căsătoriile timpurii, naşterile în rândul adolescentelor – cu Mauritius, Cuba ori Sri Lanka. Sunt date critice, care apar în ultimul raport Save the Chidren”, arată Salvaţi Copiii România.

România a urcat trei locuri comparativ cu anul 2018, reușind să înregistreze o situație mai bună în ceea ce privește rata mortalității copiilor sub cinci ani. Astfel, de la 9,0 la mia de naşteri (date corespunzătoare anului 2016) la 7,8 la mia de naşteri (date corespunzătoare anului 2017), însă departe, în continuare, de media ţărilor din Uniunea Europeană de 4,1 la mie.

Una dintre cele mai grave probleme cu care se confruntă țara noastră este lipsa educației pentru sănătatea sexuală și a reproducerii. Datorită acestui aspect, România înregistrează 33,7 de naşteri la 1.000 de adolescente. În Europa, doar două state prezintă o situaţie mai gravă: Bulgaria şi Georgia.

- Articolul continua mai jos-

România se confruntă cu un număr mai mare de naşteri în adolescenţă decât state precum Rwanda (26,8), Trinidad Tabago (31), Uzbekistan (16,7), Albania (20,7), Bahamas (28), Botswana (31,7), Burundi (27,4), Mauritius (26,9), Djibouti (19,4), India (24,5), Tunisia (7,6)

În 2017, conform Eurostat, 2.306 de fete sub 15 ani şi 6.848 de fete cu vârsta între 16 şi 18 ani deveniseră mame.

Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv al Salvaţi Copiii România, a evidenţiat urgenţa reconsiderării importanţei pe care autorităţile o alocă protecţiei copilăriei în România.

Singapore, Suedia, Finlanda, Norvegia şi Slovenia sunt ţările în care copiii au cea mai bună copilărie.

 

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari