Proiect inedit dedicat prematurității. “Mamele care au trecut deja prin focul terapiei intensive pot să ofere un sprijin mult mai bun proaspetelor mame”

Naşterea, fie ea la termen sau înainte de termen, înseamnă emoţie. Uneori cei mici nu reuşesc să treacă pragul lumii noastre cu uşurinţă – sunt fie prea cruzi, născuţi prea devreme, fie bolnavi. În plus, există o mulțime de complicații, costuri și riscuri adiacente acestei situații. Asociația Baby Care Sibiu a sărbătorit și în acest an Ziua Mondială a Prematurității, prin organizarea a trei evenimente: sărbătorirea propriu-zisă împreună cu foști pacienți și familiile lor, prin lansarea unui volum de trăiri și sentimente, emoții ale părinților copiilor care au trecut prin terapia intensivă neonatală a maternității din Sibiu, dar și prin lansarea proiectului inedit în România “Tolba cu altfel de povești. Poveștile terapiei intensive neonatale“.

Prematuritatea și implicațiile sale pentru copil, familie și societate

Ziua Mondială a Prematurității este sărbătorită începând din anul 2010, iar din 2013, Asociația Baby Care Sibiu s-a alăturat acestui demers.  Sărbătorirea Zilei Mondiale a Prematurității din acest an a reprezentat un prilej de întâlnire cu foștii pacienți și familiile lor. Copiii-eroi, părinții și frații lor, dar și o parte din echipele terapiei intensive neonatale și secția de prematuri.

“Emoții”, o carte a emoțiilor începutului de drum al “copiilor-eroi”

Trăirile, sentimentele, emoțiile părinților copiilor care au trecut prin terapia intensivă neonatală a maternității din Sibiu în ultimii 12 ani fac acum parte dintr-un volum lansat de  Ziua Mondială a Prematurității. “Emoții” este o carte a emoțiilor începutului de drum al copiilor-eroi, resimțite de mame în perioadele de ncertitudine la terapia intensivă neonatală. Volumul le este dedicat, în special noilor mame care se confruntă cu această situație.

Compartimentul de terapie intensivă neonatală a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu e ca o uzină, similară celor din Occident, precizează reprezentanții Asociației Baby Care. La acest lucru și-au adus aportul părinții, comunitatea și o serie de companii. În plus, echipa pune un accent derosebit pe perfecționarea continuă pentru a putea veni mereu în ajutorul micilor pacienți.

- Articolul continua mai jos-

“Experienţa ultimilor ani ne-a arătat că deseori mamele care au trecut deja prin focul terapiei intensive, adesea foarte greu încercate şi ele şi copiii lor, pot să ofere un sprijin mult mai bun proaspetelor mame. (…) Cartea aceasta a venit din toate aceste emoţii, e povestea poveştilor emoţiilor unor minunate mame care au trecut prin terapia intensivă neonatală şi care au dorit să fie alături de emoţiile noilor mame de prematuri”, a declarat Maria Livia Ognean, preşedinte Asociației Baby Care Sibiu.

“Tolba cu altfel de povești. Poveștile terapiei intensive neonatale“ – proiect inedit în maternitățile din România

Realizat prin intermediului unei burse de 3500 euro câștigate la concursul intern de proiecte „Adoptă un proiect”, “Tolba cu altfel de povești. Poveștile terapiei intensive neonatale“, a fost lansat recent în cadrul maternității Spitalului Clinic Județean Sibiu. Proiectul este unul inedit în maternitățile din România. O parte este adresată mamelor din terapia intensivă neonatală. Practic, mai multe mesaje pozitive din partea altor mame și fotografii ale absolvenților terapiei intensive neonatale sunt proiectate pe holul terapiei intensive neonatale cu scopul de a încuraja mamele pe durata șederii copiilor lor în terapia intensivă neonatală. O altă component a proiectului vizează deschiderea unui centru de informare digitalizat, realizat în colaborare cu colectivul de medici ai secției Neonatologie. Acolo,  un ecran touch oferă informații utile pentru părinții de prematuri: prematuritate și complicațiile sale, alăptare, îngrijirea nou-născutului, proceduri și investigații necesare în cazul nou-născuților bolnavi, imunitate și imunizare dar și despre Asociația Baby Care și evenimentele organizate de asociație.

Un copil poate rămânechiar câteva luni internat în secția de terapie intensivă neonatală. În plus, personalul medical este insuficient, iar mama are nevoie de cât mai multe informații pentru a putea avea grijă de copilul prematur.

“Ne dorim ca mamele lor să fie informate şi să se simtă sprijinite, să simtă că nu trec singure prin aceasta experienţă. Proiecţia de mesaje informative are scopul de a ajuta mamele să înţeleagă mai bine problemele de sănătate, terapiile şi modul de îngrijire al copilului lor iar mesajele de încurajare din partea altor mame au rolul de a sprijini mamele şi de a le face să treacă mai uşor peste perioada dificilă de spitalizare”, a precizat Maria Livia Ognean.

 

Proiectul “Tolba cu altfel de povești. Poveștile terapiei intensive neonatale“ se va adresa, anual,  către aproximativ 400 de beneficiari ai proiectului, respectiv mamele nou-născuţilor şi prematurilor internaţi în terapia intensiva şi secţia de prematuri a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari