Meseria de podiatru, o necesitate în România

În cadrul conferinței „Provocările şi perspectivele implementării profesiei de podiatru în România” s-a discutat despre necesitatea introducerii unor programe de masterat în podiatrie și apoi de licență pentru a forma specialiști în acest domeniu.

„Integrarea podiatrilor în centrul activităţilor de asistenţă medicală pentru persoanele cu afecţiuni ale piciorului conduce, printre altele, la minimizarea impactului şi consecinţelor bolilor de durată, prevenirea şi întârzierea deteriorării produse de afecţiunile cronice, menţinerea pacienţilor în stare activă şi în câmpul muncii, reducerea nevoii de intervenţie secundară, chirurgicală sau farmacologică, reducerea internărilor şi a trimiterilor pentru spitalizare ne-necesare şi, foarte important, contribuie la reducerea sarcinii pentru medicii generalişti şi echipele de asistenţă medicală primară”, a declarat Preşedintele Asociaţiei de Podiatrie, Ioan Andrei Vereşiu.

Reprezentanții facultăților de medicină din țară au declarat că este nevoie de un program de masterat în podiatrie. La UMF Cluj deja a fost conturat un masterat cu durata de doi, aflat în stadiul de acreditare, a susținut decanul Anca Buzoianu.

Florian Bodog, prodecan al Facultăţii de Medicină şi Farmacie Oradea, a spus că pentru început ar trebui să existe program de masterat în podiatrie şi abia după aceea de licenţă.

- Articolul continua mai jos-

Profesor doctor Gabriela Radulian de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti a susţinut necesitatea formării unui program de masterat.

Medicul Podiatru este acel profesionist, cu educaţie medicală, specializat în aspectele legate de structura, funcţia şi sănătatea piciorului şi a membrului inferior. Podiatrii previn şi gestionează afecţiunile piciorului, oferă soluţii pentru calmarea durerii, tratează infecţiile şi gestionează deformaţiile piciorului.

Un studiu derulat în România a relevat o medie anuală de aproximativ 5.000 de amputaţii la nivelul membrelor inferioare, la persoanele cu diabet, adică o medie de 14 de amputaţii zilnic, dintre care mai mult de 30% dintre acestea sunt amputaţii majore.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari