fbpx
Acasă Ştiri Medicale În România sunt 14 amputații pe zi, cauzate de complicațiile diabetului

În România sunt 14 amputații pe zi, cauzate de complicațiile diabetului

Diabetul poate duce la complicații majore ale picioarelor. În România sunt efectuate în fiecare zi, în medie, 14 amputații survenite în urma complicațiilor cauzate de diabet. În fiecare an, în țara noastră se efectuează peste 5.000 de amputații la nivelul picioarelor din cauza diabetului zaharat. Aproape două milioane de români cu vârsta între 20 și 79 de ani suferă de diabet, potrivit Studiului Epidemiologic PREDATORR și datelor publicate de Federația Internațională de Diabet.

În 8 octombrie, de Ziua Internațională a Podiatriei, specialiști în îngrijirea piciorului din întreaga lume trag un semnal de alarmă asupra importanței îngrijirii corecte a piciorului pentru a nu se ajunge la amputații

 „Sănătatea picioarelor este deosebit de importantă pentru persoanele care suferă de diabet. Această afecțiune poate reduce fluxul de sânge către picioare și poate afecta nervii de la nivelul picioarelor. Acest lucru poate însemna că accidentările survenite la nivelul picioarelor sunt nerecunoscute. Se vindecă foarte încet, iar ulcerațiile apărute la picioare pot trece neobservate. Pot apărea complicații care duc la amputații. Persoanele cu diabet trebuie să meargă la un control de sănătate a piciorului cel puțin o dată pe an”, a declarat Norina Gâvan, președintele onorific al Asociației de Podiatrie.

Pentru 2018, cel mai ambițios program al asociației este Programul educațional pentru actualizarea pregătirii profesionale a medicilor de familie în domeniul neuropatiei și al piciorului diabetic – UNITED („Unique Diabetic Neuropathy and Diabetic Foot Education”), dezvoltat în parteneriat cu Societatea Națională de Medicina Familiei.

Programul se desfășoară sub egida DFoot International. Acesta a debutat în luna februarie 2018, cu un curs de formare profesională a 25 de medici de familie – formatori în managementul neuropatiei diabetice și al piciorului diabetic. Ulterior, pe tot parcursul anului, aceștia instruiesc alți medici de familie, atelierele fiind acreditate de către Colegiul Medicilor din România.  Programul UNITED este planificat să continue până în anul 2020. Se încearcă astfel să se reducă numărul amputațiilor cauzate de complicațiile diabetului.

Sute de clujeni au participat, în 5 mai, în Parcul Central din Cluj-Napoca, la cea de-a doua ediție a campaniei de informare privind sănătatea picioarelor „Pășește cu încredere!”. O echipă completă, formată din medici specialiști, fiziokinetoterapeuți și asistență medicali, le-a oferit persoanelor de toate vârstele sfaturi și informații utile ca să aibă grijă mai bine de propriile picioare, pentru a nu se ajunge la amputații. În luna iulie, Asociația de Podiatrie a depus la Ministerul Muncii documentația necesară recunoașterii ocupației de podiatru în România și înregistrării acestei ocupații în Codul Ocupațiilor din România (COR).

Înființată în aprilie 2015, la Cluj-Napoca, Asociația de Podiatrie urmărește să dezvolte podiatria (îngrijirea medicală a piciorului) în România. Să dezvolte specialitatea de podiatrie în rândul asistenților medicali și și să creeze ocupația de podiatru și în România.

www.podiatrie.ro

Citeste si

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

15,853FaniÎmi place
634AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Infecția cu virus hepatitic. Riscuri, prevenție, diagnosticare și tratament

Primeşte la prima oră a zilei cele mai noi ştiri din domeniul medical direct pe email!

Un serviciu oferit de către Feedburner.
Politica de confidenţialitate - https://policies.google.com/privacy

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Accident vascular cerebral (AVC) – Simptome, tratament și recuperare

Accident vascular cerebral (AVC) - Definiție și clasificare Accidentul vascular cerebral sau atacul cerebrovascular reprezintă...

Artroplastia totală a cotului (proteza de cot)

Artroplastia totală a cotului este o procedura chirurgicală complexă și , în prezent, efectuată...

Pneumotoraxul – simptomatologie

Pneumotoraxul spontan primitiv se referă la colapsul unuia sau ambilor plămâni, provocat de pătrunderea...

Infiltrații intraarticulare cu acid hialuronic

Infiltrații intraarticulare cu acid hialuronic - ce trebuie să știi. Despre această tehnică medicală...

Tuberculoza Pulmonară: Simptome, factori de risc, tratament și prevenție

Tuberculoza (TBC) este o boală infecto-contagioasă larg răspândită în întreaga lume, cauzată de bacteria...

Varicele, la confluența dintre estetic și suferință

Varicele reprezintă o mare problemă a zilelor noastre, atât din punct de vedere fizic,...