În România sunt 14 amputații pe zi, cauzate de complicațiile diabetului

Diabetul poate duce la complicații majore ale picioarelor. În România sunt efectuate în fiecare zi, în medie, 14 amputații survenite în urma complicațiilor cauzate de diabet. În fiecare an, în țara noastră se efectuează peste 5.000 de amputații la nivelul picioarelor din cauza diabetului zaharat. Aproape două milioane de români cu vârsta între 20 și 79 de ani suferă de diabet, potrivit Studiului Epidemiologic PREDATORR și datelor publicate de Federația Internațională de Diabet.

În 8 octombrie, de Ziua Internațională a Podiatriei, specialiști în îngrijirea piciorului din întreaga lume trag un semnal de alarmă asupra importanței îngrijirii corecte a piciorului pentru a nu se ajunge la amputații

 „Sănătatea picioarelor este deosebit de importantă pentru persoanele care suferă de diabet. Această afecțiune poate reduce fluxul de sânge către picioare și poate afecta nervii de la nivelul picioarelor. Acest lucru poate însemna că accidentările survenite la nivelul picioarelor sunt nerecunoscute. Se vindecă foarte încet, iar ulcerațiile apărute la picioare pot trece neobservate. Pot apărea complicații care duc la amputații. Persoanele cu diabet trebuie să meargă la un control de sănătate a piciorului cel puțin o dată pe an”, a declarat Norina Gâvan, președintele onorific al Asociației de Podiatrie.

Pentru 2018, cel mai ambițios program al asociației este Programul educațional pentru actualizarea pregătirii profesionale a medicilor de familie în domeniul neuropatiei și al piciorului diabetic – UNITED („Unique Diabetic Neuropathy and Diabetic Foot Education”), dezvoltat în parteneriat cu Societatea Națională de Medicina Familiei.

Programul se desfășoară sub egida DFoot International. Acesta a debutat în luna februarie 2018, cu un curs de formare profesională a 25 de medici de familie – formatori în managementul neuropatiei diabetice și al piciorului diabetic. Ulterior, pe tot parcursul anului, aceștia instruiesc alți medici de familie, atelierele fiind acreditate de către Colegiul Medicilor din România.  Programul UNITED este planificat să continue până în anul 2020. Se încearcă astfel să se reducă numărul amputațiilor cauzate de complicațiile diabetului.

Sute de clujeni au participat, în 5 mai, în Parcul Central din Cluj-Napoca, la cea de-a doua ediție a campaniei de informare privind sănătatea picioarelor „Pășește cu încredere!”. O echipă completă, formată din medici specialiști, fiziokinetoterapeuți și asistență medicali, le-a oferit persoanelor de toate vârstele sfaturi și informații utile ca să aibă grijă mai bine de propriile picioare, pentru a nu se ajunge la amputații. În luna iulie, Asociația de Podiatrie a depus la Ministerul Muncii documentația necesară recunoașterii ocupației de podiatru în România și înregistrării acestei ocupații în Codul Ocupațiilor din România (COR).

- Articolul continua mai jos-

Înființată în aprilie 2015, la Cluj-Napoca, Asociația de Podiatrie urmărește să dezvolte podiatria (îngrijirea medicală a piciorului) în România. Să dezvolte specialitatea de podiatrie în rândul asistenților medicali și și să creeze ocupația de podiatru și în România.

www.podiatrie.ro

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari