Medicina de familie, aproape de colaps

Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) îşi exprimă public nemulţumirea faţă de finanţarea medicinei primare în 2019, fapt care aruncă medicina de familie în criză.

Cabinetelor medicilor de familie din România li s-a alocat în 2018 un buget cu doar 17% mai mare decât în 2017, sub 6% din FNUASS total. Acest fapt a determinat ca funcţionarea cabinetelor sa fie la un nivel de „supravieţuire”.

În condiţiile în care personalul medical (medici şi asistenţi medicali) din unităţile sanitare de stat (medicina şcolară, ambulatoriu integrat, spitale) a beneficiat de finanţări (salarii şi bugete) mărite cu până la 100%, medicii de familie au aşteptat o reparaţie a acestor inechităţi.

Medicii de familie au depus eforturi pentru funcționarea cabinetelor de medicină de familie, sperând că guvernanții vor dispune măsuri reparatorii. În 2018 nu s-au putut asigura creşteri salariale pentru angajaţi (asistenţi medicali şi alte categorii de personal) similare cu cele din sistemul bugetar şi nu s-au putut face investiţii.

- Articolul continua mai jos-

”În proiectul de buget pentru 2019, bugetul alocat medicinei de familie vizează o creştere de numai 6% faţă de anul trecut, procent care poate să acopere doar creşterea costurilor generată de inflaţie. Prin subfinanţarea sistematică a medicinei de familie se pune în pericol existenţa acestui sector medical şi implicit pacienţii, motiv pentru care ne aflăm în situaţia de a căuta soluţii alternative pentru asigurarea supravieţuirii cabinetelor. Sperăm că guvernanții ne vor susţine solicitările prin iniţierea şi susţinerea unui amendament pentru creşterea bugetului medicinei de familie, dovedind astfel că înţeleg importanţa sectorului de asistenţă medicală primară”, a transmis dr. Dina Mergeani preşedinte SNMF.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari