fbpx

Cabinetele medicilor de familie sunt subfinanțate. O asistentă câștigă 1500 de lei

Medicii de familie acuză subfinanțarea medicinei primare, situație care pune în pericol sănătatea populației. Aceștia solicită creșterea finanțării de la 5,7% la 10%.

„Lipsa finanţării asistenţei medicale primare afectează sănătatea populaţiei, se afectează prevenţia şi profilaxia, grevează calitatea îngrijirilor. Se ajunge la o discrepanţă majoră şi în calitatea furnizării serviciilor şi nu din cauza noastră, ci a subfinanţării şi a politicilor sanitare greşite”, a declarat, marţi, vicepreşedintele Colegiului Medicilor din România, dr. Călin Bumbuluţ, potrivit AGERPRES.

O finanțare de 10% din Fondul Național Unic ar aduce și România aproape de media europeană care este de 12%.

”Creşterea cu 100% a finanţării ar însemna undeva la 10% din Fondul Naţional Unic, nu din tot bugetul Sănătăţii, ceea ce ne-ar apropia de o medie europeană de 12%. România a avut 4,68% din PIB pentru Sănătate. Vrem ca, din aceştia 4,68%, 10% să fie alocaţi asistenţei medicale primare”, a declarat dr. Călin Bumbuluț.

56% dintre cabinetele medicilor de familie din București obțin lunar venituri care nu le permit să asigure salarii decente pentru asistenți.

„Peste 40% dintre cabinetele medicilor de familie din Bucureşti sunt în incapacitate de a asigura venituri asistentelor medicale şi altui personal angajat la un nivel decent. În acest moment, aceşti colaboratori ai noştri sunt salarizaţi la un nivel derizoriu, majoritatea iau undeva la 1.400 – 1.600 de lei net faţă de o asistentă medicală fără gradul principal din spitale, care are brutul conform grilei de salarizare undeva la 5.500 de lei. Chiar medicul de familie mediu, cel care are în jur de 1.800 de pacienţi pe listă, are venituri sub cele ale unei asistente de spital. S-a ajuns în această situaţie din cauza subfinanţării cronice”, a explicat Bumbuluţ.

- Articolul continua mai jos-

Potrivit acestuia, la nivel naţional, venitul brut al unui furnizor de servicii de medicină a familiei este în jur de 14.500 de lei. Această sumă acoperă venitul medicului, a asistentului medical, impozite, chirie, cheltuieli de funcționare curentă.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari