Trei noi scheme de tratament interferon free pentru hepatita C

Asigurații vor avea acces la trei scheme de tratament interferon free, începând cu 1 septembrie.

Cu mai puţin de o lună în urmă CNAS a anunţat că a finalizat şi a încheiat noi contracte cost-volum-rezultat cu trei deţinători de autorizaţii de punere pe piaţă a tratamentelor fără interferon.

Medicii gastroenterologi şi infecţionişti vor avea acces la trei molecule. Dintre acestea una este complet nouă. Acest lucru va duce la o mai mare varietate a tratamentului la care au acces asiguraţii.

13.000 pacienţi eligibili vor avea trei variante de tratament:

- Articolul continua mai jos-

12.100 pacienţi cu fibroză F1, F2, F3 şi F4 (ciroză compensată);

750 pacienţi cu fibroză F4 şi ciroză decompensată;

100 pacienţi cu insuficienţă renală cronică aflaţi în dializă, indiferent de gradul de fibroză;

50 pacienţi cu transplant hepatic, indiferent de gradul de fibroză.

Odată cu creşterea numărului de pacienţi eligibili a crescut şi numărul de centre pentru tratarea acestor pacienţi. Numărul total se ridică la 13. (informaţii despre oraşele unde se regăsesc centrele de tratament pe pagina www.cnas.ro).

CNAS are în plan eradicarea totală a virusului hepatitei C până în anul 2030. Pacienți tratați cu interferon free

Astfel în 2015-2016 au fost trataţi 5.860 de pacienţi cu o rată de succes de aproape 99%. Etapa a doua a inclus 12.000 de pacienţi eligibili. Cea mai recentă etapă a vizat 13.000 de pacienţi eligibili.

- Articolul continua mai jos-

„Deja se observă că facem paşi spre momentul în care nu va mai trebui să ţinem cont de stadiul fibrozei în acordarea tratamentului fără interferon. România este considerată la ora actuală un exemplu de bună practică pe plan continental în privinţa acţiunilor vizând combaterea infecţiei cu virusul hepatitic C şi reducerea prevalenţei bolii, în acord cu obiectivele OMS şi ale UE. Am reuşit să finalizăm aceste noi contracte în condiţii mai avantajoase pentru CNAS şi implicit pentru pacienţi, într-un timp mult mai scurt decât în contractele anterioare” – a declarat preşedintele CNAS, Răzvan Vulcănescu.

Citește și:

Strategie națională de luptă împotriva hepatitelor virale cronice

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari