Pacienții din România cu probleme de fertilitate susțin că pentru fertilizarea in vitro au cheltuit între 1000-5000 de euro. Sunt pacienți care au susținut că tratamentele de după fertilizarea in vitro s-au costat 20.000 de euro.
Fertilizarea in vitro: 54% dintre cuplurile cu diagnostic de infertilitate nu intenționează să apeleze la proceduri de reproducere umană asistată.
„Infertilitatea este o boală, un fenomen care ia amploare constant, inclusiv la nivelul țării noastre. Conform primului studiu de infertilitate, realizat anul acesta la inițiativa Asociației pentru Reproducere Umană din România, 54% dintre cuplurile cu diagnostic de infertilitate nu intenționează să apeleze la proceduri de reproducere umană asistată. Dintre aceștia, 44% consideră că aceste proceduri sunt prea scumpe. Conform aceluiași studiu, 29% dintre românii care apelează la proceduri de reproducere umană asistată au cheltuit între 1.000 și 3.000 de euro, iar 11% – între 3.000 și 5.000 de euro”, se arată într-un studiu realizat de Asociația pentru Reproducere Umană din România, citat de MEDIAFAX.
Pacienții care au recurs la fertilizarea in vitro spun că tratamentele de după procedură pot ajunge chiar și la suma de 20.000 de euro.
„Procedurile sunt scumpe și este clar că ar trebui mai mult suport pentru cuplurile infertile. Sunt scumpe nu numai procedurile în sine, ci și tratamentul care le precede. Pentru un singur copil, la noi cheltuielile cu fertilizarea in vitro cred că s-au ridicat cu totul la vreo 20.000 de euro”, a declarat Martin Ancuta, pacientă care a învins în lupta cu infertilitatea.
Fertilizarea in vitro: Potrivit Asociației pentru Reproducere Umană, infertilitatea poate apărea chiar dacă într-un cuplu există deja un copil.
Afecțiunea se numește infertilitate secundară. Apare după un an de încercări de a obține o nouă sarcină pe cale naturală. Multe cupluri care sunt afectate de infertilitatea secundară nu mai caută rezolvarea pe cale medicală.
„Relaxarea mai mare a acestor cupluri vine din faptul că au deja un copil. Însă, în timpul perioadei care a trecut de la prima sarcină pot să apară patologii. Acestea pot împiedica obținerea celei de-a doua sarcini. Tot medicul specialist în infertilitate este cel care poate să rezolve aceste probleme. Poaate să apară și cea de-a doua sarcină, chiar dacă cu ajutor medical de data aceasta. Nu trebuie însă așteptat prea mult, problemele se pot agrava în timp, și nici nu e cazul de resemnare pentru familiile care își doresc mai mulți copii”, susține dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist în infertilitate și director executiv al ARUR.
Fertilizarea in vitro: În România, 16.8% din populația fertilă studiată s-a aflat sau se află într-o situație de infertilitate.
Procentul crește semnificativ dacă ne raportăm la cei care își doresc copii cât mai curand. Astfel, aproximativ 1 din 4 cupluri care își dorește cât mai curând un copil nu a reușit să obțină o sarcină până în prezent, deși încearcă de 1-5 ani (27%). La aceștia se adaugă 11% care perseverează în încercarea lor de mai bine de 5 ani, conform studiului inițiat de Asociația pentru Reproducere Umană din România (ARUR).
Conform aceluiași studiu, în România, cei mai mulți dintre cei care nu pot obține o sarcină merg la medicul ginecolog în încercarea de rezolvare a problemei de infertilitate (91%) și doar o parte la medicul specialist în infertilitate (38%).
Te poate interesa și:
- Fertilizarea in vitro are o rată de succes de 50-60%
- Clinica de Ginecologie 1 Cluj: Sute de copii născuți prin fertilizare in vitro
- Cuplurile din București vor primi 3000 de euro pentru fertilizare in vitro