Cum slăbești fără dietă strictă sau Secretul mâncatului pe săturate, fără a ne pune în pericol silueta, a fost descifrat. Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, biolog, biochimist și cercetător român, fost director al Institutului de Cercetări Alimentare, o personalitate activă din domeniul alimentației din România, a explicat, pentru Ziar Medical, ce înseamnă alimente care conțin calorii negative și cum putem slăbi fiziologic.
Cum slăbești fără dietă strictă – CALORII NEGATIVE
„Pentru a digera unele alimente, organismul nostru consumă o cantitate mai mare de energie decât aportul adus de aceste alimente. Diferenţa energetică necesară metabolizării acestor alimente este preluată din rezervele lipidice conţinute în ţesutul adipos al corpului. Asta înseamnă „calorii negative” și așa se poate slăbi fiziologic, fără diete drastice, fără înfometare și fără a ne supune organismul unor astfel de șocuri”, spune prof. dr. Mencinicopschi.
Prof. dr. Gheorghe MencinicopschiCum slăbești fără dietă strictă – Ce alimente e bine să alegem
„Legumele trebuie consumate ca atare, crude, preparate la grătar sau fierte la aburi. Dintre legume alegeți varza, broccoli, conopida, ţelina, fasolea verde, cicoarea, păpădia, andivele, sparanghelul, vinetele, sfecla roşie, morcovii, salata, ceapa, roşiile, usturoiul, pătrunjelul, leuşteanul, ardeiul iute, ardeiul gras, piperul, foile de dafin şi ciupercile sălbatice pentru că toate au calorii negative. Pot fi asociate între ele şi cu proteine de origine animală: carne, ouă sau brânză. Fructele nu se asociază cu alte alimente. Ele trebuie să constituie o masă/gustare separată. Ideal este să mâncați fructe dimineața și seara, nu ca desert, la sfârșitul mesei. Dintre fructe alegeţi afine, cireşe, vişine, prune, mere, pere, caise, mure, coacăze, merişor, banane, clementine, guava, kiwi, agrişe, smochine, papaia, piersici, pepene, ananas, zmeură, căpşuni şi portocale pentru că toate au calorii negative”, explică specialistul.
Cum slăbești fără dietă strictă – ce alimente NU îngrașă
„Alimente care nu îngraşă sunt și peștele și puiul. Evident, consumate în cantități rezonabile. Puteți opta pentrum păstrăv, somon, cod, macrou şi sardină, preparate la grătar. Peştele afumat nu este indicat, deoarece fumul conţine substanţe cancerigene. Carnea de pui, fazan, vită, iepure şi curcă, dacă o consumaţi fiartă sau la grătar, de două ori pe săptămână, asociată doar cu legume, nu vă pune silueta în pericol. Se poate slăbi cu ajutorul unor obiceiuri alimentare care nu necesită înfometare, sunt fireşti şi pot fi uşor urmate, în cadrul unei diete diversificat-echilibrate şi a unui stil de viaţă sănătos, activ”, susţine prof. dr. Mencinicopschi.
SFATUL MEDICULUI – Cum slăbești fără dietă strictă. Iată care esrre DESERTUL ideal
„Pentru desert, în loc de ceva dulce, prof. dr. Mencinicopschi ne sfătuieşte să alegem nu mai mult de 50 g de nuci, alune de pădure, migdale, fistic, nuci de cocos sau caju.”