Ce este leucemia și cum se tratează. Diagnosticul de leucemie este adesea o lovitură grea. Care sunt diferitele tipuri de leucemie? Care este specificul fiecăruia? Cum să le tratezi?
Leucemie sau cancer de sânge
Leucemia este un cancer al sângelui și, mai precis, al măduvei osoase, țesutul spongios care se află în interiorul oaselor noastre și în care sunt fabricate celulele sanguine. Acest cancer afectează în special celulele albe din sânge, celulele care ne ajută să ne apărăm de agresiunile externe.
În cazul leucemiei, aceste globule albe canceroase nu sunt pe deplin funcționale, proliferează anarhic și înăbușă producerea altor celule sanguine sănătoase: globule roșii, trombocite etc. Produse în măduvă, în cele din urmă invadează sângele.
Ce este leucemia – simptome nespecifice
Când sângele nu-și mai poate îndeplini rolul, pot apărea diverse simptome:
- Anemie: când nivelul globulelor roșii din sânge scade, oxigenul nu mai ajunge la un țesut suficient. Apoi poate apărea o paloare, o oboseală majoră, probleme de respirație.
- Probleme de coagulare: scăderea nivelului de trombocite, celulele care permit coagularea, pot provoca hematoame sau sângerare mai frecventă.
- Infecții mai frecvente: întrucât globulele albe nu mai îndeplinesc rolul lor de apărare, infecțiile pot fi mai frecvente și se vindecă mai dificil.
De asemenea, poate apărea umflarea ganglionilor limfatici sau a anumitor organe, cum ar fi splina, iar la copii apar și dureri osoase.
Care sunt celulele implicate în leucemie
Celulele stem hematopoietice, celulele „mamă” aflate la originea tuturor celulelor sângelui, dau mai întâi două familii de celule:
Celulele limfoide, care la rândul lor dau naștere la limfocite (un tip de celule albe din sânge) care alcătuiesc cea mai mare parte a sistemului nostru imunitar.
Celulele stem mieloide, care apoi dau naștere altor linii de celule albe din sânge (monocite sau granulocite), globule roșii, trombocite …
Leucemia poate afecta fie celulele limfoide, fie celulele mieloide. În general, dar aceasta nu este o regulă absolută, leucemiile mieloide sunt mai periculoase, deoarece tratamentele cu leucemie limfoidă au făcut progrese mari și permit deseori remiterea.
Leucemie acută sau cronică?
Leucemia este, de asemenea, diferențiată în funcție de gradul de cancerizare a celulelor afectate și de evoluția acestora.
În leucemia acută, celula este mai anormală și mai agresivă. Se înmulțește mult mai repede. În absența tratamentului, moartea are loc în 3 până la 6 luni.
Într-o formă cronică, însă, procesul este mult mai lent. Celulele canceroase sunt mai puțin agresive și pot coexista cu celulele sanguine sănătoase.
Leucemia cronică poate persista mulți ani fără a avea repercusiuni asupra persoanei și a fi descoperită din întâmplare.
Prin urmare, există 4 tipuri majore de leucemie care afectează în general audiențe diferite:
- Leucemia limfoidă acută afectează în special copiii și adulții foarte tineri cu un al doilea vârf la vârstnici.
- Leucemia mieloidă acută afectează mai ales adulții și frecvența acesteia crește odată cu vârsta.
- Leucemia limfocitară cronică afectează mai ales vârstnicii.
- Leucemia mieloidă cronică afectează mai ales persoanele de vârstă mijlocie.
Tratamentele diferă radical în funcție de tipul de leucemie
Leucemia limfocitară cronică poate evolua foarte lent. La început, se recomandă uneori o supraveghere simplă. În cazul în care boala se accelerează, poate fi necesară recurgerea la chimioterapie și poate continua câțiva ani.
În ultimii ani, inhibitorii de tirozin-kinază au arătat rezultate excelente împotriva leucemiei mielogene cronice, permițând în marea majoritate a cazurilor să o țină sub limita de detecție în laborator. Cu toate acestea, este un tratament pentru viață.
Leucemia acută trebuie tratată de urgență și prin mai multe cicluri de chimioterapie deosebit de grea, ceea ce implică spitalizări pe termen lung.
Transplantul de celule stem
În unele cazuri – când riscul de recidivă este mare sau când pacientul a recidivat după un prim tratament, de exemplu – poate fi propus un transplant de măduvă (un transplant de celule stem hematopoietice) de la un donator sănătos compatibil. Totuși, acesta este un tratament deosebit de greu al cărui echilibru risc / beneficiu este evaluat de la caz la caz.
Transplantul presupune distrugerea măduvei osoase a pacientului și înlocuirea acesteia cu măduva unui donator sănătos.