Cancerul de prostată reprezintă a doua cea mai frecventă cauză de mortalitate prin cancer la bărbat după cancerul bronhopulmonar. În general, afecțiunea se dezvoltă foarte lent și afectează în special bărbații mai în vârstă. Aproximativ 6 din 10 cazuri sunt diagnosticate la bărbații peste 65 de ani, boala fiind rareori depistată înainte de 40 de ani. Vârsta medie la momentul diagnosticului este de aproximativ 66 de ani.
Generalități
Prostata este un organ glandular, de mărimea unei nuci, localizat sub vezica urinară . Aceasta este una dintre componentele sistemului reproducător masculin, fiind un organ specific bărbaților, cu rol în formarea lichidului seminal.
Cancerul reprezintă o proliferare necontrolată a celulelor corpului, orice tip de celule având capacitatea de a se transforma în celule canceroase și a se răspândi în întreg organismul. Cancerul de prostată apare atunci când celulele glandei încep să se multiplice în mod necontrolat și continuu.
Factori de risc :
- Vârsta: rar sub vârsta de 40 ani, riscul crește la bărbații peste 50 de ani;
- Rasa/ etnia: mai frecvent la rasa neagră;
- Așezare geografică: mai frecvent în America de Nord, Europa de Nord și Australia;
- Istoric familial: tată sau frate cu antecedente de cancer de prostată.
Simptomatologie:
- Flux slab sau întrerupt de urină
- Nevoia imperioasă de a urina
- Urinare frecventă, mai ales pe timp de noapte
- Dificultăți în pornirea fluxului de urină
- Dificultăți în golirea completă a vezicii urinare
- Durere sau usturime la urinare
- Prezența sângelui în urină sau spermă
- Durere de spate, șold sau pelvis care nu dispare
- Respirație dificilă, senzație de oboseală, amețeli sau paloare
- Scădere în greutate, oboseală , adinamie
Cancerul de prostată poate fi asimptomatic până în stadiile avansate când prezintă simptomatologie. Simptomele menționate mai sus sunt nespecifice, ele pot să apară și în hipertrofia benignă de prostată, o afecțiune necanceroasă în care prostata crește în volum și produce dificultăți în golirea vezicii urinare. De aceea este obligatoriu consultul urologic dacă sunt prezente oricare dintre simptomele de mai sus!!!
Diagnostic:
Cancerul de prostată poate fi diagnosticat precoce!
Screeningul pentru cancerul de prostată este recomandat tuturor bărbaților cu vârsta peste 50 de ani, iar pentru cei cu istoric de cancer în familie începând cu vârsta de 45 de ani. Pentru screening-ul cancerului de prostată se utilizează tușeul rectal și determinarea antigenului specific prostatic (PSA). PSA-ul este o substanță produsă în mod normal de glandele prostatice, găsindu-se în cantitate mică în sânge. Când valorile PSA-ului în sânge sunt mai mari decât cele normale, acest lucru poate indica prezența inflamației, infecției, creșterii în volum sau a cancerului.
Tușeul rectal împreună cu determinarea PSA-ului sunt utile pentru descoperirea cancerului de prostată într-un stadiu precoce.
Dacă se identifică anormalități la tușeul rectal și valori crescute ale PSA-ului, medicul recomandă pacientului investigații mai amănunțite: ecografie, rezonanță magnetică și biopsie prostatică, cu examen morfopatologic al țesutului prelevat, pentru a putea determina natura beingnă sau malignă, iar în cazul malignității pentru stadializarea tumorii.
Stadializarea cancerului prostatic este foarte importantă, deoarece în funcție de stadiul tumorii se alege metoda de tratament adecvată.
Stadializarea cancerului de prostată:
- I – cancerul este limitat la o zona mică a prostatei. Analizate la microscop, celulele canceroase nu sunt considerate agresive.
- II – tumora este în continuare mica, dar poate fi consideratăagresivă atunci când celulele canceroase sunt examinate la microscop. De asemenea, în acest stadiu, tumora poate fi mai mare și poate invada ambele părți ale prostatei.
- III – cancerul s-a extins în afara prostatei, la veziculele seminale sau la alte țesuturi din apropiere.
- IV – cancerul fie a invadat organele din apropiere, cum ar fi vezica urinară, fie s-a extins la ganglionii limfatici, oase, plămâni sau alte organe.
Tratament:
Există mai multe tipuri de tratament disponibile pentru cancerul de prostată. Alegerea metodei de tratament potrivite pentru pacient se face în funcție de: gradul și stadiul tumorii, vârsta și comorbiditățile pacientului, beneficiile și riscurile pe care le implică tratamentul.
Metodele de tratament disponibile sunt:
- Supraveghere activă
- nu reprezintă o metodă terapeutică, ci constă în monitorizarea cancerului aflat într-un stadiu incipient, descoperit prin screening
- Tratament chirurgical
– în stadiile incipiente, cancer limitat la nivelul prostatei
– extirparea prostatei împreună cu veziculele seminale prin chirurgie clasică sau laparoscopică
Complicații posibile: incontinență urinară, disfuncție erectilă, impotență
- Radioterapie
- Terapie hormonală
- Crioterapie
- Chimioterapie
- Terapie biologica
Concluzii:
Cancerul de prostată poate fi descoperit precoce, supraviețuirea la 5 ani fiind de 98% pentru cancerul în stadii precoce tratat. Screeningul este obligatoriu pentru toți bărbații cu vârsta peste 50 de ani, iar pentru cei cu istoric de cancer în familie sau de rasă neagră de la vârsta de 45 de ani. Prezența simptomelor urinare neobișnuite trebuie să ne determine să ne prezentăm la medicul urolog cât mai repede posibil de la apariția acestora.
Anamaria Mălina Mondoacă