Biopsia lichidă, metodă modernă în depistarea cancerului

Institutul Clinic Fundeni vrea să introducă biopsia lichidă ca metodă de rutină în tratamentul cancerului, a declarat prof. dr. Irinel Popescu.

„Biopsia lichidă determină nivelul de răspuns la un anumit tratament în ceea ce priveşte diferite tipuri de cancer; în baza acestor informaţii, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, Ministerul Sănătăţii pot susţine tratamente specifice, în special pe cele inovative. Baza personalizării tratamentului începe de la diagnosticul molecular, iar Institutul Clinic Fundeni intenţionează să introducă biopsia lichidă ca metodă de rutină”, a explicat prof. dr. Irinel Popescu, şeful Clinicii de Chirurgie şi Transplant Hepatic din cadrul Institutului Clinic Fundeni.

Biopsia lichidă presupune o analiză a tipului de tumoră şi a răspunsului acesteia la tratament, în urma recoltării unei probe de sânge de 10 ml.

O biopsie folosind probe de sânge lichide obținute de la pacienți cu cancer poate fi efectuată acum pentru a detecta ADN-ul liber circulant tumoral și pentru a identifica mutații specifice care pot avea implicații terapeutice sau de prognostic.

- Articolul continua mai jos-

Biopsia lichidă – Care sunt avantajele?

Utilizarea ADN- ului liber celular are un mare potențial de diagnostic pentru diferite scenarii clinice. În prezent, utilizarea ADN-ul liber circulant tumoral ca un tracker tumoral non-invaziv de depistare a cancerului și de diagnostic a captat atenția comunității științifice.

Capacitatea de a analiza ADN-ul tumoral circulant izolat dintr-o simplă probă de sânge oferă un acces rapid, la prețuri accesibile și non-invaziv la un diagnostic molecular care reflectă cu acuratețe modificările tumorale. Aceste caracteristici ale ADN-ul liber circulant tumoral îl fac atractiv pentru o serie de domenii diferite in oncologie.

Medicul a subliniat că Institutul Clinic Fundeni a fost întotdeauna orientat spre cercetare, înfiinţând încă din anii 2003 – 2004 o bancă de tumori care stă la baza activităţii de cercetare în domeniul oncologiei.

„Această bancă atrage costuri şi, pentru a creşte numărul de piese depozitate care să ne permită o analiză informatică şi accesul la marea literatură medicală din zilele noastre, este nevoie de o finanţare suplimentară. În acest context, facem demersuri pentru a primi susţinere din partea Academiei Române şi, în măsura în care este posibil, din partea Administraţiei Prezidenţiale. Pornind de la banca pe care o avem şi de la metodologia de stocare a acestor tumori, care nu e simplă, vom putea avea acces la cercetarea oncologică de nivel înalt”, a spus prof. dr. Irinel Popescu.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari