În timpul unui atac de astm, numit și exacerbare astmatică, căile respiratorii devin umflate și inflamate. Mușchii din jurul căilor respiratorii se contractă, iar căile respiratorii produc mucus suplimentar, determinând îngustarea tuburilor respiratorii (tuburi bronșice).
Atunci când se manifestă atacul de astm, poate apărea tusea, respirația șuierătoare sau respirația dificilă. Simptomele unui atac de astm minor se ameliorează cu un tratament prompt la domiciliu. Un atac de astm sever care nu se ameliorează cu tratamentul la domiciliu poate deveni o urgență medicală, care pune viața în pericol.
Cheia pentru oprirea unui atac de astm este recunoașterea și tratarea precoce a unei crize de astm. Urmați planul de tratament pe care l-ați elaborat cu medicul dumneavoastră din timp. Planul dumneavoastră de tratament ar trebui să includă ce să faceți atunci când astmul începe să se agraveze și cum să faceți față unui atac de astm în desfășurare.
Simptomele atacului de astm
Semnele și simptomele atacului de astm includ:
- Dificultăți severe de respirație, senzație de presiune sau durere în piept, tuse sau respirație șuierătoare
- Citirile debitului expirator de vârf sunt scăzute, dacă utilizați un debitmetru de vârf
- Simptome care nu răspund la utilizarea unui inhalator cu acţiune rapidă
Semnele și simptomele unui atac de astm variază de la persoană la persoană. Colaborați cu medicul dumneavoastră pentru a vă identifica semnele și simptomele specifice de agravare a astmului – și ce să faceți atunci când acestea apar.
Dacă simptomele nu se îmbunătățesc sau se agravează după ce luați medicamente conform recomandărilor medicului, este posibil să aveți nevoie de tratament de urgență. Medicul dumneavoastră vă poate ajuta să învățați să recunoașteți o urgență ce ține de astm, astfel încât să știți când este nevoie să primiți ajutor suplimentar.
Când să vă adresați la medic
Dacă astmul dumneavoastră se agravează, urmați imediat pașii de tratament în caz de urgență pe care i-ați stabilit împreună cu medicul. Dacă simptomele și valorile debitului expirator de vârf se îmbunătățesc, tratamentul la domiciliu poate fi tot ceea ce este necesar. Dacă simptomele nu se ameliorează cu tratamentul la domiciliu, poate fi necesar să solicitați îngrijiri de urgență.
Țineți astmul sub control împreună cu medicul
Astmul se poate schimba în timp, așa că veți avea nevoie de ajustări periodice ale planului de tratament pentru a menține simptomele zilnice sub control. Dacă astmul dumneavoastră nu este bine controlat, este mai probabil să aveți un atac de astm. Inflamația pulmonară persistentă înseamnă că astmul bronșic ar putea să se declanșeze în orice moment.
Mergeți la toate întâlnirile programate la medic. Dacă aveți crize regulate de astm bronșic sau dacă aveți valori scăzute ale debitului de vârf sau alte semne că astmul dumneavoastră nu este bine controlat, faceți o programare la medicul dumneavoastră.
Când să solicitați ajutor medical de urgență
Solicitați imediat asistență medicală dacă aveți semne sau simptome ale unui atac de astm bronșic grav, printre care se numără:
- Dificultăți grave de respirație sau respirație șuierătoare, în special noaptea sau dimineața devreme
- Incapacitatea de a vorbi mai mult decât fraze scurte din cauza dificultății de respirație
- Trebuie să vă încordați mușchii pieptului pentru a respira
- Citiri scăzute ale debitului de vârf atunci când utilizați un debitmetru de vârf
- Nicio îmbunătățire a simptomelor după utilizarea unui inhalator cu acțiune rapidă
Atac de astm – cauze
Un sistem imunitar hipersensibil face căile respiratorii (tuburile bronșice) să se inflameze și să se umfle atunci când sunteți expus la anumiți factori declanșatori. Declanșatorii astmului variază de la o persoană la alta. Declanșatorii obișnuiți ai atacului de astm includ:
- Polen, animale de companie, mucegai și acarieni
- Infecții ale căilor respiratorii superioare
- Fum de țigară
- Inhalarea aerului rece, uscat
- Boala de reflux gastroesofagian
- Stresul
Pentru mulți oameni, simptomele astmului se agravează cu infecțiile respiratorii, cum ar fi cele cauzate de răceala obișnuită. Unele persoane au crize de astm cauzate de ceva din mediul lor de lucru. Uneori, nu există o cauză aparentă pentru un atac de astm.
Atacul de astm – factori de risc
Oricine are astm bronșic riscă un atac de astm. Este posibil să aveți un risc crescut de apariție a unui atac de astm dacă:
- Ați avut un atac de astm sever în trecut
- Ați fost internat anterior în spital sau a trebuit să mergeți la urgențe pentru simptome ale astmului
- Ați avut anterior nevoie de intubare pentru un atac de astm
- Utilizați mai mult de două inhalatoare pe lună
- Aveți alte afecțiuni cronice de sănătate, cum ar fi sinuzită sau polipi nazali sau boli cardiovasculare sau pulmonare cronice
Atacul de astm – complicații
Crizele de astm pot avea urmări grave, inclusiv:
- Vă pot întrerupe activitățile de zi cu zi, cum ar fi somnul, școala, munca sau exercițiile fizice, provocând un impact semnificativ asupra calității vieții dumneavoastră – și pot, de asemenea, perturba viața celor din jur.
- Vă pot trimite la camera de gardă, ceea ce poate fi stresant și costisitor.
- Pot duce la stop respirator și moarte.
Atacul de astm – prevenție
Cel mai bun mod de a evita un atac de astm este să vă asigurați că astmul dumneavoastră este bine controlat în primul rând. Aceasta înseamnă să urmați un plan scris de gestionare a astmului pentru a urmări simptomele și pentru a vă ajusta medicația.
Deși este posibil să nu reușiți să eliminați riscul unui atac de astm, este mai puțin probabil să aveți unul dacă tratamentul actual vă ține astmul sub control. Luați medicamentele așa cum este prescris în planul de tratament.
Aceste medicamente preventive tratează inflamația căilor respiratorii care provoacă semne și simptome de astm. Luate zilnic, pot reduce sau elimina crizele de astm – și nevoia dvs. de a utiliza un inhalator.
Consultați medicul dacă urmați planul de tratament, dar aveți în continuare simptome frecvente sau deranjante sau valori scăzute ale debitului de vârf.
Acestea sunt semne că astmul dumneavoastră nu este bine controlat și trebuie să colaborați cu medicul dumneavoastră pentru a vă schimba tratamentul.
Dacă simptomele de astm bronșic se intensifică atunci când aveți o răceală sau gripă, luați măsuri pentru a evita un atac de astm, urmărind funcția și simptomele plămânilor și ajustând tratamentul după cum este necesar.
Asigurați-vă că reduceți expunerea la declanșatorii alergiilor și purtați o mască de față atunci când faceți exerciții pe vreme rece.