Amigdalita reprezintă inflamația amigdalelor palatine, acele „punguțe” de țesut limfatic localizate de o parte și de alta a gâtului, cu rol de a proteja faringele de acțiunea factorilor externi. Uneori, acești factori, precum fumul, toxinele sau praful, pot sparge bariera reprezentată de amigdale, iar atunci apare inflamația acestora. Cei mai afectați de amigdalita acută sunt copiii, însă aceasta poate apărea și în cazul adulților la care există o sensibilitate la nivelul gâtului.
Amigdalita poate fi provocată de o infecție cu un virus sau de o bacterie, așa că este foarte important să nu o tratezi după ureche și să consulți mai întâi medicul de familie. Cu atât mai mult cu cât, lăsată netratată, amigdalita poate cauza complicații supărătoare.
Iată tot ce trebuie să știi despre tratamentul acestei afecțiuni extrem de frecvente mai ales în cazul celor mici.
Cum se manifestă amigdalita
Amigdalita apare mai ales la copii, pentru că până la vârsta pubertății, amigdalele au un rol imunitar foarte important. De aceea, atunci când organismul se confruntă cu factori externi nocivi, răspunsul imunitar al amigdalelor – inflamația – este puternic.
Amigdalita este adesea numită „roșu în gât”, pentru că țesutul inflamat capătă o culoare mai intensă. Cea mai cunoscută manifestare a acestei afecțiuni este senzația de durere sau înțepătură în gât. La copii, alte simptome frecvente sunt:
- durerea la înghițit
- amigdale înroșite sau cu pete albe și galbene
- febră
- inflamarea nodulilor limfatici de la nivelul gâtului
- răgușeală
- respirație urât mirositoare
- dureri de cap
- dureri de stomac, mai ales la copiii mai mici
Dacă micuțul tău este sugar sau încă nu vorbește, fii atent la câteva semne ale amigdalitei: dacă refuză să mănânce, e foarte irascibil sau salivează excesiv. E bine să mergi la medic dacă durerea în gât nu cedează după 24 – 48 de ore, iar cel mic este foarte slăbit, obosit sau apatic.
Cum se tratează amigdalita
- Atunci când amigdalita este provocată de o bacterie, cel mai adesea este vorba despre streptococul beta-hemolitic A. Pot apărea infecții și cu pneumococul sau cu stafilococul auriu. În acest caz, tratamentul va fi unul cu antibiotic, prescris numai de medicul orelist sau de cel de familie. Acest tip de amigdalită este însoțit de dureri puternice în gât și de febră și apare mai ales la copiii cu vârste între 5 și 15 ani.
- În cazul amigdalitei de origine virală, răspunzător pentru inflamație este un virus care poate fi citomegalovirus, Herpes simplex, adenovirus etc. Acest tip de amigdalită NU se tratează cu antibiotic, ci cu medicamente antivirale. În plus, în cazul amigdalitei virale, medicii recomandă tratamente pentru ameliorarea simptomelor supărătoare, precum durerile în gât. În această categorie intră comprimatele pentru supt sau spray-urile pentru gât.
În cazul adulților, amigdalita este de obicei de origine bacteriană și se manifestă recurent, cu episoade destul de severe, greu de tratat. Atunci când acestea se repetă frecvent, este indicată eliminarea amigdalelor, printr-o intervenție chirurgicală.
Complicațiile amigdalitei netratate
Netratată corespunzător, amigdalita poate da o serie de complicații neplăcute. Printre acestea se numără abcesul periamigdalian, atunci când în zona amigdalelor apare puroiul, sinuzita, otita, laringita sau faringita. În cazurile mai grave, te poți confrunta cu endocardita bacteriană, o infecție a mușchiului inimii, cauzată de bacteriile care au ajuns în circulația sanguină sau chiar cu artrita septică, o inflamație a articulațiilor, cauzată de bacteriile care au trecut de ”bariera” amigdalelor.
Amigdalele joacă, așadar, un rol important în sistemul tău imunitar. Dacă nu tratezi amigdalita la timp, poți suferi de afecțiuni mult mai grave decât banalul „roșu în gât”. Ai grijă la primele simptome ale bolii și tratează corect inflamația amigdalelor, pentru a te putea întoarce rapid la starea de bine.