România se află printre statele cu un risc cardiovascular foarte crescut – Interviu dr. Delia Irina Vasile

Dr. Delia Irina Vasile este medic rezident în cardiologie și ne-a acordat un interviu în care ne-a vorbit cu foarte multă pasiune despre domeniul său de activitate, explicându-ne de ce a ales să devină medic cardiolog și care sunt cele mai frecvente afecțiuni cu care se confruntă.

De asemenea, a oferit câteva sfaturi punctuale pentru a ne menține „sănătatea inimii”, transmițând și un mesaj pentru studenții la medicină care încă nu sunt convinși dacă ar trebui să aleagă cardiologia.

Ce v-a inspirat să alegeți medicina ca profesie și cum a evoluat interesul dumneavoastră către domeniul cardiologiei?

Consider că am avut marele noroc să realizez foarte devreme ce meserie îmi doresc să realizez în viitor și să ajung să simt acum, practicând această meserie, că iubesc ceea ce fac și că nimic altceva nu mi s-ar potrivi mai bine. 

- Articolul continua mai jos-

Înainte de a intra la Facultatea de Medicină, gândul de a fi medic era mai mult intuitiv. Ulterior, în facultate, a devenit o convingere, eram foarte curioasă și îmi doream mereu să învăț cât mai mult, îmi doream să văd cum se aplică toate noțiunile teoretice în practică cu pacientul. Simțeam că învăț din plăcere și nu o percepeam ca pe o dificultate, deși bineînțeles au existat și momente stresante și solicitante, nefiind o facultate ușor de parcurs.

Totodată, satisfacția pe care o simțeam în momentul în care vedeam cazurile pacienților rezolvate a contribuit la această alegere. 

Dr. Delia Irina Vasile: În ceea ce privește specialitatea, am ales cardiologia pentru că este un domeniu în care toate procesele sunt logice, nimic nu trebuie învățat mecanic, este interconectată cu multe alte specialități, este dinamică, provocatoare și atât de vastă, încât este imposibil să te plictisești. 

Nu în ultimul rând, îți oferă posibilitatea de a fi atât clinician, cât și intervenționist, în funcție de aptitudini, dar și oportunitatea de a te specializa pe patologii acute sau cronice.

Având în vedere experiența dumneavoastră la Hôpital de la Pitié-Salpêtrière, cum priviți modul în care funcționează sistemul medical din România și ce anume plănuiți să aduceți în practică dumneavoastră ulterioară?

Experiența într-un sistem medical mai avansat este esențială pentru a reuși să aliniem și sistemul de sănătate din România la standarde internaționale. Am observat în Franța diferențe încă de la început, voi puncta câteva dintre ele. 

În primul rând, apreciez mult că se organizează „staff-uri”, adică discuții multidisciplinare în care sunt discutate cazurile complexe în prezența mai multor specialiști. Astfel, cazurile sunt evaluate prin perspectiva mai multor medici, iar deciziile nu sunt niciodată luate de către o singură persoană. Consider că aceste discuții sunt în favoarea pacienților și că reprezintă un punct pe care cu siguranță îl putem îmbunătăți și la noi în țară. 

- Articolul continua mai jos-

Dr. Delia Irina Vasile: În al doilea rând, pacienții au acces mult mai facil la diverse tratamente, dispozitive și proceduri decontate prin casa de asigurări în urma contribuțiilor lunare către sistemul de sănătate. 

Aceasta este încă o problemă reală în România, unde pacienții încă nu au acces la anumite tratamente sau proceduri care în alte țări se practică în mod curent și sunt nevoiți să plătească pentru acestea în sistem privat, fie chiar să se deplaseze în străinătate pentru a le obține.

Un alt punct important este legat de distribuția personalului auxiliar. În România există o suprasolicitare a personalului auxiliar (asistenți medicali, infirmieri) care nu poate fi decât în defavoarea pacienților. 

Ceea ce am observat în Franța este că fiecare asistent are atribuit un număr de pacienți care se respectă cu strictețe (în general între 4-8 pacienți, în funcție de unitate). Astfel, aceștia pot acorda o atenție sporită bolnavului, sunt foarte implicați în îngrijirea și urmărirea pacienților, stăpânesc foarte bine noțiunile legate de fiecare caz, participând inclusiv la staff-uri.

Totodată, în îngrijirea pacienților, se insistă foarte mult pe educarea acestora în ceea ce privește prevenția, atât primară, cât și secundară, dar și pe recuperarea cardiacă necesară în urma anumitor afecțiuni suferite (postinfarct miocardic, postintervenții chirurgicale cardiace etc.). 

În România încă se pune foarte rar spre deloc accentul pe această perspectivă și totuși, are aceeași importanță precum tratamentul în sine pe care îl aplicăm când pacientul suferă de o anumită patologie. Cred că este esențială educarea și responsabilizarea populației, atât prin contribuția personală a fiecărui medic, cât și prin intermediul mass-media.

Care sunt cele mai mari provocări pe care le întâmpinați ca medic rezident în cardiologie la Spitalul Universitar de Urgență București (SUUB) și cum le depășiți?

-Articolul continua mai jos-

La Spitalul Universitar de Urgență din București se află una dintre cele mai bune echipe de cardiologie din țară, o echipă formată în primul rând din oameni și, în același timp, din profesioniști în domeniu.

Dr. Delia Irina Vasile: Provocarea principală cu care ne confruntăm este cea legată de lipsa resurselor financiare, însă aceasta este o problemă universal întâlnită în sistemul medical român și impacteaza atât activitatea medicilor, cât și, cel mai important, îngrijirea pacienților. 

O parte dintre probleme se rezolvă, prin implicarea și eforturile medicilor de pe secție, altele, probabil mai necesită timp pentru a fi gestionate, însă încep să se observe progrese.

Cum gestionați echilibrul între responsabilitățile dumneavoastră de medic rezident și viața personală?

Cu siguranță cred că nu se exclud reciproc. Bineînțeles, există momente în care oboseala își spune cuvântul, fiind vorba despre un consum fizic și psihic zilnic, plus gărzile din timpul nopții care sunt foarte solicitante.

Însă depinde de fiecare persoană cât își dorește să investească și în viața personală. În cazul meu, cu siguranță nu poate exista o satisfacție profesională reală, fără a fi completată de împlinirea pe plan personal.

Am avut în acest sens un exemplu foarte bun și în familie, unde părinții mei făceau mereu tot posibilul să avem momente de calitate petrecute împreună, deși amândoi munceau și erau foarte ocupați. De aceea fac și eu tot posibilul să urmez acest exemplu și să investesc timp în acest sens, chiar și în momentele mai dificile.

Care sunt cele mai frecvente afecțiuni pe care le tratați în practica dumneavoastră?

Merită subliniat că România încă se află printre statele cu un risc cardiovascular foarte crescut.

Pe primul loc ca frecvență este, cu siguranță, sindromul coronarian acut, o patologie care este responsabilă de 7 milioane de decese anual, la nivel global, putând fi fatală atât în acut, în momentul în care survine, cât și ulterior, prin prisma complicațiilor pe care le implică. Alte patologii frecvente cu care ne confruntăm sunt insuficiență cardiacă, diverse cardiomiopatii dobândite sau genetice, toate acestea fiind strâns legate de factorii de risc cardiovasculari, cum ar fi hipertensiunea arterială, dislipidemia, diabetul și fumatul.

Cum abordați managementul pacienților cu boli cardiovasculare și cât de important este stilul de viață?

Central în îngrijirea pacienților este implicarea activă a acestora în procesul decizional pentru a asigura o înțelegere completă a patologiei și pentru a determina pacientul să se implice  activ în măsurile care trebuie luate.

Primul pas în gestionarea pacienților este educarea acestora în ceea ce privește prevenția. Controlul factorilor de risc majori precum hipertensiunea arterială, tabagismul, greutatea corporală, diabetul este esențială și contribuie semnificativ la reducerea riscului de evenimente cardiovasculare majore.

Interviu dr. Delia Irina Vasile:Consider că este important ca în acest proces să fie implicați, pe lângă medicul cardiolog, și specialiști în domeniu precum adictologi sau dieteticieni care să îndrume pacientul în stabilirea, dar și menținerea unui stil de viață echilibrat și adaptat în funcție de particularitățile fiecăruia. 

Totodată, în urmă unui episod acut suferit și a unei spitalizări, este important să insistăm pe efectuarea unor ședințe de recuperare cardiovasculară, adaptate patologiei suferite, în centre specializate și, prin urmare, pe reintegrarea socială cât mai rapidă a pacientului. 

Nu în ultimul rând, este esențial să promovăm o monitorizare cardiologică periodică, consolidând astfel eforturile noastre în prevenirea recidivelor evenimentelor cardiovasculare.

Care considerați că sunt cele mai importante aspecte în îngrijirea pacienților cu afecțiuni cardiologice și cum vă implicăți în continuare pentru a vă dezvolta expertiza în acest domeniu?

Cardiologia este o specialitate în care majoritatea patologiilor sunt urgențe medicale, ceea ce impune necesitatea unei intervenții prompte și precise, adesea contra-cronometru. Fie că ne confruntăm cu un infarct miocardic acut, cu aritmii severe sau fenomene de insuficiență cardiacă acută, timpul este un factor critic, iar competența medicului cardiolog este determinantă pentru a minimiza consecințele.

Este importantă cunoașterea și integrarea celor mai recente protocoale în diagnostic și tratament, dar totodată, într-o abordare individualizată fiecărui pacient, în funcție de istoricul sau medical și de particularitățile acestuia. 

Interviu dr. Delia Irina Vasile: Promovarea unui dialog permanent și bazat pe încredere cu pacientul, împreună cu implicarea acestuia în gestionarea riguroasă a factorilor de risc cardiovasculari, contribuie semnificativ la optimizarea rezultatelor terapeutice. 

În ceea ce mă privește, am plecat să lucrez în sistemul de sănătate francez tocmai pentru a mă specializa, pentru a afla și alte abordări ale patologiilor cardiace, pentru a descoperi noi direcții terapeutice (diverse tehnologii, proceduri sau tratamente medicamentoase) pe care le putem ulterior dezvolta și în România, în sprijinul pacienților. 

Colaborarea strânsă cu colegii din alte specialități rămâne pentru mine un element important, precum și participarea activă la conferințe științifice în care sunt expuse cele mai recente studii de cercetare din domeniu.

Ce ne puteți recomanda pentru a ne păstra „sănătatea inimii”?

Esențială este adoptarea unui set de obiceiuri de viață sănătoase și monitorizarea constantă a factorilor de risc cardiovascular. Alimentația trebuie să fie echilibrată, săracă în grăsimi saturate, bogată în fructe, legume, nuci și carne de pește. În paralel, menținerea unei greutăți corporale sănătoase reprezintă o măsură importantă, cu ținta unui IMC între 20-25 kg/m2 și a unei circumferințe abdominale sub 94 cm la bărbați și sub 80 cm la femei.

Exercițiul fizic moderat este, de asemenea, asociat cu reducerea riscului de boli cardiovasculare.

Recomandările actuale sugerează cel puțin 150 minute pe săptămână de activitate fizică aerobă moderată (30 min/zi timp de 5 zile pe săptămână) sau 75 de minute pe săptămână de antrenament aerob intens (15 min/zi la o rată de 5 zile pe săptămână).

Fumatul este un factor major de risc pentru bolile cardiovasculare. 

Interviu dr. Delia Irina Vasile: Renunțarea la fumat aduce beneficii imediate, inclusiv reducerea riscului de infarct miocardic acut.

Datele științifice susțin că, în timp, riscul cardiovascular al unui fost fumător scade semnificativ la 1 an de la sevrarea tabagismului, iar riscul de a dezvolta un accident vascular cerebral scade la 5 ani. 

În același timp, trebuie avut în vedere un control atent al tensiunii arteriale și monitorizarea nivelului de colesterol, cu respectarea țintelor în funcție de profilul fiecărui pacient și de riscul cardiovascular pe care acesta îl prezintă. Dieta săracă în sare, limitarea consumului de alcool și, acolo unde este necesar, utilizarea medicamentelor antihipertensive, reprezintă doar o parte dintre mijloacele eficiente în acest sens.

Nu în ultimul rând, gestionarea stresului este adesea o componentă subestimată, însă este recunoscută pentru impactul său direct asupra sănătății inimii. 

Ce sfaturi ați avea pentru tinerii care își doresc să urmeze o carieră în cardiologie, bazându-vă pe propriile dumneavoastră experiențe și învățături personale?

În primul rând, îi sfătuiesc să urmeze această cale numai din pasiune și să nu se lase influențați de presiuni exterioare. 

Să învețe din pasiune, din curiozitate, să învețe pentru ei și să fie înarmați cu răbdare pentru că este un drum lung și uneori dificil, atât pe parcursul facultății, cât și ulterior, încă 6 ani de rezidențiat.

Interviu dr. Delia Irina Vasile: Cardiologia îți poate aduce mari satisfacții, sunt pacienți care vin la limita dintre viață și moarte, la care timpul și modul în care acționezi fac toată diferența și care ajung să plece din spital pe picioarele lor, nu cred că poate exista o împlinire mai mare pentru un profesionist. 

Nu în ultimul rând, îi sfătuiesc să plece să experimenteze și să practice și în alte sisteme medicale din străinătate, să preia tot ce este nou și util și astfel, poate reușim să contribuim împreună la evoluția sistemului nostru de sănătate.

Citește acum și Interviu Prof. Dr. Diana Cimpoeșu: „Când un om are șanse și îi dau tot ce știu eu mai bine, îl pot ajuta să trăiască”

Dacă ți-a plăcut interviul, descoperă AICI mai multe articole!

Vizitează-ne și pagina oficială de Facebook sau contul de Youtube!

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari