Interviu dr. Andreea Buzdugan: „Diabetologul este un aliat căruia trebuie să-i cerem ajutorul atunci când ceva nu funcționează”

Cu un devotament sincer pentru medicină și o dorință puternică de a contribui la îmbunătățirea vieții oamenilor, dr. Andreea Buzdugan a ales calea specializării în diabet zaharat și boli metabolice.

În cadrul acestui interviu, dr. Buzdugan ne deschide ușa către lumea complexă a diabetului, explicându-ne cum această afecțiune „tăcută” și deseori necunoscută poate afecta în mod semnificativ viața indivizilor și comunităților întregi. În timp ce se implică activ în programe caritabile și în activități de informare, dr. Andreea Buzdugan dezvăluie nu doar complexitatea diabetului, ci și importanța educației continue și a sprijinului medical în lupta cu această afecțiune.

Pentru început, ce anume v-a inspirat să alegeți specializarea în diabet zaharat și boli metabolice?

Diabetul zaharat reprezintă un grup de tulburări metabolice caracterizate de nivele crescute ale glicemiei, induse de defecte în secreția de insulină/ și sau sensibilității la insulină.

- Articolul continua mai jos-

Este una dintre bolile cronice cel mai des întâlnite în lumea modernă. Este o patologie „tăcută”, uneori fără simptome foarte clare, iar lăsată netratată poate avea complicații serioase pentru sănătate. 

Pe de altă parte, specializarea pe care mi-am ales-o nu se rezumă doar la diabet, specialiștii din acest domeniu se ocupă și de obezitate (atât la adulți cât și la copii), dislipidemii, sindrom metabolic, de hipoglicemiile de cauză diabetică și non-diabetică, de nutriția individului sănătos, de dietă în diverse afecțiuni cronice sau acute sau din situații speciale (la gravide, lăuze, sportivi, copii, vârstnici), precum și de bolile metabolice.

Așadar, m-a convins complexitatea sa, dar și rolul pe care medicul diabetolog îl are în prevenție și în îmbunătățirea calității vieții pacientului cu diabet zaharat. 

Însuși Părintele medicinei, Hipocrate zicea „Acela care nu cunoaște mâncărurile, cum ar putea înțelege bolile omului?”

Cum au contribuit experiențele dumneavoastră anterioare, precum voluntariatul la asociații sau interacțiunile din timpul facultății la dezvoltarea interesului pentru diabet?

Pe timpul facultății nu știam cu certitudine ce specializare voi alege la rezidențiat, dar aveam câteva preferate. Momentul în care am descoperit această specialitate a fost în timpul stagiului de diabet. Am avut norocul să învățăm de la o doamna asistent universitar foarte implicată, care mi-a stârnit interesul pentru obezitate, tot în timpul stagiului am participat online la un congres internațional despre chirurgia bariatrică, acolo fiind invitat un medic diabetolog din Italia, felul în care acest medic povestea despre importanța unei echipe multidisciplinare și gestionarea pacienților săi cu obezitate și/sau diabet m-a inspirat. Din nefericire, persoane apropiate mie au fost afectate de diabet și am văzut cum complicațiile date de glicemia variabilă au fost severe și necruțătoare în anumite cazuri.

Ați menționat faptul că persoane apropiate de dvs. au fost diagnosticate cu diabet. Cum v-a influențat acest lucru decizia de a urma specializarea în acest domeniu și modul în care vă implicați în tratarea și educarea pacienților?

- Articolul continua mai jos-

Mă implic și îmi doresc ca fiecare pacient să fie tratat cu atenția și cu profesionalismul de care mi-aș dori ca cei dragi mie să aibă parte. 

Empatia este o abilitate cheie în domeniul medical, multe studii au arătat că empatia și compasiunea sunt asociate cu un mai bun răspuns la medicație, la reducerea cazurilor de malpraxis și satisfacție crescută a pacientului.

Cu atât mai mult poți înțelege bolnavul dacă ai trecut prin experiențe asemănătoare lui, în consecință faptul că am avut contact cu spitalul și în calitate de aparținător și uneori pacient, m-a ajutat să privesc din altă perspectivă actul medical.

Sunteți implicată în activități de educație și informare despre diabet, atât pentru pacienți, cât și pentru profesioniști din domeniul sănătății. De ce credeți că educația este atât de importantă în gestionarea diabetului și a altor afecțiuni metabolice?

Educația continuă reprezintă chiar tratamentul diabetului zaharat. Succesul în tratarea acestei boli cronice va fi cu atât mai mare cu cât pacienții vor înțelege ce schimbări trebuie să aplice în viața lor și de ce este important să facă aceste schimbări.

Pentru ca persoanele cu diabet să fie pregătite de schimbare, este vital să aibă cunoștințele necesare și o privire de ansamblu pozitivă asupra propriei boli, să creadă cu adevărat că aceste schimbări vor duce la îmbunătățirea vieții și a sănătății.

Cu toții avem o responsabilitate față de pacienții care se află în suferință, printr-o colaborare strânsă între medici diabetologi, între diabetolog și persoană cu diabet sau afecțiuni metabolice, între medicul diabetolog și celelalte specialități, reușind să obținem o gestionare cât mai bună a bolii.

-Articolul continua mai jos-

Puteți să ne povestiți despre rolul dvs. în „Caravana cu medici” și cum vă implicați în îngrijirile medicale de bază și screening-ul persoanelor din mediul rural?

Din păcate, personalul medical lipsește, în special, în zonele defavorizate. Caravana cu medici oferă servicii medicale oamenilor care nu au acces la sistemul sanitar din motive economice, de infrastructură, sau pur și simplu pentru că nu le permite starea fizică să se deplaseze la un spital. 

Am intrat în această echipă frumoasă recent, dar sper că alături de colegii mei vom reuși să promovăm medicina preventiva prin teste de screening și să educăm populația cu privire la sănătate.

dr. Andreea Buzdugan

Ați menționat faptul că prevalența diabetului a crescut semnificativ în ultimii ani. Cum vedeți impactul acestei creșteri asupra sistemului medical și ce soluții credeți că sunt necesare pentru a face față acestei probleme?

Într-adevăr, ultimele date arată că la nivel mondial sunt peste 537 milioane de persoane cu diabet zaharat și numărul acestora este într-o continuă creștere. Diabetul zaharat este o boală a stilului de viață, iar după cum se știe deja, diabetul zaharat de tip 2 este asociat cu obezitatea în proporție de 90%.

Ar trebui pus accentul pe educarea stilului de viață începând de la grădiniță, de la școală, despre stilul de viață sănătos în general, renunțarea la fumat, alcool, despre igiena somnului, despre exercițiul fizic.

Cu toții am fost învățați „să mâncăm tot din farfurie ca să creștem mari”, „copiii trebuie să fie grași și frumoși.”

Adevărul este altul, este mai ușor să prevenim, decât să tratăm. De asemenea, a crescut alarmant și incidența diabetului de tip 1 și 2 în rândul copiilor și adolescenților, reprezentând o povară atât pentru sistemul public de sănătate, cât și pentru dezvoltarea economică.

Prin screening pentru diabet zaharat se înțelege recoltarea unei glicemii pe nemâncate la orice adult cu vârstă peste 45 de ani; dacă rezultatul este normal, determinarea glicemiei trebuie repetată la trei ani. 

Screening-ul trebuie început mai devreme dacă persoana respectivă este supraponderală sau obeză și are un risc crescut: rude de gradul I cu diabet zaharat, istoric de hipertensiune arterială, boală cardiovasculară, dislipidemie, sedentarism, prediabet (glicemie bazală modificată sau scăderea toleranței la glucoză), femei cu sindromul ovarelor polichistice sau care au avut diabet gestațional.

De asemenea, creșterea rolului medicului de familie în activitatea de prevenție și depistare precoce a prediabetului și a afecțiunilor conexe (obezitate, dislipidemii) va duce la reducerea prevalenței diabetului zaharat, a apariției și a progresiei complicațiilor acute (hipoglicemia- de fapt o complicație a tratamentului, cetoacidoză diabetică, sindrom hiperglicemic hyperosmolar), dar și cronice, diabetul fiind o cauză principală a bolilor cardiovasculare, insuficienței renale și amputării membrelor inferioare.

Un acces egal și echidistant la servicii medicale pentru pacienți se poate realiza pe de-o parte prin generații de medici bine pregătiți, acces la informații științifice de ultimă oră, iar pe de altă parte prin educația continuă a pacientului prin intermediul cadrelor medicale.

Ați subliniat și importanța tehnologiei în diabet, cum ar fi pompele de insulină și senzorii. Cum au influențat aceste inovații viața pacienților și care sunt avantajele pe care le aduc?

Am făcut „cunoștință” cu aceste inovații extraordinare la începutul acestui an, când am început rezidentiatul la clinica de diabet în Cluj-Napoca. 

Eu și colegii mei suntem norocoși că putem vedea cum aceste dispozitive simplifică viața pacienților cu diabet zaharat de tip 1. Mai concret, dispozitivul de monitorizare continuă a glicemiei este recomandat pacienților cu diabet zaharat de tip 1 în regim de tratament cu multiple doze de insulină, care, în ciuda automonitorizării cu ajutorul testelor glicemice clasice, prezintă variabilitate glicemică crescută și nu își pot ajusta dozele de insulină corespunzător. 

Tratamentul cu pompă de insulină augmentată cu senzor de glicemie este în momentul de față cea mai avansată modalitate de tratament în diabetul de tip 1 care se poate obține gratuit.

Această tehnologie permite o viață cât mai activă, cu mai mult timp petrecut în intervalul glicemic ideal.

În calitate de medic rezident în anul I, cum vedeți evoluția specializării dumneavoastră în diabet și boli metabolice în următorii ani?

Vă pot spune că în fiecare lună apar foarte multe lucruri noi în diabetologie. Nu doar că se poate obține un control glicemic optim, dar prin clasele de medicamente antidiabetice, specialiștii din acest domeniu tratează insuficiența cardiacă, previn aterogeneza și reduc rata de progresie a bolii de rinichi. 

Avem nevoie de implicarea tuturor, a medicilor, a pacienților, implicare care va duce la creșterea speranței de viață și la creșterea calității vieții pacienților.

Cum vă vedeți contribuind la abordarea creșterii prevalenței diabetului și la îmbunătățirea calității vieții pacienților în viitor?

Sprijinul pentru pacienți se arată prin fapte, de aceea suntem datori să ne îndeplinim rolul la cele mai înalte standarde profesionale, prin implicarea în diferite programe, voluntariat, participarea la congrese naționale și internaționale. 

De asemenea, pacientul are nevoie de o abordare holistică, un management integrat în care, pe lângă medicul diabetolog trebuie incluși specialiști din domenii precum cardiologia, nefrologia, neurologia, iar atunci când apar complicații de ordin vascular va fi nevoie chiar de intervenția unui chirurg vascular.

Dr. Andreea Buzdugan: Reamintesc de importanța medicului de familie, acesta având primul contact cu pacientul, iar un diagnostic precoce ar preveni o tragedie ulterioară. 

Relația cu medicul diabetolog nu se rezumă la eliberarea unei rețete, diabetologul este un aliat căruia trebuie să-i cerem ajutorul atunci când ceva nu funcționează cum trebuie, cu toate că afecțiunea este aceeași, pacienții întâmpină adesea provocări și au nevoi distincte.

Supravegherea medicală, controalele regulate în cabinetul diabetologului țin sub control boala, reducând drastic impactul afecțiunilor asociate.

Ce sfat ați oferi persoanelor care trăiesc cu diabet sau alt tip de afecțiune metabolică și care ar putea să se simtă copleșite sau nesigure în privința gestionării lor?

Stresul, presiune de a face totul ca la carte, furia și chiar negarea bolii sunt întâlnite frecvent la pacienții diagnosticați cu diabet zaharat.

Dacă nu putem vindeca diabetul, putem vindeca emoții, gânduri și comportamente. Pacientul cu diabet zaharat are nevoie de programe educaționale prin care învață conceptul de autogestionare a bolii și prevenția complicațiilor.

Pe de altă parte, apariția obezității nu este numai o problema estetică, ci este în primul rând o boală cronică cu ample consecințe asupra stării de sănătate. 

Scăderea în greutate și menținerea unei greutăți optime sunt dificil de obținut dacă persoana nu este pregătită pentru schimbările presupuse în regimul dietetic.

Disciplina alimentară nu este o dietă, ea reprezintă un mod de a trăi. Scăderea ponderală trebuie să fie lentă, de durată și susținută de membrii familiei, de apropiați.

Știm bine că informațiile sunt numeroase, pacienții de multe ori sunt bulversați și înțeleg doar o mică parte la o primă întâlnire, de aceea este important ca relația cu medicul diabetolog să fie una apropiată și de încredere, cu implicarea activă atât a pacientului, dar și a familiei, pentru o gestionare cât mai eficientă a bolii.

Dacă ați dori să transmiteți un mesaj important publicului larg despre importanța conștientizării asupra diabetului și bolilor metabolice, care ar fi acela?

Menținerea unei stări de sănătate ar trebui să fie unul din principalele obiective ale fiecăruia dintre noi. Pentru sănătate avem nevoie de alegeri inteligente: o alimentație echilibrată, mișcare, somn de bună calitate, o gestionare bună a nivelului de stres, controale periodice și investigații paraclinice. 

Măsurarea glicemiei reprezintă primul pas în depistarea la timp a prediabetului și diabetului. Pe măsură ce numărul persoanelor cu diabet continuă să crească în întreaga lume, scopul specialiștilor în sănătate este să evidențieze importantă asupra accesului la educație de calitate, atât pentru cadrele medicale, dar și pentru pacienți.

Dacă ți-a plăcut interviul cu dr. Andreea Buzdugan, descoperă AICI mai multe articole!

Citește acum și Medicina nu este un job, ci un stil de viață” – Interviu Dr. Catindatu Valentina Alexandra

Vizitează-ne și pagina oficială de Facebook sau contul de Youtube!

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari