„Medicina nu este un job, ci un stil de viață” – Interviu Dr. Catindatu Valentina Alexandra

Dr. Catindatu Valentina Alexandra este medic rezident pe specialitatea ortopedie și traumatologie din cadrul Spitalului Clinic de Urgență Bucureșți.

A absolvit în anul 2018 Facultatea de Finanţe, Asigurări, Banci şi Burse de Valori, din cadrul ASE Bucureşti, iar în anul 2022 a terminat Facultatea de Medicină din cadrul Universității Titu Maiorescu din București.

Dr. Catindatu Valentina Alexandra se descrie ca fiind o persoană ambițioasă, perseverentă, optimistă și sociabilă, pasionată de științele exacte.

O viață activă și sănătoasă se numără printre prioritățile sale principale, implicându-se cu fiecare ocazie în diferite activități pentru a se adapta noilor provocări. 

- Articolul continua mai jos-

Dr. Catindatu a fost de acord să ne ofere un interviu despre motivațiile aflate în spatele deciziei unei cariere medicale și mai ales despre specialitatea aleasă pentru rezidențiat.

În primul rând, când v-ați dat seama că vă doriți să urmați o carieră în medicină și care au fost primii pași în această direcție, având în vedere că ați studiat și în cadrul ASE – București? 

Dr. Catindatu Valentina Alexandra

Încă din clasele primare am cochetat cu ideea de a urma facultatea de medicină pentru că mi-a plăcut mereu să pot ajută alți oameni. Deși nimeni din familia mea nu are legătură cu acest domeniu, ceva m-a îndreptat în această direcție.

 În clasa a XI-a m-am alăturat ca voluntar celor de la Crucea Roșie și de aici am aflat de programul „Există un erou în fiecare dintre voi” în cadrul Serviciului de Ambulanță București-Ilfov. 

Atunci mi-am confirmat faptul că medicina este ceea ce îmi doresc să practic. Ținând cont de faptul că de mică am participat la foarte multe concursuri și olimpiade la matematică, am decis să urmez un liceu cu profil real (Colegiul Național Mihai Viteazul București, matematică-informatică). 

- Articolul continua mai jos-

În clasa a X-a am participat împreună cu echipa formată din încă câțiva colegi la Euroscola Competition unde am câștigat și am avut oportunitatea să ne alăturăm pentru câteva zile celorlalte echipe internaționale pentru a dezbate în incinta Parlamentului European de la Strasbourg diverse teme economice.

Mi-a plăcut foarte mult experiența, ceea ce m-a determinat să urmez și cursurile unei facultăți cu profil economic, alegând una dintre cele mai căutate ramuri ale Academiei de Studii Economice București și anume FABBV (Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori). 

Așa am ajuns să studiez economia în paralel cu medicina. Nu a fost deloc ușor, dar atunci când îți dorești cu adevărat și faci totul din plăcere vei reuși cu siguranță ceea ce îți propui.

Cine v-a susținut în acest proces și care sunt oamenii sau mentorii cărora le puteți astăzi mulțumi pentru reușita dumneavoastră?

Pe tot parcursul acestui proces, părinții mei au fost cei care m-au susținut din toate punctele de vedere. Ei au fost cei care m-au sfătuit întotdeauna să fac ceea ce îmi place și să muncesc pentru dorințele mele. 

Nu le voi putea mulțumi niciodată suficient de mult, dar tot ce îmi doresc este să îi fac mândri de mine pentru că toate reușitele mele se datorează și lor.

-Articolul continua mai jos-

Cum a fost momentul în care ați realizat faptul că sunteți oficial medic?

Este greu de descris momentul în care am realizat că sunt oficial medic deoarece este un proces destul de anevoios care te face să treci prin foarte multe stări, iar în momentul în care ajungi în acest punct, ai nevoie de o perioada să te poți obișnui.

Dr. Catindatu Valentina Alexandra : Primul moment care m-a făcut să îmi dau seama că sunt oficial medic a fost cel în care am interacționat cu primul pacient în calitate de medic rezident. Speranța și încrederea cu care am fost privită m-au făcut să simt cu adevărat că am o mare responsabilitate pe umeri și trebuie să acționez în consecință.

Ce anume v-a determinat să alegeți ortopedia și traumatologia ca specialitate și cum a fost pentru dumneavoastră momentul alegerii? 

Din timpul facultății mi-am dat seama că îmi doresc o specialitate chirurgicală. Practica de vară mi-am petrecut-o în mare parte pe secția de chirurgie unde am învățat foarte multe și am observat că o specialitate chirurgicală este cea care mi-ar aduce cele mai multe satisfacții. 

Chirurgia aparatului locomotor este foarte vastă, prin prisma afecțiunilor pe care le abordează, atât traumatice cât și degenerative, fiind o chirurgie reconstructivă, în care rezultatele postoperatorii apar imediat. 

Pot spune că specialitatea m-a ales pe mine. Primul meu contact cu această specialitate a fost când bunica mea a început să aibă probleme ortopedice ce i-au îngreunat activitatea zilnică. Am văzut, astfel,  cât de greu îi este și am început să mă documentez tot mai mult despre patologiile ce o chinuiau. 

Apoi pe parcursul voluntariatului din cadrul Serviciului de Ambulanță București, am întâlnit foarte mulți pacienți cu diverse traumatisme care mă puneau în diferite situații care mai de care mai provocatoare. A început să mă atragă această specialitate și am ajuns să mă gândesc la alegerea aceasta. 

Nu știam exact ce înseamnă a fi parte componentă a echipei operatorii în ortopedie, dar în timpul stagiului am descoperit că ai nevoie de foarte multă orientare în spațiu, de geometrie și multă atenție. Atunci am simțit că mi se potrivește perfect și momentul alegerii a devenit mult mai simplu.

Care sunt valorile după care vă ghidați în meseria dumneavoastră și cum ați portretiza medicul ideal?

Aș menționa, în primul rând, profesionalismul. Medicina este o meserie de vocație, care implică foarte multă muncă. 

Important este să faci ceea ce-ți place, iar de aici cred că vine puterea de a munci cu drag, de a nu simți oboseală și a fi cât mai performant. Atenția la detalii, seriozitatea și empatia nu ar trebui să lipsească. 

Consider că un medic bun trebuie să își cunoască bine specialitatea, să înțeleagă patologia pacientului din toate punctele de vedere și să îi ofere cea mai bună abordare.

Ce ne puteți spune despre activitatea desfășurată ca voluntar în cadrul Serviciului de Ambulanță Bucureșți – Ilfov?

Voluntariatul la Serviciul de Ambulanță București-Ilfov în cadrul proiectului „Există un erou în fiecare dintre voi” a fost cea mai frumoasă experiență pentru mine. Am luat contact cu ceea ce înseamnă cu adevărat medicina și cum gestionezi o urgență medicală.

Erau două posibilități: una dintre ele presupunea oportunitatea de a te alătura echipei din ambulanță și deplasarea cu aceasta la cazurile unde erau solicitați, iar cea de a doua posibilitate constă în deplasarea pe cont propriu la victimă pentru a acorda primul ajutor până la sosirea și preluarea pacientului de către personalul ambulanței. Am fost instruită în tehnici de prim ajutor și mă deplasam în maxim 5 minute la locul solicitării unde ofeream suport vital de bază. 

Am învățat foarte mult în perioada aceea. Toate intervențiile au lăsat câte o amintire, câte o lecție, fie că era vorba de un bătrân singur, stânjenit ce s-a împiedicat de bordură, de un copil care s-a zgâriat căzând la locul de joacă, de un biciclist proiectat pe asfalt care se lupta din greu pentru supraviețuire sau de un om a cărui inimă mai funcționa doar ajutată.

Care sunt planurile dumneavoastră de viitor? Ați luat în considerare ideea de a studia în străînătate?

Sunt permanent preocupată de evoluția mea profesională. În acest sens, aș dori să mă supraspecializez în chirurgia artroscopică și în cea de endoprotezare prin efectuare de cursuri suplimentare. Pregătirea medicală trebuie să fie continuă. Consider importantă pregătirea în stagii de supraspecializare tip fellow-ship în cadrul unor clinici importante din țări precum Germania, Franța, Regatul Unit etc., participarea la congresele anuale de specialitate și, evident, activitate chirurgicală cât mai multă și mai complexă. 

363870823 1281118282511328 4808852108675624255 n

În încheiere, ce mesaj aveți pentru tinerii care își doresc să urmeze o carieră în medicină? 

Singurul sfat pe care l-aș putea oferi e să aleagă cu sufletul și doar dacă își doresc cu adevărat să urmeze acest drum deoarece medicina nu este un job ci un stil de viață. Să aibă foarte multă răbdare, ambiție și să fie cât mai dedicați și implicați în drumul pe care și l-au ales.

Citește acum și Dr. Jurchița Daiana: „Prin medicina de familie mă simt cel mai aproape de pacienții mei”.

Dacă ți-a plăcut interviul, descoperă AICI mai multe articole!

Vizitează-ne și pagina oficială de Facebook sau contul de Youtube!

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari