Cancerul de pancreas – factori de risc, diagnostic, tratament

Cancerul de pancreas este o boală în care celule anormale apar în țesutul pancreatic Pancreasul este un organ localizat în abdomen, în spatele stomacului, care produce atât enzime digestive, cât și insulină.

Factori de risc

Genele

 S-a dovedit că unele mutații genetice sunt legate de cancerul de pancreas.

Condiții genetice rare precum pancreatita ereditară, sindromul Peutz-Jeghers, cancerul de sân și ovar, cancerul colorectal ereditar se asociază cu un risc crescut de dezvoltare a cancerului de pancreas.

- Articolul continua mai jos-

Fumatul: 25% din pacienții cu acest tip de cancer sunt sau au fost fumători pe termen lung.

Vârsta: Riscul dezvoltării cancerului de pancreas crește odată cu vârsta. Boala este cel mai adesea diagnosticată între 60 și 80 de ani.

Obezitatea: Există dovezi care sugerează că riscul de cancer de pancreas poate crește ușor odată cu creșterea indexului masei corporale.

Pancreatita cronică

Există o asociere între diabet și cancerul de pancreas, totuși este posibil ca diabetul să fie în unele cazuri o manifestare timpurie a cancerului de pancreas și nu un factor de predispoziție.

Alcoolismul și consumul mare de carne roșie și procesată suspectate de a fi asociate unui risc crescut de cancer de pancreas, dar dovezile nu sunt concludente.

- Articolul continua mai jos-

Cancerul de pancreas – Diagnostic

În prezent nu există programe de screening adresate publicului general, din cauza absenței unei metode ideale de screening pentru cancerul de pancreas. Stadiile primare și leziunile premaligne ale cancerului de pancreas sunt asimptomatice (nu au simptome). Prin urmare, depistarea timpurie a cancerului de pancreas este dificilă și puțin frecventă.

Diagnosticarea cancerului de pancreas se bazează pe următoarele examinări:

Examinarea clinică. Câteva dintre simptomele care pot fi detectate în timpul examinării clinice a unui pacient cu cancer de pancreas sunt: icterul, durerile abdominale și de spate, scăderile în greutate, manifestări digestive, cheaguri de sânge.

Examinarea radiologică. Când se suspectează cancer de pancreas, ecografia abdominală cu ultrasunete este de o bicei examinarea inițială. Pentru evaluări suplimentare se mai fac ecografie endoscopică, tomograf sau RMN.

Testele de laborator. CA 19.9* este un antigen carbohidrat care poate fi produs de celulele canceroase din pancreas și poate fi detectat în sânge, în urma unei analize.

Examinarea histopatologică. Aceasta reprezintă examinarea de laborator a celulelor tumorale, prin prelevarea unei monstre din tumoare (biopsie).

-Articolul continua mai jos-

Tratament

Tratamentul va combina de obicei metode de intervenție care acționează local asupra canceruluii, cum ar fi intervenția chirurgicală sau radioterapia. Acesta acționează asupra celulelor canceroase din tot organismul, prin terapie sistematică, de exemplu chimioterapia.

Posibilitatea tratării cancerului depinde dacă tumoarea poate fi excizată sau nu chirurgical. O tumoare se consideră a fi operabilă atunci când pare să fi localizată în pancreas, fără a invada țesuturile adiacente sau alte organe din corp.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari