Ecografia cu substanță de contrast – avantaje și aplicații în practica clinică

Ecografia cu substanta de contrast este o metoda de evaluare imagistică pentru multiple organe și patologii, dezvoltată de aproape două decenii.

Ecografia cu substanță de contrast constă într-o evaluare ecografică clasică, urmată de examinare după administrarea intravenoasă a unui agent de contrast specific ecografic. Prin această tehnică se obține o mai bună vizualizare a vaselor de sânge, inclusiv a celor cu dimensiuni foarte mici sau cu flux sangvin foarte lent, reușindu-se, astfel, a se depăși câteva limitele majore ale investigației native (fără injectarea substanţei de contrast).

Substanțele de contast ecografice se comportă că “markeri” vasculari, acestea fiind compuse din microbule de gaz de dimensiuni foarte mici, asemănătoare cu ale globulelor roșii din sângele circulant, fapt ce le asigură mobilitatea în interiorul celor mai mici vase de sânge.  Substanțele de contast utilizate în explorarea ecografică sunt astfel concepute încât nu pot părăși vasele de sânge, semnalul emis de vibrațiile lor  fiind înregistrat cu un soft special instalat pe aparatele de ecografie, alcătuind o “harta vasculară ” în dinamică, detaliată și în timp real, a structurilor examinate.

Astfel, ecografia cu substanță de contrast prezintă avantaje multiple, cele mai importante fiind:

  • nu este iradiantă;
  • nu produce alergii (deoarece nu conţine iod și nu interacționează cu sistemul imun);
  • este nedureroasă;
  • nu durează mult timp (cca. 10 min.) și poate fi repetată;
  • poate fi utilizată la pacienţii cu hipertiroidie, insuficientă renală şi hepatică.

Acest tip de investigație are numeroase aplicații în practică clinică precum: studiile de perfuzie a miocardului; ecocardiografia cardiacă și abdominală; vizualizarea vaselor mari (intracraniene, periferice) și a vaselor mici (din ficat, rinichi, pancreas, san, tiroidă). De asemenea și-a găsit indicații multiple și în cazul pacienților transplantați (aprecierea perfuziei și evaluarea complicațiilor), în evaluarea eficientiei tratamentelor ablative/ antitumorale cum este cazul tumorilor primare sau metastazelor, astfel încât în anumite situații pot substitui tomografia computerizată.

- Articolul continua mai jos-

În Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila”, această a fost acceptată, de mai bine de 10 ani, fiind inclusă în ghidurile noastre de diagnostic imagistic, dat fiind adresabilitatea, varietatea şi complexitatea patologiilor tratate.

Practic, în Secția Medicină internă I cele mai multe investigații au analizat “nodulii” hepatici și au permis diferențierea formațiunilor benigne (ce necesită doar supraveghere imagistică), de cele maligne (cu evoluție agresivă).

Secția Medicină internă I, Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” București.

 

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari