Vaccinarea salvează 3 milioane de vieți și previne 30 de boli infecțioase

Specialiştii prezenți la un work-shop la Cluj-Napoca, dedicat accesului la vaccinuri și vaccinare, au arătat că această modalitate de imunizare ajută, anual, la salvarea a trei milioane de vieţi şi previne 30 de boli infecţioase.

Vaccinurile oferă protecţie nou-născuţilor, sugarilor, copiilor, dar şi adulţilor şi sunt esenţiale nu doar pentru sănătatea individului, dar şi pentru sănătatea publică şi pentru societate, prin prevenirea morbidităţii şi mortalităţii cauzate de diferite boli infecţioase.

„Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă o rată de vaccinare de 95% pentru a asigura protecţia populaţiei şi pentru a evita apariţia de epidemii de boli prevenibile prin vaccinare. În România, însă, rata de vaccinarea coboară până la 67% pentru unele dintre vaccinurile cuprinse în Programul Naţional de Vaccinare, iar acest fapt a determinat creşterea numărului de cazuri de îmbolnăviri şi de decese, cum este, spre exemplu, cazul rujeolei.

Vaccinurile sunt produse sigure, sunt eficace şi contribuie direct la salvarea de vieţi prin prevenirea multor boli infecţioase care pot avea consecinţe severe asupra sănătăţii copilului sau a adultului. Un aspect deosebit de important, însă, este ca accesul la vaccinuri și vaccinare să fie asigurat neîngrădit, astfel încât fiecare individ să poată beneficia de vaccinul necesar în etapa de viaţă în care se află”, a declarat, potrivit comunicatului, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, prof. dr. Alexandru Rafila.

- Articolul continua mai jos-

Vaccinarea este, de asemenea, recomandată şi pacienţilor care suferă de anumite afecţiuni cronice şi pentru care o boală infecţioasă se poate dovedi fatală. Aceștia acuză însă lipsa accesului la vaccinuri și vaccinare.

„Am discutat cu pacienţi care erau convinşi că starea lor de sănătate nu le permite să se vaccineze, când de fapt vaccinarea era indicată, deoarece organismul lor nu ar face faţă unei boli infecţioase. De cealaltă parte, sunt pacienţii care doresc să se vaccineze, dar nu se pot vaccina datorită lipsei de accesibilitate la vaccinuri și vaccinare. Viaţa lor depinde şi de sănătatea comunităţii din care fac parte, care este asigurată şi de acoperirea vaccinală. Vaccinurile sunt sigure, eficace şi salvează vieţi. Nu doar pe cele ale indivizilor care primesc vaccinul, dar şi pe ale tuturor celorlalţi, datorită beneficiilor imunizării de cohortă”, a afirmat, la rândul său preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC), Radu Gănescu.

Pe de altă parte, vaccinurile reprezintă şi un instrument important de luptă împotriva rezistenţei antimicrobiene. Acestea reduc rata bolilor infecţioase şi consumul de antibiotice necesare pentru tratamentul complicaţiilor, precum şi cantitatea de antibiotice administrate greşit pentru infecţii virale.

Evenimentul a fost organizat la Cluj-Napoca în urma unui parteneriat între Societatea Română de Microbiologie, Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente şi Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari