Sorina Pintea susține obligativitatea informării cu privire la vaccinare

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, în parteneriat cu UNICEF şi OMS, a dat startul campaniei de informare şi recuperare a vaccinării la Ţăndărei, judeţul Ialomiţa. Ministrul a afirmat că susţine obligativitatea informării cu privire la vaccinare şi că este de părere că noua lege a vaccinării ar putea fi adoptată „foarte curând”.

„Există încă discuţii legate de obligativitate. Ne-am spus în nenumărate rânduri părerea: dacă sintagma obligativitate este scoasă din lege, nu am rezolvat nimic. Noi suntem pentru obligativitatea informării. Aşa este legislaţia şi într-o parte din ţările civilizate din UE, dar există şi ţări în care a fost introdusă vaccinarea obligatorie. Deocamdată, noi susţinem obligativitatea informării. În Germania s-a pus problema unei amenzi de 2.500 de euro pentru părinţii care refuză vaccinarea. În România, aşteptăm finalizarea acestor discuţii privind obligativitatea informării sau obligativitatea vaccinării şi aprobarea Legii vaccinării. Cred că o vom avea foarte curând”, a afirmat ministrul.

Potrivit ministrului Sănătății, o campanie de informare cu privire la vaccinare trebuie susţinută nu doar de Ministerul Sănătăţii, ci şi de direcţiile de sănătate publică, de medicii de familie, de mass-media, amintind că Legea vaccinării este în Parlament.

În opinia sa, mediatorii sanitari şi asistenţii comunitari au un rol important în ceea ce priveşte creşterea ratei de vaccinare.

„Nu trebuie să vină cineva să te tragă de mână în permanenţă. Dacă fiecare ar face ceea ce trebuie, nu am ajunge aici. În aceste zile, la Cluj, are loc în cadrul Preşedinţiei workshopul pentru vaccinare. România propune înfiinţarea unui registru european de vaccinare, tocmai pentru a putea rezolva într-un fel problemele acestea ale migraţiei”, a susţinut Pintea.

- Articolul continua mai jos-

Potrivit Ministerului Sănătăţii, în perioada 7 – 10 mai, va funcţiona un centru provizoriu de informare şi vaccinare la sediul consiliului local din localitatea Ţăndărei.

Totodată, sesiunile de informare vor fi susţinute de medici specialişti în promovarea sănătăţii, iar la activitatea de vaccinare, alături de medici de familie din localitate, vor participa suplimentar şi alţi medici şi asistente din zonă.

Conform situaţiilor transmise de DSP Ialomiţa, în Ţăndărei, în anul 2018, rata de vaccinare a fost de 17,5%. Mai exact, dintre cei 720 de copii catagrafiaţi, au fost vaccinaţi 126. De asemenea, în primul trimestru al anului 2019, rata de vaccinare în Ţăndărei a fost de 2,3%.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari