fbpx
Acasă Ştiri Medicale Debutul bolii Parkinson a coborât la vârsta de 40 de ani

Debutul bolii Parkinson a coborât la vârsta de 40 de ani

Boala Parkinson afectează astăzi aproximativ 6,5 milioane de persoane din întreaga lume. 1,5 milioane dintre aceștia sunt europeni, dintre care aproximativ 73.000 sunt din România.

Numărul acestora este posibil să se dubleze până în 2030, fapt alarmant atât pentru societatea civilă, dar şi pentru întreaga comunitate ştiinţifică medicală mondială din domeniul cercetării neurologice.

La scară mondială, peste 300.000 de persoane sunt diagnosticate anual cu boala Parkinson, înregistrându-se o incidenţă de 10 la 100.000. În Europa sunt peste 1,5 milioane de pacienţi cu Parkinson. În întreaga lume numărul acestora este de aproximativ 6,5 milioane. Dintre aceștia aproximativ 1,7 milioane se află în China. În SUA peste 50.000 de oameni sunt diagnosticaţi, în fiecare an, cu boala Parkinson.

În ultimii ani, vârsta la care este depistată maladia Parkinson a scăzut la 40-50 de ani.

Articolul continua mai jos

Majoritatea cazurilor se înregistrează la pacienţi a căror vârstă depăşeşte 55 de ani. Unul din 20 de cazuri are debutul înainte de vârsta de 40 de ani. Bărbaţii sunt mai expuşi, statisticile arătând că prevalenţa bolii este de 1,5 bărbaţi la o femeie. În prezent, peste 30 de medicamente destinate bolii Parkinson şi peste 600 de medicamente destinate bolilor neurologice se află în cercetare şi dezvoltare. Tratamentul bolii Parkinson poate fi medicamentos şi/sau chirugical ( implantarea unui dispozitiv pentru stimularea unor zone specifice din creier).

În România, în ceea ce priveşte tratamentul, acesta este decontat de stat. Acesta constă în terapii medicamentoase care pot depăşi suma de 3.000 de lei lunar.  Sau în operaţii care le pot îmbunătăţi considerabil calitatea vieţii, dar al căror preţ variază între 30.000 şi 80.000 lei. La nivel european, costul anual total, care cumulează cheltuielile medicale şi sociale, este estimat la aproximativ 14 miliarde euro.

Neurorecuperarea pacienţilor, principala preocupare a specialiştilor

Tulburările de memorie, funcţiei executive, vorbire, percepţie spaţială, atenţie, calcul şi praxie, într-un cuvânt tulburări cognitive, reprezintă consecinţe frecvent întâlnite după o leziune cerebrală dobândită, în particular după un accident vascular cerebral (AVC) sau o leziune cerebrală traumatică (TCC), dar şi ca efect al bolilor Alzeihmer sau Parkinson, rămânând o cauză majoră de dizabilitate. În acest context, atât cercetarea fundamentală, cât şi neurologia clinică urmăresc cu predilecţie îmbunătăţirea substanţială a calităţii vieţii pacientului, acordând un interes crescut pentru ceea ce se numeşte astăzi , neurorecuperare sau neuroreabilitare.

Citește și:

Boala Parkinson, afecțiune ce apare la vârste tot mai tinere și nu poate fi prevenită

Citeste si

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

15,917FaniÎmi place
1,210AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Infecția cu virus hepatitic. Riscuri, prevenție, diagnosticare și tratament

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Cinci recomandări dentare pentru femeile însărcinate

Sarcina este pentru orice femeie o perioadă pe cât de delicată, pe atât de...

Ce este dependența de analgezice?

Ce sunt medicamentele analgezice? Analgezicele sunt medicamente care, prin diferite mecanisme, au rolul de...

Mielomul multiplu (Boala Kahler) – Cauze, simptome, tratament

Ce este mielomul multiplu (Boala Kahler)? Mielomul multiplu este o formă rară de cancer...

Reumatismul – Simptome, factori de risc, tratament și recuperare

Reumatismul - Definiție și clasificare: Impactul pe care afecțiunile reumatismale îl exercită asupra societății...

Cancer de ficat – simptome, diagnostic, tratament

Cancerul hepatic este o tumoare care apare și se dezvoltă în țesutul ficatului. Carcinomul...